2007-01-22

"Lär er svenska för fan"

Jag har svårt att tro på förbud. Vad är egentligen problemet i Landskrona/hela Skåne? Jag hör Zanyar Adami, Jan Björklund och en skåning i morgonsoffan diskutera frågan.

Är skåningar "mer främlingsfientliga" än exempelvis stockholmare? Jag tror inte det.

Däremot är skåningar lite mer som invandrare.

44 kommentarer:

Johan Hedin sa...

Suck... inte för att jag kan påstå att jag stödjer folkpartiets, men ändå...

Finns det ingen möjlighet att kritisera (fp) och deras förslag utan att behöva kalla dem för nazister?

Du tror väl ändå inte på detta själv? Var människa som öppnar ögonen en smula vet ju att folkpartiet inte är det minsta nazistiskt, rasistiskt, fascistiskt eller ens nationalistiskt (däremot har de problem med sin snäll-image...).

Så varför då bomba på med detta nonsens? Enda slutsatsen är att man antingen är rejält korkad eller propagandistisk lögnare.

Hur som helst hjälper det inte ett smack. Inte situationen för invandrare, inte i att lyfta debatten ja inte ens för att få kritiken mot (fp) att bita mer.

Anders Wallner sa...

"Vi" skåningar kan vara lite udda.

Anonym sa...

"Vilket parti var det nu igen som ville införa språk test?(Följt av ett allians parti som följde upp med "kultur test")"

Du borde språktestas.

Och ja, skåningar är mer rasistiska/främlingsfientliga i genomsnitt. Rasistiska organisationer är förmodligen relativt mycket starkare där än i andra delar av landet och Sverigedemokraterna har störst stöd där (osv).

sakine sa...

Hrm...jag orkar inte bry mig om fp men skåningar är generellt sett intressanta. Jag tror inte alls att de är extra nassiga (även om länken gör en lite mörkrädd, Anders!). Deras främlingströtthet (?) tar sig bara i andra uttryck.

Jag trivs i a f ofta bättre bland skåningar - som måhända har ett klantigt sätt att uttrycka sig och tror att Islam anfaller NUUUU!!!! -än bland snofsiga stockholmare.

De är åtminstone ärliga och säger vad de inbillar sig.

Anonym sa...

rasismen är mer legitim i skåne, så är det bara. skåne vill alltid känna sig rebellisk i förhållande till "sverige", och alltid närma sig danmark, därför har rasismen fått spridning här i skåne.
rasismen har blivit en skånsk identitetsmarkör, och det är tamejfan skrämmande.

Anonym sa...

Sakine, att tala om att vissa regioner skulle vara mer lagda åt främlingsfientlighet än andra är väl inte riktigt riktigt? Precis som du tidigare givit uttryck för så är det väl systemet och andra betingelser (eller strukturen, även om du inte gillar det begreppet) som bidrar till såna här fenomen. Det kan vara som anonymous säger, att främlingsfientligheten har integrerats i den regionala identiteten, särskilt som vi upplysta/uppblåsta stockholmare älskar att raljera över bonniga skåningar som i sin tur är "ärliga" och säger vad dem tycker och lutar sig mot sunt bondförnuft. Typ, dem som begår flest brott är dummast. Ergo, skicka hem dem.

Anonym sa...

sakine: Om man tittar på många av de städer i skåne där nazistiska och rasistiska organisationer är starka så är det ju ofta ställen som har en ganska brun historia ända sedan andra världskriget och tidigare. Den nazistiska rörelsen är ju större i skåne än övriga Sverige. Det har inte med "något annat sätt att uttrycka sig".
Och jag tycker att det är rätt uppenbart att de islamfientliga och invandringsfientliga partierna (eller stödet för dem) kommer ur ett traditionellt rasistiskt sammanhang.

Jag tycker egentligen också att det ofta inte handlar om olika sätt uttryck sig om en gemensam uppfattning om islam. Att kritisera islamistisk terrorism eller antisemitism i den muslimska världen är inte samma sak som att säga att muslimer inte bör få komma in i Sverige. Det är inte olika sätt att uttrycka en åsikt, utan två olika åsikter.

Anonym sa...

Skåne verkar ju vara lika inavlat som Danmark så mitt förslag är att vi skänker Skåne till Danmark.

Anonym sa...

Skåne verkar ju vara lika inavlat som Danmark så mitt förslag är att vi skänker Skåne till Danmark.

En god tanke, det skulle innebära att vi som bor på den rätta sidan om gränsen löper minimal risk att få en sosse-regim, s är under rikssnittet i Skåne (v rejält under snittet) ...norr om gränsen lär det, utan 700 000 skånska väljare, vara garanterat sosseri i århundraden framöver :D

sakine sa...

