2007-03-28

Lästips

För den som vill sätta sig in i den förvirrade diskussionen om 'invandringens kostnader'. Rapport laddas ner här.

När SVT24 rullade på bjöds Åkesson in för att diskutera ämnet. Han drog då till med en siffra på "Bortåt 100 miljarder kronor". I Almedalen (-06) fick jag tillfälle att fråga honom direkt.

"Var fick du den där siffran på 100 MDKR ifrån?"

Svaret:

"Det där med siffror är inte riktigt min grej".

33 kommentarer:

Wille sa...

"Det där med siffror är inte riktigt min grej"
Kan man säga det på sin deklaration tro?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Hörrni, ni får skriva ut nick/namn - inga anonyma inlägg please.

"Anonymous", jag hoppas du kan skriva om ditt inlägg.

sakine sa...

Wille, det önskar jag att man kunde ;) Men vem vill ha Skatteverket i hälarna - bäst att göra rätt och att göra i tid.

Anonym sa...

Skummade bara hastigt igenom pdf:en ska kolla mera senare, men varför är det fel att inkludera adragenerationsinvandrarna i totalkostnaden? ...och var tas kostnader för t ex överrepresentation inom kriminalitet och dess följdverkningar upp (ökade utredningskostnader, försäkringar, brottsofferkostnader, ökad otrygghet i samhället m.m)?

Det hela borde dessutom, imo, delas upp i invandring inom eller utom Västeuropa ;)

sakine sa...

RL, kul!

Jag tycker inte alls att det är fel att inkludera andragenerationens invandrare - tvärtom är det den invändning jag tycker är mest relevant mot Ekbergs uträkning. Vet faktiskt inte hur Ekberg tar in eventuella merkostnader för kriminalitet, men alla slags bidrag tas med. Han gör däremot inte som så att han drar in kostnader som Sverige ändå har - oavsett invandring eller utvandring - vilket Jansson gör.

Det vore kul att se vad en ekonom som tar in andragenerationens invandrare kommer fram till. Men i grund och botten handlar det ju om vilken slags arbetsmarknadspolitik man driver. Då är frågan: är det invandringen i sig eller politiken det är fel på?

Anonym sa...

Skattebetalarna är en opinionsbildningsförening och ingen myndighet. Ungefär lika hög trovärdighet som timbro :)

Med vänliga hälsningar
Faith No More: Som pussar på det neoliberala egokollektivet.

Anonym sa...

Vet faktiskt inte hur Ekberg tar in eventuella merkostnader för kriminalitet

Det kan han knappast göra med sina 30 miljoner. Enbart att föda 300 000 arbetslösa invandrare med 5000 kr/mån i fickpengar (en summa som i realiteten är större för många) kostar 18 miljarder per år ...lägg därtill bostäder, sjukvårdskostnader, tandvård m.m, m.m. ...o dalt med allehanda soc-kärringar ;)

En totalkostnad bör även innehålla alla kostnader för överepresentation inom kriminalitet av 1:a o 2:a generationsinvandrare, typ alla kostnader för rättsväsende, polis, advokatarvoden, försäkringskostnader (inklusive självrisker), vård av brottsoffer (med f-kassekostnad för offers sjukfrånvaro), kostnader för bevakning etc.

Då är frågan: är det invandringen i sig eller politiken det är fel på?

Självklart är det asyl-invandringspolitiken det är fel på, arbetskraftsinvandring har det aldrig varit något fel på.

Anonym sa...

Rättelse:

Det skulle stå 30 miljarder istället för 30 miljoner i mitt inlägg

Fredrik Lindholm sa...

Äsch, fantasiljarder!

Anonym sa...

Hejsan Sakine och alla er andra!

Det är naturligtvis ett stort nöje att följa SD:s ständiga kappvändarmentalitet. Senast SD med Åkesson i spetsen var i farten med "fakta" rörande invandringens kostnader var det 260-300 miljarder som gällde. Möjligen råkade SD medlemmarnas egna kostnader i form av betalningsanmärkningar, skadeståndskostnader och övrigt inkluderas i den förra beräkningen?

