2009-04-11

Dagens kolumn

Om islamofobi och antirasism.

Uppdatering: Expressens webb har visst missat meningen "Islamkritiker som Melanie Phillips eller Ayan Hirsi Ali hyllas ofta okritiskt, även när de uttalar sig direkt intolerant. Så kallade liberaler borde veta bättre än så." i stycket om den borgerliga sfären.

Och Leman grubblar vidare på temat.

Uppdatering 2: Gulan Avci likaså. Samt ST:s ledarblogg.

Uppdatering 3: Johan Lundberg på Axess verkar ha missuppfattat det jag skrivit. Jag skrev följande kommentar:

"Tack för kommentaren, men jag har inte skrivit något om "inga muslimer" eller "inga texter om Islam" - utan om avsaknaden av en diskussion om islamofobi. (Inom borgerligheten.)

Expressens webb missade för övrigt meningen "Islamkritiker som Melanie Phillips eller Ayan Hirsi Ali hyllas ofta okritiskt, även när de uttalar sig direkt intolerant. Så kallade liberaler borde veta bättre än så." i stycket som du reagerar på.

Vore intressant att höra vad du tycker om det jag påstår, snarare än vad du tycker om det jag inte påstår. "

24 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen en vettig röst i debatten, jättebra kolumn. Tack Sakine.

Niklas sa...

Briljant skrivet! Glad Påsk!

Blogge Bloggelito sa...

Eureka! Du fann mig!

Fast jag brukar kallas allt möjligt, som antisionist och sådant.

Anonym sa...

Jag har länge funderat på varför ingen tar upp faktumet att det finns så oerhört mycket fler muslimer än judar i Sverige (och världen för den delen), 4-500 000 mot 15-25 000.

Alla debattörer som kallar sig liberaler i Sverige erkänner sig öppet till alla människors lika värde.

Ändå kan de inte förstå den enkla logiken och för en rationellt tänkande sekulär människa uppenbara logiken att det rimligtvis måste vara så mycket allvarligare med hat mot muslimer en judar då hatet drabbar så många fler

Alltså "hat mot muslimer" är mycket allvarligare och bör bekämpas mer än "hat mot judar".

Kan någon förklara för de sk liberalerna inte instämmer? Kanske Sakine?

sakine sa...

Anonyma inlägg ryker hädanefter!
Sätt ut nick.

Niklas, tack & detsamma.

Blogge, kul att jag funnit någon. Hör inte till vardagen här i Götet.
Men "antisionist" är väl inte så märkvärdigt?

Jonathan Leman sa...

Blogge Bloggelito har skrivit att Israel är "en cancersvulst på den europeiska kroppen" eftersom "Europa skapade det judiska problemet". De som kan sin historia känner igen språkbruket.

http://tianmi.info/blogge/posts/09/01/12/Den-sionistiska-mordarregimen/

I sitt kampanjande mot "Israellobbyn" har Blogge även använt sig av material från siten Radio Islam.

http://www.radioislam.org/judemakt/bilder/arbetetnyheterna-6-3-1996.gif

http://tianmi.info/blogge/posts/07/02/27/Angreppet+pa+teflonministern/

MathiasW sa...

Oj, det var bra!

Lasse sa...

Ja du Sakine, nu omnämns du till och med i nyheterna från RFSU, de har ändrat i sin guide för att inte vara fördomsfulla gentemot invandrartjejer.

http://www.svenskbladet.se/sverige/index.php?alias=rfsu_aterutger_bilsexguide_i_ny_banbrytande_version.html

Christopher Aqurette sa...

Sakine:
Ett problem är att du indirekt gör alla religiösa reformister till intoleranta rasister. För om Irshad Manji (som var inbjuden till Neos temadag om islam) är islamofob så är hela den reformjudiska rörelsen antisemitisk. Detta verkar vara den nya linjen hos många liberaler. Leman visar exempel på samma förlåtande attityd gentemot de mest ortodoxa strömningarna inom islam.

sakine sa...

Christopher, Irchad Manji är en person jag aldrig hört säga något islamofobiskt. Snarare har jag nämnt henne som ett gott exempel i debatten om Islam. (Har länk till hennes sida här till höger).

Du verkar läsa det jag skriver slarvigt, eller så drar du bara märkliga slutsatser.

Att Hirsi Ali häver ur sig att muslimer inte ska få bränna "våra" flaggor, men att vi ska kunna rita karikatyrer, vittnar om en inkonsekvens jag har svårt för. Phillips går som bekant ännu längre.

Kritiken mot kulturrelativism handlar plötsligt om antiliberal kritik mot mångkultur. Jag köper varken det första eller det senare.

Du får skilja på äpplen och päron, och läsa vad man skriver.

Christopher Aqurette sa...

Sakine:
Jag håller med dig om Melanie Phillips och många andra som liknar henne, men väldigt ofta är det så att all liberal religionskritik kallas islamofobi. Al-Jazeera hade i veckan ett program om den nyligen föreslagna FN-förbudet mot religionsförtal. En av de intervjuade exemplifierade religionsförtal med Irshad Manjis bok "The Trouble with Islam Today". Det var islamofobiskt att hävda en annan korantolkning än den etablerade, menade han, och fick medhåll av flera andra.

Om jag förstår din text rätt så menar du att islamofobi är detsamma som antisemitism. Problem är att det inte stämmer. Hat mot eller misstänkliggörande av muslimer och muslimsk kultur är naturligtvis att likna vid antisemitism. Men när allt fler använder islamofobi som synonymt med teologisk kritik, demokratiaktivism och reformvilja så blir det något helt annat. Och, i ärligheten namn, så var det ju detta sistnämnda som fick Sofia Nerbrand att arrangera Neos temadag om islamismen.

sakine sa...