Lewander, aahhh...det var ju inte riktigt min poäng. Men du har klart en poäng.

Det jag försökte komma till är att skåningar är väldigt mycket som invandrare (frispråkiga) och det ger (kanske?) förutsättningar för kommunikation och viss integration. Jag ser liksom inte deras frispråkighet som fientlighet. Men det är klart: jag bor inte där och kanske blåser det hårdare än jag tror.

J & A, "Här danskjävlar har ni lite fler inavlat whitetrash, si så där 700 000, att hålla den där Hygge-Pia, akompanjerad av countrymusik..."

Hehehe!!! :oD

Anonym sa...

"Här danskjävlar har ni lite fler inavlat whitetrash, si så där 700 000, att hålla den där Hygge-Pia, akompanjerad av countrymusik och tandlösa, skelögda barn, som bara kan spela banjo och titta på TV, under en hel livstid!)"
1) Verkar som ni blandar ihop skåne med den nordamerikanska södern.
2) Skåningar är varken mer eller mindre rasistiska än andra landskap.
3) Sakine: förklara gärna vad du menar med att "skåningar är mer som invandrare".

Anonym sa...

...2) Skåningar är varken mer eller mindre rasistiska än andra landskap.

Däremot är skåningar mer benägna än andra att säga vad de verkligen tycker i känsliga frågor, till skillnad från dem norr om den kontinentala verklighetshorisonten (dvs vid smålandsgränsen).

En annan (personlig) reflektion: jag tycker att skåningar verkar mindre amerikaniserade vad gäller tv-smak än de norröver :)

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Anonymous, jo det har egentligen RL svarat på. Mer benägna att säga vad de verkligen tycker! Så är det också bland många invandrare. Har man ett problem så säger man det.

Man upprepar liksom inte att man gillar stark kebabsås när man i själva verket vill be några invandrarungdomar att hålla tyst på biblioteket.

Anonym sa...

Men som sagt, vi snackar om ett geografiskt område där den nazistiska rörelsen är klart överrepresenterad och varit det sen andra världskriget.

Nazistiska och rasistiska tankegångar finns alltså mer i skåne än i andra delar av landet. I den här meningen är ju skåne mer rasistiskt. Bara rent faktamässigt.

Jag tycker att det är helt uppenbart att sådana här saker varierar mellan olika delar av landet precis som syn på EU och skattepolitik.

Anonym sa...

Jon Millarp: Har du några underlag som stödjer dina märkliga påståenden och slutsatser eller är du bara en i raden verklighetsfrånvända nyliberala högerstollar som teoretiserar över hur världen faktiskt är, från sin lilla glugg på valfritt studentboende?

Anonym sa...

anonym:

Vad gäller dina fåniga epitet: Jag sitter inte i något studentrum och jobbar ungefär lika mycket som jag pluggar.

Så för att gå till mitt påstående om att den nazistiska rörelsen (och rasism och främlingsfientlighet) är överrepresenterad i skåne.

Belägg:

. I senaste valet fick Sverigedemokraterna hälften av sina röster från Skåne där bara en liten minoritet av befolkningen bor. I Landskrona röstade var fjärde invånare på sd. Det finns ingen kommun i Stockholmsområdet som är i närheten av det eller skulle kunna vara i närheten av det.

. Lokala partier i skåne har klart främlingsfientlig agenda. Exempelvis Skånepartiet.

. När det gäller SÄPO:s statistik gällande brott med rasistiskt eller främlingsfientligt motiv ligger Skåne i topp tillsammans med Kalmar och Blekinge.

. 18 av 100 nationalsocialistiska kommunala mandat fanns i Skåne under andra världskriget. I kommuner där rasistiska partier idag har stor framgång så är det inte utan en historia utan tvärtom med en skrämmande historia.

Från Malmö Stadsbiblioteks hemsida:

"Valresultaten från 1930-talet visar att nazistiska rörelser, inte minst i Skåne, tidigt fick politiskt inflytande. Likaså växte vurmen för Tyskland och nazismen sig stark inom universitet, tidningsvärld och militär."

http://www2.malmo.stadsbibliotek.org/skansknazism/om.htm

Som sagt: politiska värderingar, även rasism, skiljer sig mellan regioner i Sverige precis som det skiljer sig runt om i Europa och och världen. Skåne har mer av främlingsfientighet än andra områden i Sverige.

Jag kan fortsätta länge att stödja vad jag skrivit, men det känns väldigt överflödigt.

Om du ifrågasätter statistiken får du själv kolla SÄPO:s statistik eller officiell valstatistik.

Anonym sa...

