2007-03-16

Vargarnas dal

Eller "Kurtlar Vadisi" som filmen heter, är en antiamerikansk och antijudisk mycket populär film bland turkiska nationalister. I Tyskland har man diskuterat (och redan?) förbjudit den. Den är ett slags försvar av den förnedrade muslimen, mot den onda amerikanen.

Det kontroversiella: En judisk doktor skär ut organ från levande människor för att skicka till Tel Aviv och andra städer, de flesta amerikaner i filmen är som filmskurkar alltid är.

En för mig något udda detalj är att kurder framställs som relativt harmlösa och snälla (och givetvis säger huvudrollsinnehavaren, som pratar kurdiska då och då, att han är superstolt turk). Här gäller det att samla muslimer i ett läger. En sak jag fastnade lite för, vilket måste ses som positivt, är att "de goda muslimerna" i filmen är mot självmordsbombning och halshuggning av journalister.

Allt som allt en spretig och rörig film. Att förbjuda en så löjlig film är löjligare än själva filmen. Man får hoppas att tyskarna är ensamma.

23 kommentarer:

Fredrik Lindholm sa...

Låter de kurderna vara? Det kan inte vara att man vill att muslimerna skall hålla ihop. Det är ren och skär infiltration från kurdernas sida!

Anonym sa...

Saki, vart har du hittat uppgifter om cencur? Vore intressant att läsa både artiklar och se filmen. Personligen kände jag inte till fallet förrän nu...

Anonym sa...

Filmtips, nice, måste kollas upp, verkar intressant! Eller borde jag INTE? På 1-10, vad får den?

Apropå filmer. Såg "De andras liv" igår och den var lysande! (vann nyss Oscar för bästa utländska). Om ni inte redan sett den, GÖR det. För övrigt påminde en av DDR-pamparna lite om HSB själv, hehe.. det var kul. De var kanske vänner på det glada 80-talet.

Anonym sa...

En film som superpk-landet Tyskland förbjudit borde vara sevärd bara av den anledningen ...finns den att hyra?

sakine sa...

Här länkar:

http://en.wikipedia.org/wiki/Valley_of_the_Wolves_Iraq

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2006/02/26/wfilm26.xml&sSheet=/news/2006/02/26/ixworld.html

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1162378491023&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

RL, den finns på internet.

Alex, den får...3 kanske. Den är ju inte bra, snarare rörig och turkiskt sentimental och seg. Det är filmens popularitet som gör den intressant.

Jonathan Leman sa...

saki

intressant analys

alex

vad heter filmen "de andras liv" på engelska?

Anonym sa...

Jonathan, engelska titeln är "The lives of others" (och tyska "Das Leben der Anderen"), se även http://www.imdb.com/title/tt0405094/combined
Den får en solklar 9:a..

Sakine, filmen verkar onekligen kontroversiell och sevärd, för innehållets skull om inte annat. Men jag ska inte förvänta mig något mästerverk ;-) Snarare en film som appellerar till de nationalistiska krafterna, "vi-mot-dem"-typen. Är jag ute och cyklar? (Snart kanske, vädret ser fint ut..)

Anonym sa...

haha kul blogg verkligen...hoppas det inte gör når att jag tipsade navid om den...lika lite som jag tänler tipsa dig om navids blog nu haha , kolla in :http://navid.blogg.se/

förresten du har massa bilder utsprida här...haha ha det bäst.

hälsningar från /Durazno på msn ^_^

hihihi cheers ...o sätt in en bild på lill-brosan hahaha ;) oyeaaah....Rock On!

Anonym sa...

