2010-11-28

Yttrandefrihetsfrågan

Härligt att det finns människor som bryr sig om en central, men alltid så ifrågasatt, frihet. I den politiska världen har inte mycket hänt. Bildt stänger förvisso inte ner hemsidor som publicerar karikatyrer, men EU-parlamentariker och andra representanter utomlands gör som sagt inte mycket väsen. Men i den övriga samhällsdebatten har det faktiskt gått framåt. Färre säger "Yttrandefrihet, men..."

Läs till exempel Mattson, bloggaren Fredrik Arvidsson med flera.

Ofta när man skriver om hetslagstiftningen eller om yttrandefrihet kommer några snabba kommentarer om att "SD vill avskaffa HMF", SD si och SD så. Tänk att folk orkar ägna så mycket energi åt ett litet struntparti. Skulle hälften av energin ägnas åt att argumentera för demokrati (eller varför inte argumentera emot SD:s ihåliga politik) vore en hel del vunnet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

hej hur mår du ?
besök gärna min blogg och kommentera !
<3

Bulten i Bo sa...

Fallet med Ahmed Rami och hans Radio Islam är ju en av de få fall då en person dömts för hets mot folkgrupp. Den fällande domen är ju mycket tydlig med att en "missaktning" skedde i radioprogrammen och därför blev det fängelse.

Det hade ju varit lite kul om Expressens ledarskribent modell 2010 hade valt att dikutera detta specifika fall i sin utmärkta pamflett mot Hets mot Folkgrupp lagen. Kanske lite känsligt att göra det i Expressen (den tidning som var ganska drivande i kravet på åtal mot Rami) men vad sägs om att göra det på din egen blogg?

sakine sa...

Bulten, nästan samtliga dömda är iofs unga "vanliga" högerextrema svenska män.

Om Rami & likasinnade judehatare: Så länge han inte ägnar sig åt hot & uppvigling, får han propagera för vilka konspirationsterorier han önskar. Eller klaga på att Hitler var för snäll. Jag är emot HMF-lagen med allt vad det innebär.

Du har ju följt denna blogg i flera år, varför låta så ovetande? Konspirerar om Expressen och om "judarna"? Geez.

Bulten i Bo sa...

För min del är det totalt ointressant vilken religionstillhörighet eller etnicitet som personerna som var inblandade i debatten om Radio Islam var associerade med.

(Och jag skrev aldrig "judarna" i min kommentar, så att sätta det inom citationstecken och därigenom antyda att skulle skrivit det, det är ful debatteknik)

Det intressanta är att nu nästan tjugo år efter domen så propagerar Expressens skribent för att lagen skickade in Rami på kåken,ska avskaffas. Hade du i din ledarartikel exemplifierat med Rami som en av de personer som du tycker aldrig skulle ha dömts, då hade din ledarartikel blivit mycket mer uppmärksammad än vad den nu kommer att bli.

sakine sa...

Menade inte att citera, utan pika folk som köper snömosteorier om sionistmedia.

Jag var bara barn och missade dessvärre debatten just när domen föll, men skriver gärna om den framöver någon gång. När jag nämnt fallet här på bloggen har det inte blivit något halabalo vad jag vet.

Om man är emot HMF så utgår folk, helt naturligt, att man är emot tidigare domar i HMF-fall.

Bocken Bruse sa...

Sakine, en helt annan sak. Jag blir inte så lite upprörd över den här figuren Masoud Kamali.

Hur bemöter man sådan smörja?

Roland Pettersson sa...

Okej SD är ett litet parti. Men SD är trots allt lite större än tre andra riksdagspartier, V, Kd och C.
Och det mest glädjande är att SD ökar sitt väljarstöd i varje oppinionsundersökning.
Fremskrittspartiet är idag det största partiet i Norge, det kommer SD att bli i Sverige om några år.