Jon Millarp: Begreppsförvirringen är total märker jag. Lär dig skillja på patriotism och rasism.
Din koppling mellan andra världskrigets nazistsympatier bland förvirrade universitetsstudenter i skåne till
att skåne idag är mer rasistiskt än andra landskap är bara skrattretande dum. Inte för att jag hade förväntat mig ett begåvat svar från en självföraktande student som dig men ändå.

Anonym sa...

...från Skåne där bara en liten minoritet av befolkningen bor

Där den 'lilla minoriteten' utgör 10 procent av den svenska befolkningen.

18 av 100 nationalsocialistiska kommunala mandat fanns i Skåne under andra världskriget.

Den siffran tyder endast på lite över rikssnittet, om vi utgår från att Skåne hade 10 procent av valmanskåren även då, närheten till Tyskland har givetvis spelat en roll vid denna tid.

F ö hade delar av Gotland vid denna tid 5 gånger fler naziströster än rikssnittet.

sakine sa...

Men vafan! Jag orkar inte "rensa" bland barnrupor som inte kan skriva hyfsat, "anonymous" lägg av. Fixa ett nick för det första och vem tror du bryr sig om vad en anonym jöns på nätet "förväntar sig"?

Snälla rara.

Anonym sa...

Anonym:

Du får helt enkelt ursäkta mig att jag inte är uppe och flyger på samma intelletuella höjder som du och dina patriotkompisar.

Men för att ta det enkelt:

Jag har hävdat:

Främlingsfientlighet och rasism är generellt sett vanligare i skåne än i andra delar av landet. Och det har varit så åtminstone sedan andra världskriget.

Tre argument jag fört fram:

1) Rasistiska brott är mycket vanligare i Skåne än genomsnittet (enligt officiell statistik).

2) Partier som har stopp på invandring och förslag på utvandring som centrala punkter får långt fler röster i Skåne än i andra delar av landet och det finns även fler sådana partier i regionen.

3) I kommuner/områden där partier och organisationer som nd och sd har starkt fäste finns en historia som går tillbaka till andra världskriget då nazistiska idéer där var populära.

Jag tycker det räcker som argument.

Anonym sa...

rl:

"Där den 'lilla minoriteten' utgör 10 procent av den svenska befolkningen."

Och det är faktiskt en liten minoritet. Och som sagt 50% av rösterna till 10% av befolkningen är en kraftig överrepresentation.

"Den siffran tyder endast på lite över rikssnittet, om vi utgår från att Skåne hade 10 procent av valmanskåren även då,"

Nej det gör det inte. Det (18%) tyder på att stödet var ca dubbelt så stort i hela skåne som i resten av landet. Och "delar av Gotland" säger inte mycket alls eftersom det kan vara en extremt liten population vi talar om. Givetvis kan man säga samma sak om "delar av" skåne under samma tid.

Anonym sa...

Jon Millarp-> ”Men som sagt, vi snackar om ett geografiskt område där den nazistiska rörelsen är klart överrepresenterad och varit det sen andra världskriget.

Sen andra världskriget har vi också geografiska områden i bl.a. Mellersta Östern där olympiska rekord i stamkrig, massmord, terrorism och etniskt hat… samt självömkan, är klart överrepresenterat. Bara en tidsfråga innan Skåne når upp till lika imponerande prestationer….Men vi är på god väg tack vare utomskånsk experthjälp.

Konkurrensen hårdnar…

Anonym sa...

Nej det gör det inte. Det (18%) tyder på att stödet var ca dubbelt så stort i hela skåne som i resten av landet.

Det går inte att säga, de två Skåne länen hade vid denna tid nästan dubbelt så många kommuner som exv Stockholms län, trots att Stockholms län o stad hade 200 000 fler inv. Det krävdes alltså färre röster per kommunmandat i Skåne än i många andra delar av landet. Antalet väljare är det som bör räknas, inte mandat.

Och "delar av Gotland" säger inte mycket alls eftersom det kan vara en extremt liten population vi talar om.

Det säger faktiskt att de delarna av Gotland hade flest nazistiska röster i riket (procentuellt).

Anonym sa...

PS. I Skåne har vi också många gasugnar och kombinerade gas- och elektriska spisar…Konstigt nog är vårt nazistiska näste ändå ett av världens mest populära ställen för afrikaner, judar, kurder och araber, samt för de professionellt flyende och humanitärinkvoterade delen av mänskligheten. Visserligen kan vi inte tilldela alla en femrumslägenhet i markplan…men men, skam den som ger sig.

A propos skam…Glöm inte 27/1 2007 (nu på lördag)… då vi får höra mer om den skånska och svenska nazismen.

Anonym sa...

Ps.2
Det är möjligt att firandet av den stora skamdagen och infon om svenskar, skåningar och övriga vita män förskjuts till följande dag (söndag) då det ju i år infaller på en Shabbat.

Anonym sa...

