2013-05-26

Husby och förorterna

Skrev en text i Expressen, intervjuades i någon av BBC:s sändningar och ämnet togs även upp i en ganska underhållande (har jag hört) paneldiskussion i P1:s God morgon, världen!.

Uppdatering: Är även med i denna intervju.

Sakine Madon, an editorial writer who grew up in different suburbs and has worked at a youth center in one of the affected areas, echoes this view.

"Parents and schools have an important task in showing that the adult world is engaged in children's education and daily life," says Ms. Madon. But she also believes that many projects and policies aimed at enfranchising young people in Swedish suburbs have too often treated them as different from other Swedes.

As an example, Madon mentions "Blood Rhythms," a music project run by the municipality of Botkyrka, where much of the recent rioting took place.

"It was aimed at children with foreign backgrounds," explains Madon. "The idea was that they should familiarize themselves with their so-called blood rhythms. Sweden needs to quit this kind of exoticization of 'immigrants.' Treating everyone equally is a much better way to achieve integration."

4 kommentarer:

Anna sa...

Jag hörde paneldebatten och mycket av det du sa var klokt och bra, men det jag förundrades över var att ingen nämnde att det inte är arbetslösa Kalle, Olle och Stina som deltar i stenkastning och bilbränder. Jo, det finns nog en och annan Kalle, Love och Moa som tillhör den så kallade autonoma vänstern. De passar nog på att hetsa ungdomarna med invandrarbakgrund i dessa områden.
Varför ska vi tiga om att många av de här ungdomarna kommer från hem där misstron mot överheten är ingrodd sen generationer? De blir inte av med föräldrars och far- och morföräldrars bagage i brådrasket.
Varför ska vi tiga om det? Sverige var ett "hög tillits-land" majoriteten av våra invandrare nu kommer från "faild states"

sakine sa...

Anna, det var synd att det inte utvecklades, för många strömmar in från andra håll och kanter för att få bråka. Handlar nog inte om att tiga, utan att radio och tv går så satans fort att man alltid missar en drös poänger. :/

Jan E sa...

Märkligt att du INTE MED ETT ORD i din ledarkrönika om Löfven kritiserar Löfven för att han flera gånger under lördagsintervjun försökte kleta fast Åkesson vid Reinfeldt. Dåligt!

Anonym sa...

Ett komplext problem givetvis, och jag kräver inte att du, Sakine, ska ha en fullständig analys. Men du tog upp det fria skolvalet som en problemhypotes. Det är verkligen en skrapning på ytan. Språkproblematiken är ett mycket större problem i grunden och 30 års "jämställdhetsreformer" i skolan som syftat till att "lyfta tjejerna" i ämne efter ämnne har givetvis haft effekt även här. Gymnastiken är det "sista ämnet" där pojkar presterar bättre än flickor och det har på senare tid delegationen för jämställdhet i skolan fått i uppgift att "justera". Pojkar får inte prestera för bra i något ämne - då ändras kursinnehållet. Matematik och fysik är exempel på svenska haverier. Det finns också pedagogiska haverier med differentierat bemötande av flickor respektive pojkar som också haft negativa effekter för pojkar. Konsekvensanalysen för bl a nysvenskar finns inte hos den genuslobby som härjat sedan 80-talet i skolan. Det här borde var välkänt i många kretsar men självcensuren är massiv. Vågar någon ta bladet ifrån munnen och bli paria i journalistkåren?

/BF

PS Så Sakine gillar rock! Slayer har kört utan Hanneman ett bra tag då han drabbades av en ovanlig sjukdom i armen.