Min "goda" granne "Johnny" i Viptorp i E-tuna anser dock att den tidigare beräkningen är den mest korrekta, plus en splitter ny "Merca" till alla kurder och assyrier.

Tar du "Mercan" eller fortfarande t-banan?

Cheers!

Anonym sa...

40-60 miljarder har visst olika undersökningar visat att kostnaden är. Men som invandringen alltmer utvecklats, med fler invandrare som i ökad utsträckning är separerade så kan jag tänka mig att kostnaden är den högre siffran (60), och om man avrundar den till närmaste "100-miljardtal" så kommer man ju på 100 miljarder. Se där! Där har vi väl svaret för Åkesson.

Vidare är ju en kostnadsberäkning, precis som vetenskap, aldrig absolut sann eller säker. Den bygger på en rad faktorer man tagit med, men det kan alltid finnas faktorer man inte har tagit med. Den slags sanning som detta är brukar inte vara konstant i vare sig vetenskapen eller ekonomi (jämför t ex med förluster i många IT-investeringar på 90-talet). (Jag utesluter inte förändringar s a s åt båda hållen; men naturligtvis bör framgång i integration i stort betyda mycket för utfallet).

Beräkningarna på 40-60 miljarder lär dessutom vara några år gamla och den förmodade invandringen kommande 5-10 år förväntas ju vara bortåt dubbelt så stor som på 90-talet.

Anonym sa...

Förresten nämns dessa 40-60 miljarder i kommentarerna till den Louise-post som Lindholm länkar här ovan.

Anonym sa...

Nej förresten, 40-60 miljarder i olika undersökningar var från en annan post av Louise, nämligen denna.

Kommentaren av en Henrik och hittas om man söker på ordet "kunskapsöversikt".

sakine sa...

RL, jag tror att du gör ett vanligt tankefel (om jag förstår dig rätt): många glömmer den åldersstruktur som invandrade grupper generellt sett har. Invandrare i åldern 20-35 är relativt stor, vilka generellt sett är en 'rejäl nettovinst'. De väger till stor del upp 'förlusterna' från andra generationer. Så i stället för att "plusa på" alla tänkbara merkostnader till följd av invandring får man inte glömma alla dem som 'väger upp' förlusterna. Det kan te sig ganska irrelevant att klumpa ihop en så stor grupp som 'utlandsfödda' som ju forskningen ändå gör, men är ändå intressant om man vill dra generella slutsatser. Dessa är: arbetskraftsinvandring leder till nettovinst och att invandrares åldersstruktur är ekonomiskt gynnsam. Till det självklara hör att arbetslöshet och ett utbrett bidragsberoende bland samhällsgrupper naturligtvis kostar samhället enorma summor.

"o dalt med allehanda soc-kärringar ;)"

Hehe...attans, det får ju bli en egen undersökning det där ;)

(Ekberg väger in alla kostnader du tar upp, vad jag vet. Det finns en artikel där han skriver om sina variabler, jag skulle säkert kunna rota fram den och mejla! Det var ett år sedan jag skrev rapporten).

sakine sa...

Hejsan Johan K!

Ja, SD verkar inte vara konsekventa för fem öre, jag hörde av en kompis att de skriver de där siffrorna i SD-kuriren (som min benat fått i brevlådan).

skadeståndskostnader och övrigt inkluderas i den förra beräkningen?

""Merca" till alla kurder och assyrier."

Bra ide ;)

sakine sa...

Magnus, vad menar du med "separerade" och att det skulle ge merkostnader för samhället?

Du har rätt i att ingen forskning är perfekt.

Invandringen i sig borde inte vara en förlust. Men du tycks se ett enda samband: invandrare - desto dystrare kurva.