Jon Millarp:

"1) Rasistiska brott är mycket vanligare i Skåne än genomsnittet (enligt officiell statistik). "

- Källa på denna officiella statistik?
Och glöm ej heller att visa andelen invandrare med andelen etniska svenska i skåne jämfört med övriga landet för en korrekt statistik bild.

2) "Partier som har stopp på invandring och förslag på utvandring som centrala punkter får långt fler röster i Skåne än i andra delar av landet och det finns även fler sådana partier i regionen."

Är det Landskrona du syftar på? Att dra slutsatsen att Skåne är en nazistiskt högborg pga att några landskronabor röstar på SD är bara idiotiskt.

"3) I kommuner/områden där partier och organisationer som nd och sd har starkt fäste finns en historia som går tillbaka till andra världskriget då nazistiska idéer där var populära."

Ja och Folkpartiet var nazistsympatisörer under andra världskriget och menade att fred och frihet kom lättast genom att samarbeta med Hitler. Så med din logik är ju alla som röstar på fp nazister...

Anonym sa...

Det här är sista inlägget där jag svarar på anonyma nazisters inlägg.

. Källan för brottsstatistiken är SÄPO:s rapport
Brottslighet kopplad till rikets inre säkerhet 2000.

. Angående kommuner så var det det bästa mått jag hade och eftersom större kommuner har kommunala mandat i kommundelsnämnder så torde det kompensera för antal kommuner rätt ordentligt. Dvs antal mandat borde -ungefärligt- motsvara rösttal.

. Jag har läst i flera undersökningar att Skåne var ett av nazismens starkaste fästen, däremot har jag just nu inga hänvisningar till dem.

. "delar av Gotland" motsvarar ett mycket mindre och statistiskt särskilt utvalt antal människor än hela skåne och därför är det inte vettigt att jämföra skåne med *delar av* Gotland.

. Och nej, jag har inte använt mig av någon logik som gör att alla folkpartister blir nazister. Och det är överflödigt att närmare bemöta det.

. De flesta svaren har varit fjantigt allmänrasistiskt nonsens och jag väljer att inte svara på dessa. Jag har nog redan satt min övre gräns för vilka inlägg jag svarar på för lågt.

Anonym sa...

Jon Millarp: Det glädjer mig att du tillslut insåg att du helt saknar underlag för dina vidriga påhopp och PKoida slutsatser, och nej någon rasist/nazist är jag verkligen inte.

Anonym sa...

Undan för undan har orden nazism och fascism undergått en semantisk glidning där betydelsen metamoforiserats till den absoluta ondskan. Med hjälp av Franfurtskolan värstingar och deras perpetuellt upprepade ”reductio ad hitlerum” i parti och minut, har den europeiska urbefolkningen blivit uppfostrade…..Vad leder då detta till. Jo, naturligtvis, att om någon bara det minsta lilla protesterar mot icke politiskt korrekta etniska rensningar….antingen i form av kommenderad mångkulturalism eller som i palestiniernas fall, ”bosättningar” medelst apachehelikoptrar och småbarnsavskjutning…. Uppkommer plötsligt nazism och Hitler som i ett nafs…

Alla som protesterar mot förtryck och överhöghet är naturligtvis nazister…fattas bara.

”…Om “fascism” är legalt utfärdat som den absoluta ondskan, blir alla avvikelser från liberalism automatiskt sedda som en mindre ondska. Ursprunget till det moderna liberala amerikanska systemet antas fungera som en perpetuum mobile”
-Alain de Benoist ur ’Die Methoden der Neuen Inquisition’

Alltså...

Liberalism: Inga avvikelser tolereras… hur miljön än förändras.

Anonym sa...

När människor börjar snacka om att de är "patrioter", om hemska etniciteter som kmmer till vårt fina land, genast börjar snacka om att meningsmotståndare hyser "självförakt" osv så vet jag var i den politiska skalan de befinner sig; den bajsbruna.

Eftersom anonyme patriot tydligen inte kan läsa rekommenderar jag tolk.

Hincha: Jätteimponerande med dina latinfraser. Men jag rekommenderar även dig att läsa om tråden och vad jag verkligen har sagt.

Men så. Nu blir det inga fler svar har bättre saker för mig än det här.

Anonym sa...

Jon Millarp skrev:
"När människor börjar snacka om att de är patrioter[...]" Ursäkta? Nej jag är varken partriot eller påstår mig vara en sådan. Speciellt inte sedan nassarna/rassarna kidnappade ordet och förändrade innebörden (som högern gjort med Liberal och kyrkan gjort med Moral) Vidare skrev Jon Millarp "om hemska etniciteter som kmmer till vårt fina land[...]" Inte heller det är något jag sagt eller står för.
"[...]genast börjar snacka om att meningsmotståndare hyser självförakt"
Ja! Det skrev jag efter att ha slängt ett snabbt öga på din blogg där du på äkta PK manér deklarerar hur motbjudande du tycker det är när folk pratar om den svenska folksjälen osv.
Att förakta sin historia är att förakta en del av sig själv.

