2009-04-28

Ovälkomna muslimer i Södertälje

Tips: Läs Merit som skriver om hur en muslimsk familj har trakasserats i Södertälje.

Visst har man haft grannar som bråkat en del, det är ganska vanligt i förorter när man bor "tätt ihop" i stora höghus och dessutom måste samsas med folk från olika länder och med folk som har sociala problem. Men att trakasseras för att man råkar ha "fel etnicitet", utan att något händer mer än att man flyr därifrån? Rubbat.

Låt mig gissa att svenska debattörer som varnar för muslimhat och islamofobi inte har en tanke på att uppmärksamma det här fallet.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske assyrier/syrianer och nationaldemokrater gjort gemensam sak mot den gemensamma fienden.

www.nd.se/nyheter/dokument.asp?dokID=717

MVH Hamid Bale

Liz sa...

Påminner en smula om när jag hängde på forumet Skunk.nu för ca 100 år sedab. Det var ett rätt fritt forum där man bl a kunde skapa egna diskussionsgrupper, typ "Iron Maiden fans" och "Vi som hatar Lasse Berghagen". Iaf, jag minns att jag vart rätt förvånad när jag kikade in i en, av många, HATA MUSLIMER-grupp och såg att det var minst lika många - om inte fler - syrianer som nazzar som skrev en massa felstavade hatinlägg där. Så det lär ju inte vara ovanligt. Men som du säger, Andreas Malm & Co har inte hört nämnas något i frågan sen dess vad jag vet och kommer hålla tyst nu med.

sakine sa...

Liz, det är troligtvis inte "rätt" förövare för att alla dessa som "bryr sig om muslimer" ska finna det intressant. Hade muslimer tvingats flytta från Danderyd hade det knappast varit så tyst.
Kan tänka mig de där forumen...hängde rätt mycket på tokforum som Exilen för ca 10 år sedan.

Hamid, visst finns det galningar överallt och visst råkar man som muslim (så definieras man om man råkar vara kurd, turk, iranier etc) lätt ut för misstänksamhet när man åker till S-tälje. Jag har haft kompisar där som tror att de skulle dödas av familjemedlemmar om de gifter sig med en muslim. Men de är också uppfostrade till att se ner på handikappade, kassörskor och städare, osv. Tyvärr vanligt förekommande fenomen - bland olika folkgrupper och i synnerhet bland människor som själva är relativt fattiga/långt ner på hierarkin - i Mellanöstern också.

Men. De flesta är förstås normalt funtade människor. Bland mina bättre vänner finns assyrier/syrianer och ingen av dem skulle ens drömma om att ha problem med andra folkgrupper.

Alltså: även om det finns uppenbara problem med intolerans på sina håll i Södertälje, är det fel att stämpla gruppen som sådan som muslimhatare.

sakine sa...

Fasen vad p-korrekt jag lät ovan förresten. Men jag menade det jag skrev :)

Liz sa...

Nu drar jag mig till minnes något fall där en eller flera handikappade trackaserades rätt hårt av nån ungdomsmobb borta i S-tälje. Kom inte ihåg om dom var tvunga att flytta dock.

Slöddertälje är enligt samstämmiga källor jag fått info ifrån en sjukt läbbig plats hur som helst. Jag vikarierade som brevbärare där en sväng för längesen och den stora skräcken där var ju att få dela i Hovsjö eller Ronna där man kunde få cykeln/moppen eller posten stulen så fort man vände ryggen till...

Jag är nog täljefobiker tror jag :p

Henrik Emilsson sa...

Denna skandal har uppmärksammats många gånger i Länstidningen Södertälje och orsakat en massa diskussion där.

Jag som har koll på Sydsverige trots att jag numera är i Stockholm vet hur selektiv uppmärksamheten är i Stockholmspressen kring olika nyheter. Så detta är i sig inget förvånande.

Men inte desto mindre oroväckande. Att sådana här saker får lov att hända så ofta att det blir slentrian och därmed inte längre en nyhet, förutom för lokalnyheter.

RL sa...

Visst sker detta, jag är inte förvånad. Men om sånt här skrivs det lika lite som om vad som orsakar Sveriges toppplacering i "våldtäktsligan".

Men du ...hängde på "tokforum som exilen" för ca 10 år sedan... :D

Disclaimer: Har fullförståelse om du inte vill godkänna detta inlägg :)

roberth sa...

Tror någon att de som kommer hit lämnar konflikterna hemma? Våra politiker gräver ner huvet i sanden och fulmedia skriver inget. RL exilen är ett bra forum numera om man är selektiv.

Laertes sa...

"Låt mig gissa att svenska debattörer som varnar för muslimhat och islamofobi inte har en tanke på att uppmärksamma det här fallet."

Varför inte? Det är väl precis lika relevant som all annan islamofobi.