Inga kritiska kommentarer från min sida (än i alla fall). Jag vet att det fanns en väldigt populär serie i Turkiet som hette samma sak (2003-2005) minus "Irak" i titeln men jag har läst vad filmen handlar om och det stämmer inte alls med vad serien handlar om, serien var lite mer av en turkisk version av "The Sopranos".
Däremot är en av regissörerna till "Kurtlar Vadisi Irak" samma regissör till serierna, varför han använder samma namn till filmen är lite konstigt. Sen kan det också vara så att jag totalt missförstått vad serien handlar om i och med att jag bara sett två avsnitt av drygt hundra.
Det enda jag säkert kan säga är att serien gillades väldigt mycket av både nationalister och icke-nationalister i Turkiet, den var minst lika mycket av en publiksuccé som exempelvis "Så ska det låta" är i Sverige. Jag bodde i Turkiet samtidigt som denna film släpptes, den var en enorm succé och jag kan utan tvekan säga att, som serien, var den inte bara populär bland nationalister. Det var säker några MHP:are som diggade filmen till max men likaså tonåringar och andra som bara letade efter lite action på bioduken.
Filmens kvalitet kan jag inte bedömma utan att ha sett den, den suger säkert hästpung som alla andra turkiska filmer(här vill jag gärna göra undantag för bra turkiska filmer som Hababam Sinifi och Hokkabaz).Tyska censurverkets bedömning suger säkert mer saftig hästpung än vad filmen gör.Men allvarligt talat Sakine, turkar och likväl kurder i Turkiet är ytterst sällan exponerade för ett klassigt filmutbud eller övrigt medieutbud för den delen. När en film som "Kurtlar Vadisi Irak" kommer ut och verkar ha åtminstone lite koll på specialeffekter och på hyfsat skådespel så blir det inte helt otippat en succé, oavsett om människor är nationalister eller tillhörande något annat tankesätt. Så snälla Sakine, du som fortfarande tillhör några av de få schyssta opinionsbildarna som är kvar i detta land, sluta ploppa ut ord ur ditt förhoppningsvis välformade arsle.

Anonym sa...

"The valley of the wolfs-Iraq" heter den tror jag.

Jag själv tyckte att den var bra.

Filmen är väldigt bra gjord, alltså kvalitetsmässigt tycker jag.

Absolut värd att se. Att den sedan förbjuds i Tysklan är bara politik i mina ögon, då de förbjuder den för att skydda USA. Det finns en massa andra filmer där amerika inte ses som världens bästa, vilket är bra. Är det så att USA alltid måste ses som hjältar för att en film ska klassas som bra??

Fredrik Lindholm sa...

"Absolut värd att se. Att den sedan förbjuds i Tysklan är bara politik i mina ögon, då de förbjuder den för att skydda USA. Det finns en massa andra filmer där amerika inte ses som världens bästa, vilket är bra. Är det så att USA alltid måste ses som hjältar för att en film ska klassas som bra??"

Gratulerar till årets dummaste bloggkommentar! Tror du verkligen att om man förbjuder något i Tyskland så har man förbjudit det överallt?

Jag föreslår att du registrerar dig på Flashback så att du kan vidareutveckla dina teorier...

Fredrik Lindholm sa...

"När en film som "Kurtlar Vadisi Irak" kommer ut och verkar ha åtminstone lite koll på specialeffekter och på hyfsat skådespel så blir det inte helt otippat en succé, oavsett om människor är nationalister eller tillhörande något annat tankesätt."

Gratulerar till årets näst dummaste bloggkommentar! Säger du att turkarna är så svältfödda på film att de ser vad som helst bara det säger boom-brak? Sorry, men om turkarna inte vill se ideologiskt totalvidriga filmer, så kan man köpa och hyra utländska filmer. Typ filmer om /b/rothers som slår tillbaka mot rasism - Något som de flesta svenskar gör utan att lyfta på ögonbrynen, eller är du så fräck att du tycker att vi skall hålla till godo med Beck-filmerna och Colin Nutley?

Well, tack vare de turkiska Star Trek- och Star Wars-ripoffsen så ser jag på det med humor. Eller kommer dom som gjorde de filmerna att åtalas för att ha skändat den turkiska identiteten nu när man har lärt sig ordentliga specialeffekter?

Jonathan Leman sa...