Anonym sa...

Angående kommuner så var det det bästa mått jag hade och eftersom större kommuner har kommunala mandat i kommundelsnämnder så torde det kompensera för antal kommuner rätt ordentligt. Dvs antal mandat borde -ungefärligt- motsvara rösttal.

Kommundelsnämnder!? Du verkar ha noll koll på hur Sverige såg ut innan 1951 års kommunsammanslagningar.

Sedan 1951 har 2200 kommuner och 130 000 kommunala förtroendeuppdrag försvunnit. Mandat motsvarade inte alls röstetal innan 1951, och gör det inte fullt ut ens nu.

Anonym sa...

Jag känner att jag måste svara på det här.

Jag är medveten om kommunreformerna. Jag skrev uttryckligen -ungefär- av en anledning. 1/5 av nazistiska mandaten gick till skåne och om du kan visa hänvisningar till att detta inte säger någonting så gör gärna det. Dvs att skånes totala andel politiska kommunala mandat utgjorde 1/5 av landets totala kommunala mandat.

Sedan är det förstås väldigt svårt att mäta sådana här saker av andra skäl. Bondeförbundet var nazivänligt på den här tiden och hade en halv miljon röster i hela landet, för att nämna en faktor.

Snacket om Folkpartiet som någon kom med är rent trams. 1936 löd Folkpartiets valaffisch: "Bort med varje tendens till diktatursträvanden - rösta med Folkpartiet"

Ett flertal forskare står bakom Malmö muséers utställning om skånsk nazism. Exempel ur den:

"Lika lite som det finns en särskild skånsk människotyp eller en särskild skånsk identitet kan man säga att det finns en skånsk nazism. Men nazismen har haft och har än idag ett starkt fäste i Skåne."

"På 1930-talet hade nazismen anhängare i stort sett alla samhällsgrupper men i Skåne hade nationalsocialismen särskilt starkt stöd bland jordbrukare och militärer, i överklassen och bland akademiker. "

"Nordisk ungdom hade avdelningar i flera skånska städer. Under 1930- och 40-talen höll man möten och demonstrationer runt om i Skåne. Ibland ledde demonstrationerna till våldsamheter, som i Kristianstad 1937 och i Trelleborg 1942 då beväpnad militär kallades in för att skydda polisstationen."

"Vid en stor kongress i Malmö 1951 antogs ett program för att öka samarbetet mellan flera länders fascistiska och nationalistiska organisationer. Rörelsen kallades Malmörörelsen eftersom basen för det fortsatta samarbetet placerades i Malmö. Dess ordförande hette Per Engdahl."

Jag skulle även kunna börja ta upp historien i enskilda städer. Och i Sverigedemokraterna har det funnits åtskilliga nationalsaocialister högt upp i ledningen och givetvis finns det ideologiska kopplingar med klassisk fascism även idag. När nu en tiondel av befolkningen står bakom hälften av rösterna till ett parti som startade som rent rasistiskt och nu bygger på en nationalistisk invandringskritisk värdebas, så säger det någonting.

Nazismen hade också särskilt tidigare en massa retorik som lät fin, precis som Sverigedemokraterna har idag.

OCH SEN OM SJÄLVFÖRAKT:

Att jag är självföraktande för att jag inte förstår eller gillar prat om "folksjäl" (vilket var det jag skrev) känns rent fånigt. Nej jag känner ingen andlig gemenskap med människor för att de är etniskt svenska. Varför skulle jag? Jag råkar bara vara född här.

Jag tycker att svenska flaggan är ful, att svensk husmanskost är äcklig, att svensk historia är skamlig. Vår enda egna tradition är väl midsommar, då människor dansar runt en blommig fallossymbol. Jag har aldrig förstått vad det är man ska vara stolt över och känna gemenskap med? Fulla grabbgäng som åker och super på Mallorca? Göran Persson? Sverigedemokaterna? Helgfulla tonåringar? Lasse Berghagen? Nej, tack.

Visst behöver folk gemenskaper och känsla av att ha någon "rot". Men för mig räcker det med vänner och familj för det. Jag tror på att skapa sina egna gemenskaper.

Anonym sa...

Jag är medveten om kommunreformerna.

Det verkar inte så i och med att du pratade om kommundelsnämnder

Jag skrev uttryckligen -ungefär- av en anledning. 1/5 av nazistiska mandaten gick till skåne och om du kan visa hänvisningar till att detta inte säger någonting så gör gärna det.