Somliga saker går åt fel håll, annat åt rätt håll. Det vore intressant att se hur minskad arbetslöshet påverkar det hela.

magnus sa...

"Magnus, vad menar du med 'separerade' och att det skulle ge merkostnader för samhället?"

Jag valde ordet separerade eftersom jag menar allt ifrån ofrivillig segregation med arbetslöshet som påföljd och frivillig separatism, t ex den som faktiskt proklameras i vissa länder och för vissa områden av radikala muslimer. Ordet integration tycker jag inte innefattar det senare så bra, men ordet separerade kan både vara ofrivilligt och frivilligt utanförskap.


"Du har rätt i att ingen forskning är perfekt."

Åh, tack! :^)


"Invandringen i sig borde inte vara en förlust. Men du tycks se ett enda samband: invandrare - desto dystrare kurva."

Jag skrev ju att jag "utesluter inte förändringar s a s åt båda hållen", d v s det kan vara både vinst och förlust på olika sätt -- kanske rent av på sätt vi ännu inte vet i dag ...men jag anser iofs att vi har ett ansvar att agera efter vad vi vet i dag, och helst inte bara efter ekonomiska mål.

Det finns många ganska som anser att det förekommer en slags ekonomisk invandring från Afrika och Asien där 9 av 10, eller fler, kastar sina pass för att de inte ska kunna skickas tillbaka, och många sådana invandrare belastar troligen ekonomin en del, men om det rör sig om s a s tribalistisk islam (med tribalistisk menar jag att sederna härrör sig från gamla tider snarare än religion/religiösa skrifter) så innebär det säkerligen en klar belastning på BÅDE ekonomin SAMT den kulturella sammanhållningen inom vårt lands gränser (inklusive inom de politiska institutioner där funktioner i vårt samhälle bestäms inom vårt lands gränser).

Många andra länder satsar medvetet på en annan typ av invandring (vilket knappast innebär att de stoppar all flyktinginvandring). Danmark och USA är exempel på länder med en öppen diskussion om detta. En storlek kav invandringen på 1/4 av den vi har i dag är faktiskt inte en låg invandring i relation till de senaste 20 årens invandringsnivåer. Jag tror att det vore klokt att satsa resurser på att utreda om flyktingstatus föreligger, att söka begränsa "hämt-giftermål", alltför vid anhäriginvandring o s v. Detta skulle kunna garantera att inte rättigheter kränks och man får en generöd invandring under regler som inte ger en s k massinvandring.

Beräffande musimer från arabvärlden förresten, vilka väl kommer en eller ett par 10000-tal per år ("kastade pass"- samt anhöriginvandring) så är det nog bra att känna till att fundamentalistisk islam faktiskt har världsvid mission och strategier för att uppnå ummah. Visst, det är ta kanske 200 år på nationell nivå och kanske 50 år i städer som Malmö och Dresden, men skälet till att inte acceptera fudamentalism bör vara att inte kompromissa det minsta lilla med våra rättigheter och med sekulära pronciper samt att vi vägrar att kapitulera inför hot rörande hörnpelare i vår kultur (såsom att anpassa helgdagar för en 3-procentig minoritet).


"Somliga saker går åt fel håll, annat åt rätt håll. Det vore intressant att se hur minskad arbetslöshet påverkar det hela."

Och den stora frågan är då hur det ska kunna bli flera arbeten. Rojas har uttryckt uppfattningar om att communities i USA utgjort ett sätt för etniska minoritetsgrupper att s a s kollektivt anammas av majoritetssamhället, och att det genererat tillväxt och arbete i dessa minoritetsgrupper.

Generellt är jag för låga skatter och enkla raka regelverk för att gynna företagande, som är ekonomins och ett samhälles motor. Nu finns visst förslag för särskilt gynnsamma regler för invandrare beträffande anställning. Sån särbehandling är jag inte alls positiv till! Men visst finns det nog sätt att bryta dålig integration, men det bör bygga på svensk lag och engagemang i samhället genom företagande och arbete.

