2011-05-24

Om konsensuskulturen hos AxessJohan Lundberg från Axess till vänster, den korta är jag, vid mig står DN:s Björn Wiman och sedan har vi danske Mikael Jalving, aktuell med Sverige-kritiska boken "Absolut Sverige". Är ni intresserade av konsensuskultur och debattklimat - lyssna! Här länk.

7 kommentarer:

JW sa...

Du är väl inte så kort för att vara tjej?

Skeåning sa...

Jag är väldigt allergisk mot den typen av resonemang som Björn slog fast i slutet runt konsensuskulturen, att värna invandrare och så vidare är något bra som omfattas i konsensuskulturen.. Då slår han direkt fast att den ståndpunkten han själv innehar och som kanske omfattas av majoriteten av journalisterna är den enda goda, som värnar invandrare. Där de som har en mer kritisk hållning till svensk migrationspolitik direkt utmålas som de mindre goda, avvikande, som inte värnar invandrare. Det är ju detta som är det största problemet med den typen av pragmatisk konsensusfilosofi. Det riskerar att bli alltför stationärt, där man inte inser att olika inriktningar i grunden kan ha samma välvilja. Det finns hundra inriktningar som kan värna invandrare, homosexuella, o.s.v. även om de innefattas inom ramarna för det som gömmer sig inom den konsensus Björn innefattas av, eller ej.

Anonym sa...

Oj, Lindström träffade mitt i prick. Problemet är medierna, de säger nästa samma sak allihop. Alternativet, forum och bloggar är bra men där tävlar man oftast om att vara radikal, sakfrågor kommer i andra hand. Wiman störde jag mig på direkt. Det märktes att han stod för den största plattformen och ville lägga ord i munnen på andra, i det här fallet Jalving (som var mest intressant här).
/Xeno

Anonym sa...

Webbtidningen Politiskt inkorrekt har uppmärksammat detta.

http://politisktinkorrekt.info/2011/05/25/ju-mer-vi-ar-tillsammans/

PI har stor interaktion med läsarna. PI engagerar tydligen folk. - Folk som aldrig brytt sig om politik tidigare sitter numera och stirrar på 1 timmes debatter (tom riksdagsdebatter)som PI lyfter fram.

Den där Wiman uppfyller för övrigt alla extrema fördomar jag har om kulturchefer. Du (Sakine) och Dansken var däremot kunniga och sakliga. (normala)

Kafir

Jörgen Gidlöf sa...

Ja det var en debatt det!
Jalving förstod man inte mycket av, men kroppspråket var väl typiskt danskt. Wiman blev sur På Jalving ( fast han inte begrep särskilt mycket han heller) och anammade Per Svenssons defaitistiska syn; att svenska kulturen lika väl kunde gå under och ske det som sker så blir det bra, och hans konsensusresonemang blev än märkligare...
Det slog mig att ämnet för denna debatt var just Wiman. Kanske var det just det han blev varse när han surnade till.... Journalistkåren behöver nytt blod precis som Sakine var inne på. Sådana som Sakine får det gärna bli fler av.

Mats sa...

Har läst Jalvings bok och funderar fortfarande på varför den blev så nedkörd här i Sverige....Mannen älskar ju vårat land och skriver fruktansvärt träffande och modigt även om man inte alltid håller med honom.Inget i boken tyckte jag var särskilt upprörande, är det våran självbild som av andra naggas i kanten vi så fruktar.Denna bok måste, bara måste ges ut på svenska, något annat vore skandal

Anonym sa...

Helt sjukt med BW:s defaitistiska hållning. Det är klart som sjutton att den svenska kulturen går under om det inte finns några som är villiga att stå upp för och framhålla dess innehåll, det blir en självuppfyllande profetia. Och denna hållning kommer från kulturchefen för rikets största morgontidning?! Hur kan han ha kvar sitt jobb? Jag säger inte att hans uppdrag är att värna om svensk kultur, men han kan väl inte tro att DN opererar i ett vakuum, fritt från majoritetssamhället och de värderingar det härbergerar? Betyder detta att vi har mer självcensur att vänta oss?