Det säger ingenting eftersom det då krävdes olika antal röster i olika kommuner för mandat.

Dvs att skånes totala andel politiska kommunala mandat utgjorde 1/5 av landets totala kommunala mandat.

Det fanns inget som exakt bestämde maxantalet kommunala mandat som skulle finnas i riket totalt, detta var flexibelt och upp till varje kommun. De landsortskommuner som var stora nog, dvs minst 1500 inv (ej städer o köpingar) skulle enligt lag ha kommunfullmäktige. De skulle bestå av minst 15 men max 40 ledamöter (stadskommuner kunde ha uppåt 60), mindre kommuner fick bestämma själva om de skulle ha fullmäktige.
18 mandat i små kommuner vägde alltså inte alls lika tungt som 18 mandat i storstadskommuner.

Det enda som betyder något är det totala antalet röster delat med respektive läns väljarantal, allt annat är meningslöst tricksande med statistik.

Sedan är det förstås väldigt svårt att mäta sådana här saker av andra skäl. Bondeförbundet var nazivänligt på den här tiden och hade en halv miljon röster i hela landet, för att nämna en faktor.

Och?

Ett flertal forskare står bakom Malmö muséers utställning om skånsk nazism.

Hehe, javisst helfestlig utställning det där. Det finns t o m instruktioner om hur du blir medlem i AFA på den bibliotekssidan och länk till dem :D ...undras vilka forskare som 'står bakom' detta?

Anonym sa...

RL:

Det är iaf forskare och myndigheter som står bakom, så de borde ju ha gjort en rimlig research om de mest grundläggande sakerna. Borde ju vara enkelt att kolla sådant här med rätt källmaterial. Det var min poäng.

Jag hittade inte info om hur man går med i AFA, finns det är det förstås bedrövligt. Jag hittade dock en länk till Motkraft.nu och bland annat med tanke på att de var ute och demonstrerade tillsammans med Hizbollahanhängare och skrev om det som en enad kamp, så är det galet naturligtvis. Men utställningstexten är ju lite en annan sak. Men visst drar det ned trovärdigheten.

Och ja, jag vet att det var flexibelt med antal röster per mandat, men likväl är en kraftig överrepresentation av mandat för dessa partier en indikation, om än inget bevis (särskilt kombinerat med annat). Det var därför jag frågade om du kunde visa att den reela fördelningen var sådan att det kompenserade för 1/5 av nazistmandaten(skulle gissa centerrösterna var rätt starka i regionen med). Om Skåne hade klart mindre än dubbelt antal mandat (per invånare) än genomsnittet så innebär det ju att nazismen var överrepresenterad i Skåne. Det är ju en självklarhet att det inte råder direkt proportionalitet.

Personligen tycker jag att det faktum att skåne hade 1/5 av kommunala nazistmandaten indikerar något om en historisk tendens i regionen. Tillsammans med brottsstatistik (rasistiska brott), nazistiska och fascistiska rörelsers storlek i regionen genom åren, på senare år Sd:s enorma framgångar i skåne, händelser och tendenser i gamla nazistfästen som Sjöbo och Landskrona mm mm.

Och mitt konstaterande om centerapartiet handlade bara om att det självfallet är svårt att mäta nazistiska värderingars utbredning enbart utifrån riksdagsval.

Jag har massa andra saker att göra just nu, så svar på eventuella inlägg får vänta några dagar.

Anonym sa...

RL:

Det är iaf forskare och myndigheter som står bakom, så de borde ju ha gjort en rimlig research om de mest grundläggande sakerna. Borde ju vara enkelt att kolla sådant här med rätt källmaterial. Det var min poäng.

Jag hittade inte info om hur man går med i AFA, finns det är det förstås bedrövligt. Jag hittade dock en länk till Motkraft.nu och bland annat med tanke på att de var ute och demonstrerade tillsammans med Hizbollahanhängare och skrev om det som en enad kamp, så är det galet naturligtvis. Men utställningstexten är ju lite en annan sak. Men visst drar det ned trovärdigheten.

Och ja, jag vet att det var flexibelt med antal röster per mandat, men likväl är en kraftig överrepresentation av mandat för dessa partier en indikation, om än inget bevis (särskilt kombinerat med annat). Det var därför jag frågade om du kunde visa att den reela fördelningen var sådan att det kompenserade för 1/5 av nazistmandaten(skulle gissa centerrösterna var rätt starka i regionen med). Om Skåne hade klart mindre än dubbelt antal mandat (per invånare) än genomsnittet så innebär det ju att nazismen var överrepresenterad i Skåne. Det är ju en självklarhet att det inte råder direkt proportionalitet.

