2011-06-27

Om hur SD tillåts låsa debatten om tvångsäktenskap

Det känns märkligt att ens behöva nämna hur idiotiskt det är att kvinnor som kämpar mot hedersrelaterat våld misstänkliggörs och får på sig rasistbeskyllningar. Hysterin kring SD göder naturligtvis oansvariga debattörer utanför partiet. Här lördagskolumnen.

Det är lättare att se SD:s islamofobi, exempelvis i den bisarra valfilmen i fjol och i andra uttalanden. Svårare att se de dubbla måttstockarna och rasismen som finns i den bredare kulturrelativismen och identitetspolitiken.

12 kommentarer:

Skeåning sa...

Jag har inte hört någon kritiker till SD's valfim som haft någon som helst distans i sin kritik. Nämn den reklam som inte är övertydlig? Som Pia Kjærsgaard skrev i sitt veckobrev samma vecka som filmen släpptes.

citat:

"Gud bevare! Jag har sett filmen. Den är utmärkt. En kort, snabb film, som sätter det val, vi också har här i Danmark, mellan invandring och välfärd, på sin spets.
Som jag ser det, använder man alla de medel, man kan i en film - stämning, dramatik, känslor och sätter saker lite på sin kant. Allt som gör, en film, och reklamfilm intressant. Och inte ett dugg annorlunda, än när en bilfirma säljer deras nya bilmodell i en trubbig actionfilm med en känd sångare och skjutvapen. Dock kan man säga, att i den svenska valfilmen är innehållet mer relevant för svenskarnas val, än skjutvapen för ett bilköp."

Vad är det för samhälle som växer fram på alla orter i Sverige där vi har en starkt koncentrerad muslimsk population, kopplat till den skenande massinvandringen? Samhällen där strikta muslimska normer präglar området i en oroande utsträckning. Det är ingen slump att många kvinnor som kommit till Sverige, bara efter några få månader helt plötsligt går i heltäckande hijab, eller burka, och är mer radikala än de någonsin varit innan de satte fötterna innanför Sveriges gränser. Rosengård och Rinkeby är tydliga praktexempel. Det finns en sanning i SD's film, som jag tror många automatiskt avskärmar, eller inte vill se.

Sedan vänder jag mig starkt emot den typen av pragmatisk kritik till att SD skulle ha en unken syn på muslimer. Sverigedemokraterna är glasklara med, att sekulära muslimer, som kan anpassa sig till ett västerländskt samhälle, och acceptera kulturella normer i Sverige, inte är något som helst problem, utan snarare något positivt. Vad är det, i denna hållning, som är islamofobiskt? Det är närmast absurt att man sjukdomsklassas under diagnosen islamofob, för att man innehar denna ståndpunkten. Och det blir paradoxalt när man slentrianmässigt slänger sig med den typen av epitet, samtidigt som man förespråkar ett mer tolerant debattklimat.

Annars en bra artikel om den mentalt låsta kultrelativismen, och identitetspolitiken.

Skeåning sa...

En stark bidragande orsak till SD's framväxt är ju att debatten redan varit alldeles för låst runt invandringsrelaterade problem, under väldigt lång tid, så det beror nog inte överdrivet mycket helt plötsligt på att SD sitter i riksdagen. De tysta, ansvariga, opinionsbildande skribenterna, journalisterna, chefredaktörer och styrande politiker, som tillhör de största orsakerna till att de här problemen fått skena, tycker jag inte ska få komma undan så lättvindigt. =)

Rollo sa...

Man kan mycket väl köra fram en främlingshatande hållning och förena den med appeller mot hedersvåld men samtidigt vara starkt emot "kulturrelativistiska idéer". Ayaan Hirsi Ali är det stora exemplet här, och hon har ju fått många avläggare. Bernard-Henri Lévy är ett annat namn, han skaffade sig denna hållning redan innan AHA blev känd..

För några år sedan fanns det knappt en enda liberal eller konservativ skribent i norra Europa som _inte_ hyllade Ayaan som en hjälte, du har visserligen varit tydlig med sitt avståndstagande på senare tid men många ser henne fortfarande som det självklart rätta. Hon behövdes ur nyhögerns synvinkel, som invandrare och dessutom snygg och karismatisk fick hon köra fram argument som hade varit svårsmälta om de kommit från en vit professor eller parlamentariker. Och hon är minst like ivrig som SD och Front National att baka samman etnicitet, religion och kultur till en enhet. Den våldsamma, falska och sadistiska islam blir något arabisarna är födda med och som de inte kan bli av med annat än genom ett mänskligt, religiöst och socialt DNA-byte.

Rollo sa...

Lévy är förstås inte alls lika utpräglat xenofob som Hirsi Ali, men deras sätt att resonera kring islam, assimilering och "traditionsbundet våld" visar tydliga paralleller.

Skeåning sa...

Man kan mycket väl köra fram en främlingshatande hållning och förena den med appeller mot hedersvåld men samtidigt vara starkt emot "kulturrelativistiska idéer".