Mångkultur är en mycket svår grej, och det märkliga är att de som verkar anse den mest problematisk av de jag träffat, är invandrare i invandrartäta områden. Kanske separering mellan olika kulturer i olika invandrarområden är det bästa. När det gäller de kristna i Södertälje talar man ju nu s a s spontant om just detta.

Anonym sa...

RL, jag tror att du gör ett vanligt tankefel (om jag förstår dig rätt): många glömmer den åldersstruktur som invandrade grupper generellt sett har. Invandrare i åldern 20-35 är relativt stor, vilka generellt sett är en 'rejäl nettovinst'.

Länder med just den sortens ålderstrukturer, typ Brasilien, Mexico m.m gör ju fina 'rejäla nettovinster' inte minst när det gäller att utveckla organiserad brottslighet

Så i stället för att "plusa på" alla tänkbara merkostnader till följd av invandring får man inte glömma alla dem som 'väger upp' förlusterna.

Alltså, plusa på alla faktiska vinster (om de finns några ;) och dra av alla kostnader (inkl brott och annat jag nämnde innan) så lär vi få fram ett bättre underlag.

Det kan te sig ganska irrelevant att klumpa ihop en så stor grupp som 'utlandsfödda' som ju forskningen ändå gör.

Ja det är helt missvisande att klumpa ihop utlandsfödda från t ex Norge, Danmark o Finland med utlandsfödda utanför EU.

Arbetskraftsinvandring leder till nettovinst och att invandrares åldersstruktur är ekonomiskt gynnsam. Till det självklara hör att arbetslöshet och ett utbrett bidragsberoende bland samhällsgrupper naturligtvis kostar samhället enorma summor.

Arbetskraftsinvandring leder till nettovist det är jag överens om, och detta främst pga av att dessa arbetar (oavsett ålder). Asylinvandring är däremot en helt annan sak, det är den som kostar miljarder ...därför borde dessa två väsensskilda invandringsformer utredas separat ...och inte som nu klumpas ihop för att frisera pk-siffrorna.

Johan Hedin sa...

Denan kritik är väl relevant men... om det är sifferexercis som skall stoppa (sd) så är de snart lika stora och populära som Schymans (vp).

sakine sa...

Magnus, ja integrationsbegreppet är lite knepigt. Jag gillar te x frivillig segregation och tycker att för få tar upp den 'positiva' segregationen.

Att agera utifrån det vi vet här och nu låter klokt! Det gäller alla politiskt berörda samhällsområden.

Jag köper inte riktigt myten om den lönsamme politiska flyktingen vs den ekonomiska.

sakine sa...

RL, visst skulle man kunna dela upp kategorierna men det blir svårt när de flesta invandrare tar sig hit genom att betecknas som allt annat än arbetskraftsinvandrare.

magnus sa...

"Jag köper inte riktigt myten om den lönsamme politiska flyktingen vs den ekonomiska."

Jag har ingen gett uttryck för någon sådan myt. Vad syftar du på? (Halmgubbe brukar man kalla detta. Det är inte den första du har mot mig heller i denna tråd.)

Däremot finns det ekonomiska invandrare. Vad anser du t ex om Mullah Krekar i Norge (det är lätt att hitta information om honom på nätet om du inte känner till vem han är). Han har bara levt på norska bidrag samt har i hög grad levt utomlands (ofta i mellanöstern) där han planerat och genomfört terrorattentat och politiska mord mot de som vi ser som demokrater. Det finns otaliga såna fall, även i England. Vidare är det visst i Norge ungefär lika många flygavgångar till Pakistan som till USA. De pakistanier som nyttjar dessa har ofta mycket fina hus i Pakistan och samtidigt en norsk adress. Har ett Skandinaviskt land som Norge en plikt att som medborgare välkomna Krekar och alla som avser att bo både Norge och i sina fattigare hemländer? Samma företeelse lär även finnas i Sverige, men den har nog knappast beskrivits än. Den som gör det blir nog kallad för rasist och ännu värre invektiv samt stigmatiserad, men jag begä inte att du ska medge detta senare. Jag har dock kallats nazist av många, men det säger jag inte för att jag begär inte ditt medlidande utan bara för att visa hur lågt det är till tak när det gäller frågan om invandring.

magnus sa...