Personligen tycker jag att det faktum att skåne hade 1/5 av kommunala nazistmandaten indikerar något om en historisk tendens i regionen. Tillsammans med brottsstatistik (rasistiska brott), nazistiska och fascistiska rörelsers storlek i regionen genom åren, på senare år Sd:s enorma framgångar i skåne, händelser och tendenser i gamla nazistfästen som Sjöbo och Landskrona mm mm.

Och mitt konstaterande om centerapartiet handlade bara om att det självfallet är svårt att mäta nazistiska värderingars utbredning enbart utifrån riksdagsval.

Jag har massa andra saker att göra just nu, så svar på eventuella inlägg får vänta några dagar.

Anonym sa...

Jag hittade inte info om hur man går med i AFA, finns det är det förstås bedrövligt.

Länk här: http://www2.malmo.stadsbibliotek.org/skansknazism/utstallningstext.htm

För jämvikten skull borde det där skattefinansierade stället även skrivit positivt om NSDAP ;o) ...jag har svårt att ta denna typ av pajas-kulturjippon på allvar, jag föredrar att leta uppgifter på annat håll.

Personligen tycker jag att det faktum att skåne hade 1/5 av kommunala nazistmandaten indikerar något om en historisk tendens i regionen.

Du har fortfarande inte hajat, ett exempel: Nazisterna fick 1934 ett mandat i Skanör, det enda nazistiska stadsmandatet jag hittat (har ej funnit statistik över småkommuner), de fick två mandat i Göteborg. För mandatet i Skanör krävdes ca 35 röster, för de två i Göteborg krävdes ca 7000 röster.

Tillsammans med brottsstatistik (rasistiska brott), nazistiska och fascistiska rörelsers storlek i regionen genom åren,...

Jag ger inte mycket för den s k brottstatistik som förmedlas av Säpo genom BRÅ, eftersom denna inte skiljer brutala misshandelsfall från fall där det handlar om att bära en odalruna på en privat fest. F ö handlar det om anmälda brott ej lagförda.

...på senare år Sd:s enorma framgångar i skåne, händelser och tendenser i gamla nazistfästen som Sjöbo och Landskrona mm mm.

Sjöbo (med sina då 1500 väljare) kan nog sägas ha varit ett nazistfäste på 30-talet, men hur fick du med Landskrona? ...jag kan iaf inte hitta några 30-talssiffror som styrker påståendet att Landskrona utmärkte sig som nazistiskt på denna tid.

Fredrik Lindholm sa...

Och så använder ni er endast av svenska i tråden? Djävla Onkeltommare!

P.S. Och kom inte med några som helst argument mot Sabunis förslag. Ni behöver inte ens säga att det är principiellt fel. Bara ös på med era värsta BDSM-fantasier, era sippa satar! Hon är ju en rasist, den niggern!

P.P.S. Circlist - bekämpar främligsfientligheten en förhud åt gången.

Anonym sa...

Skåningar är som invadrare säger du...Sakine.

De uttrycker vad de känner, enligt dig...

Jag är en norrlänning och jag måste bara säga att varför du som alltid försöker stärka kurdiskheten har valt att stanna i Sverige när du i själva verket göra så mycket gott för dina landsmän i norra Irak...ty kurdistan har ju fått autonomi där och det är frid och fröjd där enligt Dilsa Demirbag och andra kurder.

Tycker inte du själv att du behövs mer där än här i Sverige?

När staten Israel bildades 1948 så flyttade judar från hela världen för att bygga upp sitt nya land...

Vad är det som förhindrar dig att göra likadant? ...jag menar om du nu är en riktig patriot och vill göra ngt gott för dina kurdiska bröder och systrar?

Jag kanske är för logisk eller bonnig...såsom du helst skulle vilja uttrycka det...

...men håll med om att du behövs mer i kurdistan-norra irak än vad du behövs i Huddinge.

Fredrik Lindholm sa...

"När staten Israel bildades 1948 så flyttade judar från hela världen för att bygga upp sitt nya land..."

Samtidigt fanns det gott om judar som valde att stanna kvar i sina hemländer. Bara för att man är jude så betyder det inte att man gillar socialism och ett varmare klimat, eller hur?

Anonym sa...

Till Fredrik Lindholm:

Stor skillnad på ideologier.

Judar hade redan bott i de länder som de valde att stanna kvar i sedan tusentals år tillbaka...alltså var det lika mycket deras land som någon annans...

...och det var FN som skapade Israel som en försoning...så många judar som valde att inte flytta på sig hade all befogenhet i världen eftersom de ändå bodde i sina hemländer...

Andra ideologin som kurderna i Sverige har förespråkat, går ut på att ha egen stat och de flesta kurder har fått uppehållstillstånd här av den anledningen dvs svenska myndigheter trodde så barnsligt naivt på varenda ord de sade tills även vi svenskaröppnade ögonen för vad som är sannt och vad som inte är sannt...

