2011-05-31

Konstfack: heja Anna Odell. Inte Yonas Millares.

Mycket märkligt. Kan någon förklara varför Konstfack slet och kämpade för att stötta Anna Odell (hon som lekte psyksjuk) och malde på om konstens frihet, men ger Yonas Millares (länk till artikel i DN) kalla handen?

"Natten till den 8 november 2009 sprejades en vit Afroditestaty i Konstfacks foajé orange och blåprickig. Skolan polisanmälde omedelbart handlingen som vandalism."

Millares resonemang kring det hela må låta en aning komiskt, men man undrar onekligen vad som får Konstfack att se så olika på sina två studenter.

14 kommentarer:

moarity sa...

Kan de vara så enkelt att killens vandalisering drabbade ju skolan själv? Och.. då är de inte lika kul längre, eller?

sakine sa...

Väldigt mjukryggat i så fall!

Anonym sa...

Dan Wolgers sålde bänk(-ar?) på Liljevalchs som installation och sedan böteslappen som konst. Konst provocerar alltid sin samtid, annars vore det inte konst. Konsten ska ligga i framkant, vara avantgarde. Men Gud vad jag är glad att jag varken går på Konstfack eller jobbar där. Bra reklam för utställningen fick de men lämnar ändå bort det objekt man kommer för att se på restaurering, dvs. återställande, alltså inte renovering. Renoverade, dvs. förnyade, gjorde Yonas nämligen, för han gjorde föremålet som nytt. Men allt ska förbli vid det gamla, regeringensrejs mot 30-talet och bakåt pågår, hoppa för helvete över 1917 i en blink, folket ska ner i dy och dynga och stå skolösa med mössa i handen när patron svischar förbi i kaleschen. Skänk en grindslant till Yonas för patron rånar honom på 28 lax...

Anonym sa...

Det märkliga i detta är att de som borde förstå konst och konstnärer bäst förstår tydligen inte alls när det gäller det egna boet. Då minsann polisanmäler man och påstår att eleven har "förstörd" egendom.

När man förstör allmän egendom - ja då heter det "konst" och då ska konstnärens rätt att uttrycka sig försvaras.

Hoppas någon elev sprejar ner hela skiten..

Skeåning sa...

Att stå upp för konstnärlig frihet är en sak. Men det finns gränser för hur man kan betee sig och sedan skylla på att man är konstnär, och det här är ju solklar vandalism.

Anonym sa...

Det är visst skillnad mellan egen och annans egendom.

Handla så att ditt handlande kan upphöjas till allmän lag tyckte Imanuell Kant redan på 1700-talet..

Här gör man motsatsen.

Bröl sa...

@Skeåning: Och det var inte den filmade vandalismen av en tunnelbanevagn som Konstfack försvarade ungefär samtidigt som Odell-historien rullades upp?

Skeåning sa...

Bröl,

Jo självklart.Förhoppningsvis är konstfacks kritik i det här fallet ej enbart en engångsföreteelse, utan en vändpunkt där man tagit sitt förnuft till fånga. Stora konstnärer som väljer att provocera gör det genom sin konst, att gå ut och vandalisera en spårvagn kan vem som helst göra, och är inte speciellt imponerande.

Ola sa...

jag tror de valde att följa mitt råd: "GÖR OM, GÖR RÄTT" och kör nu nolltolerans mot tjafs.

arthur sa...

Lägg ner konstfack! Det är anstötligt att staten betalar för att förvuxna dagdrivande överklassglin skall vandalisera allmän och enskild egendom. Statens kärnuppgift är att försvara folket mot övergrepp, inte att finansiera dem.

Skeåning sa...

Vandalism som vandalism. Det spelar ingen roll om det är en konstnär, snickare eller ingenjör som utför det. Det är en självklar gräns som konstfack borde varit införstådda med för längesedan.

Mattias sa...

Heja Yonas Millares!
Självklart är det konst och självklart är eliten på konstfack för vilse i sin nutid och stolthet för att se det.

Bulten i Bo sa...

Anna Odell tog ju sitt straff utan att knota. Vill minnas att man fick göra en paus i rättegången för att den opåläste åklagaren skulle kunna presentera exakta uppgifter stora kostnader hon osakat psykvården för sitt konstverk och det slutade visst på en summa under 10 kr (tabletten).

Naturligtvis ska även den spraymålande stundenten ta sitt straff och polisanmälning förefaller då väl helt i sin ordning.

Skeåning sa...

Mattias,

Vad säger du om jag smyger hem till dig och målar din ytterdörr i regnbågens alla färger, penslar på lite lim, och strör över kycklingfjädrar, och sedan säger att jag är konstnär? Kommer du ropa heja då också? =)