Anonymous

" "The valley of the wolfs-Iraq" heter den tror jag. "

jag tror vargar i plural stavas wolves på engelska ;P

"Jag själv tyckte att den var bra.

Filmen är väldigt bra gjord, alltså kvalitetsmässigt tycker jag.

Absolut värd att se."

den håller sig i nivå med de risiga actionrullar som kanal 6 visar hela tiden. Om du tycker filmen är bra säger det bara något om din smak.

"Att den sedan förbjuds i Tysklan är bara politik i mina ögon, då de förbjuder den för att skydda USA. Det finns en massa andra filmer där amerika inte ses som världens bästa, vilket är bra. Är det så att USA alltid måste ses som hjältar för att en film ska klassas som bra??"

De förbjöd den inte för att skydda USA. Att hata amerikas förenta stater i Tyskland är fullständigt ok, precis som i Sverige. Däremot är grova myter om judar av samma karaktär som de hitler använde för att få folk negativt inställda till judar ganska känsligt i Tyskland av naturliga skäl.

http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_libel_against_Jews

Jag är ingen förbudsivrare och tror inte på ett förbud uppifrån men hade jag varit chef för en bigrafkedja hade jag aldrig låtit skräpet visas i min biograf

Unknown sa...

Du har blivit utmanad! ;) Gå till min hemsida för mer information. Jag skriver på engelska men du kan skriva på svenska om du vill. ;)
HI! You've been challenged! ;) Visit my page for more details buddy!

Cheers!
C

http://www.tegis.wordpress.com

Anonym sa...

Sakine,
Du är rolig:) varifrån hittar du sådant filmer som doligaste i hela världen(1.borat andra är vargarnas dal "kurtlar vadisi" man behöver inte slösa tider sådant skräpp filmer. Jag skulle rekomendera fina filmer till.ex "mot mur" (duvara karsi) hjärtas sår"gönul yarasi"
gul

Anonym sa...

lindholm!!! kul att du är här igen!!

var har du varit? har du fått din terapi som du så väl behöver än?

Fredrik Lindholm sa...

Inte mitt fel att nationalism är gjort av gammalt och sentimentalism, fucktard. Inte mitt fel att filmer gjorda av gammalt och sentimentalism är fail.

sakine sa...

Calle, jag fixar utmaningen - senare. Cheers!

I övrigt, om filmens kvalité, hålle rjag med Jonathan. Den var ganska pinsam (VAD gjorde den så hysteriskt dyr? Plastdockan som föll från taket under bröllopet!?).

Jonathan Leman sa...

Jorden & Arbetaren

vilka är holllywoodmaffian? definiera gärna

Byggaren sa...

Jonathan: Låt J&B vara ifred i sitt lilla röda moln. Det är tillräckligt svårt att hålla upp en konspiratorisk världsbild utan att folk ska börja be om bevis. Hur ska man då kunna komma med svepande anklagelser?

Jonathan Leman sa...

byggaren

ja, det kanske är bäst och ag förstod ändå vad han menade. Hoppas J&B inte missade det här evenemanget, verkar ha varit i hans smak. http://www.expressen.se/debatt/1.605279

Sven Holmström sa...

Serien har varit utomordentligt populär på mitt kontor.

En pikant - och aktuell - detalj äratt serien började på nytt (efter nittio avsnitt) för ett par månader sen här i Turkiet, men slutade efter ett avsnitt (eller möjligen två). Såvitt jag kan begripa för att den var så nationalistisk att folk tyckte att det var farligt.

Anonym sa...

En film som man bör se utifrån det perspektivet att det de facto begås stora mängder övergrepp mot det irakiska folket från ockupationsmakten USA och dess allierade.

Dessutom var angreppet mot Irak ett brott mot folkrätten, liksom den nu pågående ockupationen.

Att det är vinklat är väl naturligt, det är ju även de flesta Holywoodfilmerna...

Finns det belägg för att filmen är förbjuden i Tyskland? Kan inte hitta något om det någonstans...