Obs! Enligt SÄPO så är 9 kurder utav 12 som har fått uppehållstillstånd här i Sverige är aktiva eller passiva anhängare av PKK (bannlyst som terroristorganisation av Interpol, FN, EU inkl. Sverige sedan 1986...)

Kurder fortsätter att strömma in i vårt land men nu enbart p g a att de oftast väljer att gifta sig med sina egna släktingar...första kusiner...

Faktum kvarstår: de är förespråkare av en ideologi och nu har den ideologin förverkligats ty kurder har fått autonomi i Norra IRAK-kurdistan har bildats där...

Då kan jag inte låta bli att undra som Stockholmare (Obs!jag är varken norrlänning eller skåning...) över varför de inte flyttar dit när de ändå har försvarat och försvarar denna ideologi sedan de har fått upphållstilstånd här.

Obs! Kurder har bott i Sverige max 25 år...Sakine i 20 år så man kan knappast jämföra dem med judar som redan hade bott i de länder de valde att stanna kvar i tusentals år...

Är det inte motsägelsefullt!?:

"Jag är emot att man agar barn men jag själv agar mina barn:"

Enligt mig är det hur motsägelsefullt som helst!!!

Per Lindh

Jon Millarp sa...

RL:

Återigen. Jag fattar att systemet i sig inte garanterar exakt proportionalitet. Jag påstår att det kan indikera en lokal tendens om nazistiska mandat är väldigt vanliga i ett område samtidigt som brottsstatistik och andra faktorer talar för samma sak. Jag har inte granskat siffrorna, men konstaterar att siffrorna använts av forskare som borde ha koll på det här. Kanske är det dålig forskning. Men du har ju inte visat källa för att Skåne hade fler än dubbelt antal politiska mandat per invånare. Då borde det vara en indikation, om än inget bevis.

Förövrigt var grunden för debatten huruvida Skåne är mer rasistiskt än andra delar av landet. Du menade att det inte var så. Att Sd som har betydande rasistisk historia och tidigare nazisiska kopplingar är överrepresenterat i Skåne betyder något. Särskilt när deras fokus ligger på stopp av invandring och utvandring. När Sd får sånt enormt fäste i Skåne så är det närmast bisarrt att säga att det inte har något med främlingsfientlighet att göra.

Anonym sa...

SAKINE!

Människor som beter sig illa – grisar eller svinar ner – sägs bete sig som DJUR...även på svenska...

..................

Du hade själv skrivit så här i en artikel i City:

"Få se nu, kanske finns det fog för oro, trots allt? För det första: Pippis husdjur. Djur har inte särskilt hög status i Turkiet (Djurens rätt, pssst…!). Att kalla någon för till exempel "björn" ("ayi") eller "djur" ("hayvan") är rejält förolämpande. Den nuvarande turkiska premiärministern Erdogan stämde nyligen karikatyrtecknare som tecknat honom som en skalbagge."

http://www.komar.se/index.php?subaction=showfull&id=1157308674&archive=&start_from=&ucat=2&

Sakine eftersom du kom hit till Sverige som 5-åring behärskar du INTE svenska språket till fullo...jag har märkt att du använder väldigt mycket slang och även annat påhittade ord som inte ens finns i SAOL..

Sä här ligger det till om vi ska tillbaks till dina alltför ENKLA slutsatser om att en nation INTE tycker om djur bara för att de har vissa negativa ord i sitt språk som kan sammankopplas med djur...

Även vi svenskar har negativa kopplingar till djur och det innebär INTE att vi INTE tycker om djur!

Katten!

Svinstia

listig som en räv

Skriver som en kråka

sjunger som om hon har en kråka i halsen

råttfärgad

o s v..jag ska inte dra upp alla ..det får du komma på/lära dig själv!

...och sedan ang om Pippi långstrump på kurdiska...och varför böckerna blev stoppade i Turkiet...Jo, därför att de saknade tulldeklaration!

Alla lagar och förordningar som finns i Sverige och i Turkiet gäller även Kurder...tro eller ej!

Tacka vet jag turkar, greker, italienare och jugoslaver som kom hit till Sverige på 60-talet och början av 70-talet som arbetskraft och hade 3 olika jobb och byggde upp svenska industrin...till skillnad från er kurder som kom hit som anhängare av PKK i slutet av 70-talet och början av 80-talet tils PKK blev terroriststämplat även av svenska regeringen

(..och många kurdiska barn som är uppvuxna i sådana miljöer är ju hjärntvättade av sina föräldrar..)

och fortsätter sin verksamhet på ett eller annat sätt...

Sakine!!!

Är du en ulv i fårakläder!?

LARS PP