Vidare, Sakine, så kommenterade du inte "hämtbröllop" (eller vad man ska kalla dem) som i Norge sägs utgöra 75 procent av giftermålen inom det s a s norska muslimska samfundet. Du hade inte heller någon kommentar på vad du anser om begränsning av anhöriginvandring, men kanske du är för fri invandring och stämplar alla argument mot att fri invandring kan ha problematiska konsekvenser som en "myt"? Det brukar i alla fall invadringslibertarianer göra (även om jag i diskussioner iofs fått sådana att önska totalstopp på invandringen, vilket jag tycker är idiotiskt, förkastligt hårt, inhumant och dåligt för Sverige).

En annan viktig fråga jag nosade på, och som även invandrargrupper anser är viktig, är om religiösa islamiska kommuniteter alls har förmåga att integrera i majoritetssamhället eller om de bildar en separatistiskt samhälle i samhället för att förändra detta. Detta både med tanke på regler inom gruppen samt med tanke på gruppens inställning till dem som inte är muslimer. Jag påpekade ju att vissa ser som en uppgift att missionera väst, men det har du inga synpunkter på alls, eller?


"Att agera utifrån det vi vet här och nu låter klokt! Det gäller alla politiskt berörda samhällsområden."

Ja, men det känns som att du bara har några standardfraser att komma med (som bli halmgubbar), inte något att bidra med faktamässigt rörande de saker jag tar upp. Och vidare är just detta sätt att se på politiken konservativ, och jag trodde attt du var liberal och ganska radikalt liberal till på köpet. Jag tycker mig ha sett att du i ställningstaganden ofta baserar dem på "goda principer" -- såsom du av ett eller annat skäl tycker att principerna ska tolkas -- snarare än på analys.

Anonym sa...

...men det blir svårt när de flesta invandrare tar sig hit genom att betecknas som allt annat än arbetskraftsinvandrare.

Just det! ...och således är flertalet icke-arbetskraftsinvandring.

Men nu e det ju fredag, så vi kanske ska fortsätta debatten på måndag. Du brukar ju vara upptagen med drinkfester o kändismingel på helgerna ;oD

Anonym sa...

Hejsan igen Madon och co!

När det gäller SD och ev även ND är det av central vikt att debatten/analysen blir så saklig och objektiv som möjligt, oberoende av om det handlar om ekonomiska "vinster" resp "förluster", brottslighet eller ngt annat (om nu dessa aspekter helt går att hålla separerade från varandra?).

Tidigare detta år släppte BRÅ en rapport vilken bla påvisade att sk hatbrott ökat markant under den senaste tiden. Jerzy Sarnecki professor i kriminologi hävdar att ökningen delvis beror på SD:s framgångar i kommunalvalen. Detta ter sig fullt rimligt enligt mitt synsätt. Om vi går tillbaka till början av nittiotalet då Ny Demokrati lyckades nå riksdagen minns vi förmodligen "alla" att just de sk hatbrotten ökade markant, med flyktingförläggningar vilka stacks i brand, misshandlar och inte lasermannen etc. Vad inträffar om/när SD och eller ND når "slutmålet"?

Historiens vingslag ni vet!

Anonym sa...

Hejsan igen Madon och co!

När det gäller SD och ev även ND är det av central vikt att debatten/analysen blir så saklig och objektiv som möjligt, oberoende av om det handlar om ekonomiska "vinster" resp "förluster", brottslighet eller ngt annat (om nu dessa aspekter helt går att hålla separerade från varandra?).

