2011-11-14

Kvotering är skit

Kliade lite i fingrarna i förmiddags så jag fick slänga ihop text väldigt väldigt snabbt. Hittas här.

"Att offerstämla grupper och kvotera är inte bara kontraproduktivt: att diskriminera positivt innebär att du även diskriminerar människor negativt. Bakom alla ädla målsättningar finns människor med drömmar om utbildning och arbete, som inte bemöts som enskilda människor med kunskap och meriter."

Uppdatering: Här är en festig bloggpost om det hela som jag tackar för, hehe: "Madon spelar ut Perez, 6-1, 6-0"

9 kommentarer:

Anonym sa...

Länken funkar inte... ett h för mycket i "http"!

sakine sa...

SORRY, åtgärdat nu!

Janne A sa...

Mycket bra artikel!

Bengtsson sa...

Ja! Vet inte om de här ev tangerar ämnet (än mindre om politiken bakom) vilket vore ytterst tragiskt i så fall.

"På häktet i Flemingsberg är det ungefär 50/50 kvinnor och män anställda.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4805804

"Det har funnits ett allmänt accepterat sätt att inte prata om könsfrågor, av risk för att bli utpekad som diskriminerande, säger Christer Isaksson."

Maskot sa...

Amerikanska städer är väldigt etniskt segregerade. På 70-talet genomförde de "forced busing", som innebar att de gula skolbussarna körde barn från ett etniskt område till ett annat för att beblanda de i skolan och motarbeta rasism och segregering.
Kvotering är skit säger du .. hur ska man bättre integrera kvinnor, utlänningar, homosexuella?

Forced busing i Boston
http://www.youtube.com/watch?v=zkkf_Fq_EQA

sakine sa...

Enkelt: Man ska sluta behandla folk utifrån hudgäng, kön, sexuell läggning etc.

Sällan fungerar uttrycket 'genvägar är senvägar' som i kvoteringsfrågan.

Maskot sa...

Hmm.. så att inte ta hänsyn till utsatta grupper bidrar man till integration. Kan du ge ett exempel på vart en sådan taktik varit lyckad?

Alla etniskt heterogena samhällen som lämnat apartheid-upplägget har gjort det med påtvingad desegregation och kvotering.

sakine sa...

Maskot, identitetspolitik är kontraproduktiv. Att särbehandla mig är inte att "ta hänsyn" till mig. Det förstärker den rasism och segregering du tror dig bekämpa.

Skeåning sa...

Maskot,

Sverige är ett av de länder som drivit igenom absolut flest åtgärder för att bryta segregation, bl.a. instegsjobben, en slags rasistisk politik där människor ska behandlas olika beroende på hudfärg och bakgrund. Ändå är Sverige ett av de länder som lyckats allra sämst med integrationen. Vi ligger långt efter Danmark, trots all välvillighet.

Jag har tidigare varit relativt öppen för en tillfällig kvoteringsperiod mellan könen för att bryta vissa strukturer. Men man landar ändå i slutändan på att det är rent förkastligt ur ett individuellt perspektiv. Sådana strukturer ska brytas genom opinionsbildning, demonstrationer m.m. Inte genom stationära lagar som helt bortser ifrån att det faktiskt ibland kan bli ett överskott av både kvinnor, eller män ur individuell bedömning. Det vore iaf på gränsen till absurt.