2010-08-11

Jämlikhet eller kollektivistiskt identitetstänk?

Nu är det något jämställdhetsjippo på gång. Vid första anblick ser det OK ut. Men låt mig citera artikeln. Initiativtagaren Sanna Verner-Carlsson säger först: "Alla oavsett kön och etnicitet ska få lika mycket utrymme i tidningarna."

Det är väl kompetens som ska styra. Man får ändå intrycket av att ingen ska diskrimineras på grund av etnicitet och kön, vilket ju låter fint.

Men sedan står det: "Snarare handlar det om att folk som kommer till tals ska representera olika grupper i samhället. 'Det kan handla om enkla saker som att ha fifty fifty män och kvinnor på bilderna. Det är också viktigt vem eller vilka som får störst utrymme och lyfts fram först.'"

Hur går det ihop? Antingen gäller det första, eller det senare. Förstås gäller det senare för "mångfalds- och jämställdhetskonsulter" som dessa. Om nu någon tvekade.

Tipstack: Siavosh Zarrasvand.

10 kommentarer:

Kerstin Ulusoy sa...

"representera olika grupper i samhället"

Bara för att ngn exempelvis är tjej och kanske turk och skriver i media - så representerar den inte mig =S

Och dessutom, varför ska "alla" få lika mycket utrymme i tidningarna?
Som du skriver - det handlar väl om kompetens..


Grattis till jobbet på Newsmill förresten =)

sakine sa...

Kerstin, precis! Ovanligt tunn argumentation de kommer dragandes med...

Och TACK ang jobbet :-)

Liz sa...

"Antingen gäller det första, eller det senare"
Hahaha, ja men precis! Men ack så svårt det kan bli att hålla tungan rätt i mun och agera logiskt när man har som levebröd att sprida PK-klyschor omkring sig...

Och ja, kul som fan med Newsmilljobbet. Grattis, om jag inte redan sagt det :)

Robert Stenkvist sa...

"Alla oavsett kön och etnicitet ska få lika mycket utrymme i tidningarna."

Jaha, synd, det innebär ju inte att jag som Sverigedemokrat behöver få något som helst utrymme (vilket jag/vi inte heller får) jag tillhöt ju fortfarande den förhatliga majoriteten vit medelålders man. Det är bara det att jag inte råkar tycka som de nuvarande riksdagspartierna.

sakine sa...

Tack Liz!

Robert, så gnällmartyrigt det där med "vit medelålders man" kan låta. SD får ju visst utrymme! Tycker det tjatas om SD mest hela tiden.

sakine sa...

(Om och MED).

Robert Stenkvist sa...

Min poäng var att demokrati skall gälla åsikter, vem som än har dem. Vi skall inte börja kvotera in folk efter kön eller etnicitet på debattsidorna.

Vi får utrymme, ja, det skrivs ganska mycket OM oss, när såg du senast att en sverigedemokrat fick publicera sig själv på DN debatt eller Opinion på SvD. Jag har rätt god koll och de andra partierna får faktiskt det. Vi får inte ens genmäle vilket är god (för att inte säga nödvändigt) publicistisk sed. Jag tänker nog fortsätta gnälla, sorry.

Robert Stenkvist sa...

En sista kommentar, om du ursäktar.
I dag får två relativt okända FPare publicera sig på SvD opinion. De kommer med det urgamla förslaget om språktest som ingen längre tror på, det väcker mest hånskratt, alla vet att FP aldrig kommer att införa det. Ändå så anser redaktionerna att nyhetsvärdet skall styra vad som publiceras.

Jag och två andra SDare (bl.a. Tommy Hansson, men det var jag som skrev artikeln) skrev en artikel om politiskt vål i samband med att Martin Kinnunen misshandlades , domstolen dömde det som politisk våld och inget annat. Vi skrev artikeln huvudsakligen perspektivet demokrati och politisk våld, inte som puffning för vårt eget parti. Artikeln var välskriven och genomarbetad in absurdum, varenda sats och mening var vägd på guldvåg.

Vi blev avsnoppade på ett sätt som jag alltid kommer att minnas, en ung flicksnärta på SvDopinion deklarerade med modern feministik akuratess "att här är det jag som bestämmer". Vilket ju i sak var riktigt.

Så sorry, mitt gnällande fortsätter nog till jag "tagit tabbe" på dessa tidningsdrakar. Jag har nog lyckats avstyra en fem prenumerationer på SvD genom övertalning redan, jag inte bara gnäller, jag jobbar också ;-)

Robert Stenkvist sa...

Förlåt "okända" skall det vara, de är naturligtvis inte "ökända"

hanna sa...

om kompetens skulle styra skulle du ha noll utrymme.....