Tidigare detta år släppte BRÅ en rapport vilken bla påvisade att sk hatbrott ökat markant under den senaste tiden. Jerzy Sarnecki professor i kriminologi hävdar att ökningen delvis beror på SD:s framgångar i kommunalvalen. Detta ter sig fullt rimligt enligt mitt synsätt. Om vi går tillbaka till början av nittiotalet då Ny Demokrati lyckades nå riksdagen minns vi förmodligen "alla" att just de sk hatbrotten ökade markant, med flyktingförläggningar vilka stacks i brand, misshandlar och inte minst lasermannen etc. Vad inträffar om/när SD och eller ND når "slutdestinationen"?

Historiens vingslag ni vet!

sakine sa...

RL, fredagkvällar kan vara lite knepig tid ja ;)

Magnus, du skrev att många tog upp ekonomiska och politiska flyktingar - det var det jag skrev "Jag köper inte riktigt myten om den lönsamme politiska flyktingen vs den ekonomiska." för. Inte "mot" dig. Lugn nu.

Alla kan se vad du skriver.

Jag gillar bidrag lika mycket som bistånd - dvs inte alls när det blir en permanent inkomstkälla för folk.

Visst finns det folk som pratar om bidragsberoende bland olika grupper? Frågar du mig ser jag det som naturligt att folk lever som det är bäst för dem. Tjänar man inte särskilt mycket på att jobba och slita kommer man heller inte att lika ivrigt söka/skapa arbete.

Att folk säger rasist och nazist till höger och vänster är löjligt och säger mer om dem som säger det.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om "hämtbröllop", men om du frågar mig om anhöriginvandring tycker jag att man ska få försörja sina anhöriga själv den första tiden.

Ja, jag är i grunden positiv till global rörlighet.

Islamister är inte mitt ämne, det finns bloggare som skriver om det mer än jag (Gudmundson te x). Undrar du vad jag tycker så "tycker" jag givetvis att sekularism, demokrati och liberalism är bra.

Varför utgår du från att jag ska ha en massa åsikter om Islam/muslimer?

"inte något att bidra med faktamässigt rörande de saker jag tar upp."

Nej, det verkar inte bättre. Jag tror att du gör bäst i att ställa dina frågor till någon som intresserar sig för dina frågor.

Jag har tagit upp en ekonomisk aspekt. Det finns självklart också kulturella aspekter av invandring som är spännande att diskutera. Men det är en helt annan tråd.

sakine sa...

Johan Kamari, hmm. Samtidigt är våldet inget som högerextrema har patent på - med tanke på hur vänsterextrema grupper beter sig mot oliktänkande.

Inget våld är bra. Att misshandla sverigedemokrater är inget annat än att åsiktsförföljelse.

Anonym sa...

Hello again Sakine and the rest on this blogg!

Självfallet är det vänsterextrema våldet minst lika förskräckligt, ovärdigt och kontraproduktivt som det högerextrema. "Samtliga" av oss här på denna blogg har förmodligen sett, läst och/eller hört om de otaliga attacker gentemot oliktänkande, migrationsverket, mcdonalds och usa/israeler "sympatisörer" etc, vilka utförts i AFA:s och RF:s mfl namn.

Sakine du skrev: "Inget våld är bra. Att misshandla sverigedemokrater är inget annat än att åsiktsförföljelse." Naturligtvis har du mer än fullständigt rätt i detta.

Jag talade tidigare i år med en SD man här i E-tuna, och han hävdade att den främsta orsaken till att flertalet SD stolar står tomma runt om i landets kommuner snarare beror på hot, våld och trakasserier än på inkompetenta fullmäktigekandidater, vilka inte dyker på grund av att de känner att de inget har att komma med.

Hoten, våldet och "terrorn" kom enligt honom främst från just extremvänstern och i vissa fall från icke västeuropeer.

