2012-09-29

Dagens Expressenkolumn

Fick svårt att få plats med allt jag ville få sagt i rasismdebatten. Men här är kolumnen om rasism & en förvirrad antirasism, i vilket fall.

3 kommentarer:

Swedish Dissident sa...

Bra skrivet. Troligt är dock att merparten av alla romer är mer mörkhyade än du eftersom de härstämmar från Indien - det torde vara hybridisering med företrädesvis finnar som ligger bakom ljushyltheten hos en del romer som man ser i Sverige.

En intressant aspekt är annars att denna Grelsson och alltför många andra finner "den vita hegemonin" vara problematisk, något som från mitt perspektiv förefaller vara absurt. En hegemoni är aldrig fullständig, och det är rimligt att det huserar olika slags minoriteter i ett land, men inget land och folk vill att deras etnokulturella hegemoni ska undergrävas. Att det finns en "vit hegemoni" är således helt logiskt eftersom etniska svenskar (och nej, den finns ingen magisk gräns för när man blir etnisk svensk utan det rör sig över ett kontinuum) är vita, liksom det är helt naturligt att det finns en "svart hegemoni" i subsahariska länder. Det betyder ingalunda att man inte vill att exempelvis subsahariska afrikaner (och afrikanskättade) ska förbättra och stärka sin ställning (se på exempelvis Botswana, som gör bra ifrån sig http://graphics.eiu.com/PDF/Democracy_Index_2010_web.pdf), eller att man vill förvägra minoriteter möjligheter i det land som det finns majoritetsmässig hegemoni inom.

Den som vill undergräva sin egen etnokulturella hegemoni är en hjärntvättad, slavmoralisk människa som förtjänar hånskratt snarare än respekt.

Anonym sa...

Jo, det var bra skrivet. Men det känns som det är lätt för alla att haka upp sig på hudfärg, även du håller dig kvar där. Jag tror att det som de flesta stör sig på är kulturella skillnader och det går åt båda hållen.

Förutom en liten grupp (ja, jag tror det är en väldigt liten grupp) verkliga rasister och nazister så handlar det mesta om främlingsfientlighet, fördomar och fobier samt en önskan om behålla allt som det varit. Den sista gruppen är väl den som SD har störst framgång hos. En del som kommer till Sverige verkar gärna vilja att vi ska anpassa oss till främmande kulturer (också de en väldigt liten grupp) och det gör det väldigt tacksamt för alla främlingsfientliga när det ger dem bränsle.

Runtomkring dessa marginella grupper samlas främlingsfientliga och de för mångkultur och tjafsar om saker som egentligen inte har med grundproblemet att göra. Det är vad vi ser när vi läser om Kinapuffar, Nogger och Tintin. Sanningen är att de flesta svenskar och invandrare kommer bra överens och tar mer skada av en liten konflikt runt kulturkrockar som faktiskt inte verkar finnas i andra länder med stor invandring som t ex USA. Att kalla allt detta för rasism istället för kulturkrockar och fördomar löser inte problemet.

/Xeno

JL sa...

Några som helt brukar glömmas bort när man diskuterar rasism är samerna. I delar av landet är samerna väldigt hatade och det förekommer diskriminering och hot. Sverige har också behandlat samer, finnar, tornedalingar, judar och romer väldigt dåligt historiskt sett. Bland annat arbetslägrena och att man förbjöd finska. Barn som bara kunde prata finska blev slagna av lärarna om de sade något. Om man ger upp sin identitet och den är okänd för omgivningen går det dock enklare att komma undan rasismen i Sverige som ljus. Allt är nog inte rasism heller, märkt att jag blir bättre behandlad av vården efter att ha bytt efternamn till ett svenskt. De känner sig väl bekvämare med en människa vars namn de kan uttala antar jag. Förövrigt, vad gäller samer så verkar det vara fritt fram att dra rasistiska skämt. Skulle någon drista sig att dra ett stereotypt skämt där ordet "neger", "tattare" eller "guling" yttras så tror jag att det skulle bli liv i luckan i media. Personen skulle ställas till svars och det skulle skrivas om rasism. När Per Morberg på bästa sändningstid drar ett skämt om en lappgubbe (lapp är lika laddat för många samer som ord som neger, tattare kan vara) som skär av sig läppen med kniv så är det ingen kultursida som påpekar det olämpliga. Enda artikeln i media som tar upp saken gör det med anledning av att några samiska företrädare blivit upprörda. Tonen i artikeln och artikelkommentarerna är som att de överreagerat. Problemet med statens övergrepp mot samer och den historiska rasismen nämns inte överhuvudtaget. Nästan all rasism som riktas mot ljushyade eller som den svenska staten stått för sopas under mattan känns det som.