2009-07-06

Foresseminariet och lördagskolumnen

Om Fores-seminariet om migration: Bra sammanfattning på Makthavare.se. Även Liberala nyhetsbyrån kommenterar. Ämnet som sådant är alltid intressant att diskutera, men seminariet var inte minst "intressant" ur en feministisk vinkel. Lär få återkomma till fenomenet män-som-ser-män-och-ingenting-annat.

I lördags hade jag en kolumn om problemet med en homogen journalistkår, och upptäcker till min stora glädje att Integrationsbloggen vaknat till liv igen. Smarta Gûrgîn utvecklar på samma tema, bloggen EU-granskning kommenterar också.

I övrigt: Kom just hem till staden efter en fantastisk vecka på Gotland.

Uppdatering: Damon skriver tänkvärt också. Jag har bjudit hem en kvinna från Södermalm till Flemingsberg idag. Får se hur det går.

6 kommentarer:

Staffan sa...

Intressant kolumn och kul att du än så länge står emot trycket att flytta till Hornstull.

Högalid röstade såhär i EU parlamentsvalet:

Partier med mer än dubbelt så stor andel röster i Högalid jämfört med riket:

MP, FI

Högre andel röster: FP, V

Lägre andel: M, C, S, JL, PP

Mindre än hälften: KD, SD

Nu är ju inte alla som bor där journalister så man skall inte övertolka.

Liz sa...

Zaremba är kung alltså! "Det är ett mycket konstigt land du kommit till" Hahaha, word!

Jag är också övertygad om att svenskars främlingsrädsla beror mer på vår blyghet och och osäkerhet än på ren illvilja. Även "vita" invandrare som tyskar och fransmän kan ju ha problem med att lära sig sociala koder och liknande. En italiensk kvinna jag känner var här för att studera (eller ja, söka material till en doktorsavhandling om språk) en månad i vintras och hon förvånades över hur ingen pratade med någon annan i universitetsbiblioteket. "Hade det varit i Italien hade jag lärt känna flera stycken, nu pratade jag inte ens med någon fast jag var där varje dag"

Mycket bra kolumn om journalister förresten! Men jag vet iaf en, Annelie Jordahl, som bor i Bagarmossen :)

sakine sa...

Staffan, samma trend visar sig finnas på många håll enligt rapporten jag skrev om! MP är starkt i journalisttäta områden, SD svagt.

Liz, säkert :) Tack. Zaremba är klok som få!

Anonym sa...

Sakine då flytta till journalisttäta områden. Det är bra täckken att borgarna blir mer mer miljömedvetna:-)
Gul

Ulf Larsson (FP) sa...

Jag är uppvuxen i ett frikyrkligt hem vilket kanske är en delförklaring till min politiska hemvist. Nå, för 25-30 år sen när jag var barn fick "min" kyrka många nya medlemmar som nog var kurder. För att integrera de infödingarna med de utsocknes födda ordnades snart middagsbjudningar. Svenska och kurdiska famlijer tussades ihop och bjöd varandras familjer på lunch. Viljan fanns men förmodligen inte tillräckligt stort genuint intresse. Jag minns bara obekant mat och mattorna på väggen. Men det blev nog inte så mycket mer bestående förändringar i grupperingarna. Så hur ska integration stimuleras trots blygsel? Fler märkliga projekt (som jag vet Saki ogillar) eller räcker det med jobb, jobb och åter jobb?

Niklas sa...

Nima Sanandaji hade passat bra in i detta sammanhang.