Min "poäng" och ambition är givetvis att man alltid måste eftersträva att om inte med värme så ändock med full acceptans bemöta åsikter och individer vilka man inte sympatiserar med. Att förfölja och på diverse kränka oliktänkande är inte enbart ett stort hot mot demokratin utan även mot den enskilde individens grundläggande mänskilga rättigheter iform av bla yttrandefrihet.

Jag hoppas att jag varit tillräckligt tydlig med vad jag ville ha sagt?

Anonym sa...

Hello again Sakine and the rest on this blogg!

Självfallet är det vänsterextrema våldet minst lika förskräckligt, ovärdigt och kontraproduktivt som det högerextrema. "Samtliga" av oss här på denna blogg har förmodligen sett, läst och/eller hört om de otaliga attacker gentemot oliktänkande, migrationsverket, mcdonalds och usa/israeler "sympatisörer" etc, vilka utförts i AFA:s och RF:s mfl namn.

Sakine du skrev: "Inget våld är bra. Att misshandla sverigedemokrater är inget annat än att åsiktsförföljelse." Naturligtvis har du mer än fullständigt rätt i detta.

Jag talade tidigare i år med en SD man här i E-tuna, och han hävdade att den främsta orsaken till att flertalet SD stolar står tomma runt om i landets kommuner snarare beror på hot, våld och trakasserier än på inkompetenta fullmäktigekandidater, vilka inte dyker på grund av att de känner att de inget har att komma med.

Hoten, våldet och "terrorn" kom enligt honom främst från just extremvänstern och i vissa fall från icke västeuropeer.

Min "poäng" och ambition är givetvis att man alltid måste eftersträva att om inte med värme så ändock med full acceptans bemöta åsikter och individer vilka man inte sympatiserar med. Att förfölja och på diverse kränka oliktänkande är inte enbart ett stort hot mot demokratin utan även mot den enskilde individens grundläggande mänskilga rättigheter iform av bla yttrandefrihet.

Jag hoppas att jag varit tillräckligt tydlig med vad jag ville ha sagt?

Anonym sa...

RL, fredagkvällar kan vara lite knepig tid ja ;)

Mao ganska imponerande att du svarade på detta redan 7:36 ...eller var detta innan du la dig? :oDD

Anonym sa...

Hmm. Okej. Säg att vi har 300 000 vuxna invandrare(termen är eg. avpolitiserad;vi menar vanligen flyktingar+ anhöriga). Om, om dessa var överrepresenterade arbetslösa, säg 20 %(mkt högt räknat, 60 000) o bara får soc under ett helt år. Median kostnad: EGT-2+ medianhyra=6500skr/st.Tot debit:2340000000skr/år.(Kostnad 2,34 miljarder/skr)

Låt oss vara sjyssta mot Jimmy, nassar o leijonborgianer. Ja, invandrares arbetslöshet/"soc.beroende" kostar mkt pengar!

De återstående 240 000 då? Medianlön: 21 000skr(avrundar:20 000). Skatt+ moms intäkter=50 % Summakredit:28800000000skr/år. Netto:+26,5 miljarder/skr.
Gör "de" rätt för sig? I ett samhälle där människovärde uppenbarligen mäts i pengar, skulle det saknas 26,5 miljarder i statskassan. Faktum är att även om "de" var arbetslösa 10 år åt gången skulle statskassan ändå gå plus.(I Finnland skylls den dåliga ekonomin på invandrarna efter åkesonskt/leijonborgskt mönster. Summa flyktingmottagande/år: 18)

Sedan får ngn annan räkna ut hur mkt "vi" förlorar/tjänar på "våra" skattefuskande östermalmare, EU-bidrag till "vår" brysselmakts rikaste storbönder, eller "vår" urbansvensks, dränering av norrlänska skogs och gruvfyndigheter.
/Jorden & Arbetaren, "snälla invandrare lämna oss inte ensamma med alla dessa tokiga svenskar!"