Christopher, islamofobi = överdrivna fördomar/förakt mot muslimer, antisemitism = överdrivna fördomar/förakt mot judar.

Begreppet islamofobi är knepigt, hat mot religion är inte rasism och dessvärre älskar både islamofober och islamister att blanda ihop religionskritik och överdriven paranoia mot muslimer till en röra.

Vet inte hur många gånger jag skrivit om vikten av yttrandefrihet när kraven från FN:s "människorättsråd" och diktaturer i Mellanöstern haglar. Det som är trist är att man i debatten inte kan vara 1) emot islamister och 2) emot islamofobi - utan att bli missförstådd.

Jag var på det där Neo-seminariet och uppskattade det. Men jag saknar samtidigt en medvetenhet och en diskussion, bland liberaler, om när kritiken mot islamister faktiskt övergår i något osmakligt.

Peter sa...

Bra text i ett känsligt ämne, och var hittar man Bloggelito nu för tiden? Han lever ju uppenbarligen, se högre upp i den här tråden, men alla länkar till honom hamnar på knuff.se. Ny bloggadress eller?

roberth sa...

För det första finns det inget Islamofobi. Detta påhittade ord är ett hån mot de personer som lider av verkliga fobier. Att vara kritisk mot en religion som lever kvar i år 1433 däremot ser jag enbart som ett sundhetstecken. Dessa sk antirasister är oftast idioter inom afa och liknande som ser en nazist i varje buske. Sanningen är att det finns ingen utbredd rasism i Sverige däremot en stor skepsism till det mångkulturella och massinvandring.

RL sa...

Saki: Christopher, islamofobi = överdrivna fördomar/förakt mot muslimer,
antisemitism = överdrivna fördomar/förakt mot judar.


Nu får vi lugna ner oss lite. Islamofobi o antisemitism är inte överdrivna fördomar eller förakt mot judar eller araber, det är rädsla för vad deras inslag i samhället ska få för följder. Faktiskt en jäkla skillnad.

Ps
Hur gick det med "killfixandet" i påsk? :)

Unknown sa...

Väck mig när det finns något intressant att säga om "islamofobi". Man kan väl tycka att Phillips är kufig utan att för den skull komma med "islamofob"-stämpeln, eller?

Och hur många muslimer måste man känna för att vara en riktigt fin anti-rasist? Han jag spelade innebandy med har problem med knäna och den andra träffar jag inte lika ofta sedan jag slutade gå på hockey. Och räknas de som muslimer fast de inte har skägg och ber fem gånger om dagen utan bara typ inte äter fläsk och har andra helgdagar?

sakine sa...

Peter, tack...blogges blogg är väl kvar?

Roberth, vilket "oväntat" Roberth-svar.

Mattias, en brukar räcka för att man ska kunna lita på att alla inte vill "ta över vårt land".

RL, det var ju en udda definition. Är det inte enklare att säga att man är nationalist och emot "kulturblanding" och/eller "rasblandning" då?

Killfixande? Det enda jag gör är ju att snarare irritera mig på alla störiga par som går hand i hand och blockerar vägarna. De är i vägen, överallt.

roberth sa...

Sakine nej det var det inte men jag är övertygad. Fast det är klart judarna har ställt till med mer än araberna? Sakine du nämnde inget om innehållet i mitt svar bara att det var typiskt mig.

Matte sa...

Äsh Sakine du och dina nyliberala marknadsfundamentala homies gör ju precis samma sak mot socialister.

roberth sa...

Anser du att mitt inlägg var helt uppåt väggarna?

Peter sa...

Sakine, apropå Blogge: nej, han är faktiskt omöjlig att öppna här. Alla länkar till honom, även din bloggroll, leds direkt till knuff.se. Det är första gången jag har varit med om nåt liknande i Sverige, min ISP (Comhem) har inte ställt till några problem med något annat, varken ryska brudar eller sjövilda vapenforum. Om det nu är medvetet från dem eller bara ett routingfel i deras nätverk.

Tidigare gick det bra att öppna hans sida, så jag förmodade att han hade flyttat men på Bibblan och andra ställen funkar den utan trubbel.

blogge Bloggelito sa...

Peter, hamnar du på knuff är det för att du försöker öppna en permalänk. Du pajar min statistik på det sättet, och därför omdirigerar jag alla puckon som beter sig så.

Bokmärk huvudsidan, ALDRIG en permalänk, så går det nog bra för dig också.

Jämför med att bokmärka dn.se eller en enskild artikel.

Peter sa...

Blogge: Thanks - men du går inte att öppna alls i Explorer 6, inte ens om jag knappar in adressen http://tianmi.info/blogge - så jag vet inte riktigt hur jag kan skapa ett bokmärke där. Men som den förtänksamme person jag är har jag mer än en browser - i Firefox är det inga problem, bokmärker dig där.

Biblioteket körde på´Explorer, men fråga mig inte vilken version. Jag är inte pigg på att upgradera till åttan, sexan fungerar fint för i princip allt och nyare versioner genererar bara virus.

Blogge Bloggelito sa...

Ah, ja. Du måste ha en webbläsare för att kunna ta del av min blogg. Explorer 6 duger helt enkelt inte, och det är i princip bara botar och statsanställda som använder IE6.