Självklart kan man det, Rollo. Främlingshat finns överallt, vart man än vänder sig. Det är lätt att bli orolig när man är ute en tur på stan, och ser alla potentiella främlingshatare på gatan när man tittar omkring sig, och lyfter du på mattan du just nu har under dina fötter, ska du se att där minsann ligger en liten rasist och gör hitlerhälsning!

Det är lätt att tro att du avser nationaldemokraterna i din text, och inte Sverigedemokraterna. Säkert du inte blandar ihop det? Sverigedemokraterna klumpar definitivt inte ihop, etnicitet, religion och kultur till en obrytbar enhet, som endast går att "fixa" med socialt DNA-byte. Förmodligen det mest paranoida jag läst på den här planeten, den här veckan iaf. Där finns ingenting, vare sig i Sverigedemokraternas politik, texter, uttalande, och hållningar som blandar in etnicitet i det här. Det har ingen som helst betydelse. Du får ursäkta mig, men de här stämplarna är så uttjatade, kontraproduktiva och intoleranta och har nått en sådan paranoid nivå, på många sätt, att det knappt går att bemöta längre utan att halvt gå upp i atomer.

Rollo sa...

Skeåning: Jag har inga illusioner om att det SD står för framträder enbart genom vad deras ledande figurer - i första hand Jimmie Åkesson - direkt säger utåt, i riksdagen, till medierna och på presskonferenser. Det är klart att de friserar ner en del. Och samma sak gäller för vilket annat parti som helst som har ambitionen att bli mer än en liten sekt; om man vill veta vad moderater eller sossar egentligen skulle vilja göra på litet sikt så kan man inte begränsa sig till att läsa partiledarens tal i riksdagen och de ledarsidor som står nära partiet och se vad som direkt _påstås_ där.

Alla som sysslar med politik idag vet att det som sägs mellan raderna, eller inte sägs öppet alls, ofta är det viktigaste. Men med SD är det extra påfallande, de är nya och har så mycket de behöver dölja eller förneka utåt. Du håller förstås inte med om att SD beskriver islam som en slags odelbar helhet, i princip en folkgrupp som måste skalas bort, om så behövs med våld, och att en muslim bosatt i Europa därmed, enligt SD, i själva verket aldrig kan förbli muslim och samtidigt vara demokrat, vara en bra medborgare. För de flesta är det tydligt att SD sprider och spelar på just den bilden.

Skeåning sa...

Nej Rollo, det finns ingen gömd och hemlig agenda. Detta erkände ju t.o.m. SD motståndaren Jan Guillou, när han spenderade veckor till att följa SD på nära håll under hans intervju-serie med Jimmie Åkesson, nämligen, att det vore omöjligt att ha en agenda utåt, och på det sättet locka åt sig tusentals medlemmar, och företrädare, för att sedan säga till sina företrädare, bra att ni kom hit, men ni förstår utåt sätt säger vi en sak, men egentligen vill vi såhär... Det vore inte möjligt att göra på det sättet. Jag själv ägnade ett helt år..! åt att följa Sverigedemokraterna som passiv medlem först, på nära håll för att förvisa mig om att där inte fanns någon extremism på något sätt, hade jag sett tillstymmelsen till detta hade jag aldrig ens funderat på att jobba aktivt för partiet. Så tyvärr, som däck reklamen säger, du får söka spänning på annat håll...

Per sa...

Varför är SD:s valfilm "bisarr", menar du? Jag tyckte den var utmärkt. Det finns en mycket bra kommentar om filmen på bloggportalen Motpol:

http://adacta.motpol.nu/?p=7

Johnny sa...

Det är de partier som förespråkar mångkultur som är ansvariga för dess konsekvenser som massarbetslöshet, massbidragsberoende, masskriminalitet, konflikt, hat, rasism, ekonomisk och social ruin, försämrad välfärd, skola, sjukvård, barnfattigdom, etc.

Hade befintliga partier begränsat flyktinginvandringen till fungerande nivåer hade SD aldrig funnits.

Robsten sa...

Jag var också i Visby Sakine. För första gången dök tanken upp om en förestående skillsmässa mellan konservativa krafter och liberala krafter. jag tyckte det blev tydligt under Politikerveckan Sakine. På många seminarier gick inte gränsen mellan SD och resten av det politiska etablissemanget som du förmodligen vill att den skall göra. gränsen gick mellan konservativa och liberaler (och socialdemokrater också för allt i världen). Här gissar jag att du inte håller med mig.

mats c sa...

Sakine, vad menar du med i rubriken att "SD tillåts..."?
Det är ju inte de som spelar en aktiv roll.

Robsten sa...

Nä, precis, de har sagt vad de tycker,...ungefär. Ändå har jag varit lite elak mot dig Sakine. Jag funderar på att berömma dig verkligt kraftfullt. Tala om för hela Sverige vilka justa åsikter du har och hur intelligent och välbalanserad du är. Verkligen skiva upp dig, tala om för hela Sverige vilka bra kompisar vi är. Säg skulle inte det vara trevligt? Jag förstår att du blir riktigt glad nu. ;-)