2007-01-22

Yttrandefriheten i Turkiet

Journalisten Hrant Dink mördades häromdagen.

För minoriteterna var det klart bättre för hundra år sedan än vad det någonsin har varit i Turkiet från 20-talet och framåt. Den här gången tog dock regeringen avstånd från mordet, vilket väl kan ses som en "framgång".

Uppdatering: Så här är det naturligtvis:

"I Turkiet har kolumnisterna tävlat med varandra om att lovorda Dink och vem som kan fördöma mordet mest. Det är sällan (jag kan inte komma på något tillfälle i modern turkiska historia) då de statsvänliga kolumnisterna i så skarpa ordalag fördömt ett mord på en regimkritiker. Så vad har hänt i Turkiet? Är dessa reaktioner som nu kommer fram i Turkiet ett tecken på att landet har utvecklats och idag tar avstånd från våld mot människor som på ett fredlig sätt uttrycker sin åsikt? Svaret på den här frågan är både ja och nej. Det har skett mycket begränsade förändringar i Turkiet, men dessa förändringar är inte de som ligger bakom dessa reaktioner. Svaret på dessa reaktioner finner vi i vad Dink själv pekade på i en intervju med Bitte Hammergren för SvD i slutet av November. Intervjuen publicerades igen efter mordet.

SvD: Men vore det inte en rikedom för Turkiet att erkänna att under det turkiska medborgarskapet ryms en mångfald av identiteter?

– Jovisst. Man ska se det som en rikedom. Men om man fruktar detta och tror att erkännandet av denna mångfald av identiteter ska leda till separatism då blir det ingen rikedom utan en hotbild. Kurder betraktas som ett hot, men inte armenierna i dag för vi är så få. Så då kan vi sitta i skyltfönstret."

Blogginlägget är intressant i sin helhet, för alla som är nyfikna på situationen för kurder - läs det!

Uppdatering 2: Esref Okumus skriver något mycket intressant i dagens Expressen. Dessvärre är texter som Esrefs allt för sällsynta i svenska medier. I den här frågan gör man bäst i att söka sig till utländska källor om man vill ha lite substans. Vad vet jag, kanske gäller det även i övrig nyhetsrapportering? Nåja. Jag läste Expressen för sent, annars hade jag sväng in på Pen-klubbens möte i centrala Stockholm ikväll.

49 kommentarer:

Johan Hedin sa...

Det är väl en lite bortglömd del av Europas historia att minoriteter i allmänhet hade det bra under det Ottomanska riket (inte minst religiösa minoriteter som t.ex. Judar).

Lästips:
Det mesta av Mark Mazower (speciellt "The Balkans" och "Salonica") samt "Black Sea" av Neil Ascherson.

Anonym sa...

Vilken normal funtad människa förstår att man inte kan döma en hel nation för en sak som en enskild individ/barn har gjort.

Olof Palme har också blivit mördat...och länge har man skyllt på kurder som mördare.

Ska vi dra slutsatsen att Kurder inte går att lita på?

Ska vi utgå ifrån att kurder är ett folkslag som hugger en i ryggen när det inte passar.

Ska vi dra slutsatsen att kurder terroriserar eller ockuperar som de har gjort i Irak-Karkuk.Karkuk som har tillhört araber och turkmener i tusentals år har helt plötsligt blivit kurdiskt.


Ska vi sätta punkt genom att säga att Kurder har alltid varit våldsbenägna ty man har haft stark misstro mot dem eftersom de en gång i tiden har utretts som Olof Palmes mördare...

sakine sa...

Anonymous, ingen dömer "en hel nation". Sluta att ta allt som kritik eller hat mot turkar. Som du mycket riktigt påpekar ska man inte kollektivisera i onödan.

----

Men du ser väl att det extremhögern i Turkiet gör påverkar samhället negativt? Det finns många intoleranta ungdomar och det ÄR ett problem.

Anonym sa...

Anonimois
Mördaren inte ett barn mördaren är staden och dess försvarare. Alla vet att han som var en fin människa som försökte förena även om turkiska staden oskydig dömt honom. Han var i sverige många känner honom att han växte upp barnhem och trots allt föryckt försökte utbilda sig vara fin och snäll men klart att han ville också gå mot åretvisor speciellt han var mest kända ytrandefrihets kämpe. När Orhan pamuk hade rättegång folk massor gick direkt till HIRANT som satte bakot i hörnan och skrek "antingen älskar du eller lämnar landet" minst 600 hot brev har han fått och sista hotbrevet var så alvarligt att ingen byrde sig om han delade sina sista upplevelser med sina läsarna. Var lite förnuftig och försökt opartisk utvärdera vad som händer i turkiet. När ni mördadt färdig alla minoriteter kommer turen till är ochså. Guvenerön istanbul inte als förnekar hotet från underrätttelse känsten som kallad honom för en kort tids sedan. Han blev mål tavla pgv han är armenien. Jag kände så stor tomhet efter honom framför hela värden turkiska stora fötter sörjär lossas.. Jag föddes som turk men nu det är inte non betydelse jag käms att vara turk!
Jag är en HIRANT HINK och Jag är en ermenien

Anonym sa...

http://www.bianet.org/index_eng_root.htm
Det här adressen finns engelsktexter om händelsen

Anonym sa...

Hej Sakine,

Läser din blogg ibland, men det är första gången jag kommenterar på den :)

Det finns orsaker till att det kommer ett unisont fördömande av mordet. Läs gärna denna artikel från en annan blogg:

http://frihetsduvan.blogspot.com/2007/01/mordet-p-hrant-dink.html

Den tar upp en del saker som är viktiga att påpeka.

lycka till med allt och fortsätt blogga!

sakine sa...

Anonymous, vilket intressant och bra inlägg du länkade till!

Sorgligt men just så som den turkiska staten och kemalismen fungerar.

Det blir extra tröttsamt att höra folk mala på om att "kemalismen har ju fina sidor!!" dagar som dessa.

Visst har nazism, kommunism och alla totalitära/kollektivistiska ideologier "fina sidor". För den sakens skull kan man inte blunda för konsekvenserna av tankegångarna.

Anonym sa...

Sakine,
Hrant var sosyalist, humanist, och kämpade för att vara som han är. Han var internationell och en bra filosof. Den tysta majoritetens röst var han. Över 200,000 visade sina respekfulla närvarande hans begarvnings seromoni och markerade att folk gillar den som är humanist tänker på andra. Jag håppas att hans ideer blir vägvisare för alla.

Anonym sa...

Devar fel siffra sa en jurnalist från turkiet han påstår att 1.000.000 deltåg seremonien.

Anonym sa...

Sakine,

Det vore jätte roligt att höra dina åsikter om PKK, HADEP och TACEK också.

När man läser dina artiklar så kan man få uppfattningen att Kurder är de enda änglarna som är kvar på denna jord!?

Som sagt berätta lite för oss svenskar alla bombattentat(sammanlagt 46 000)samt alla människoliv som gått förlorade
p g a alla dessa ovannämnda kurdterroristorganisationer som har brännt byar, bombarderat sönder skolor, sjukhus och mördat läkare, annat sjuhuspersonal, lärare och andra civila.

Är kurder verkligen små oskyldiga änglar som du försöker ge sken av!?

En bra journalism går ut på att vara saklig och neutal i kontroversiella frågor.

Annars får man sin rättmätiga plats som journalist i en blasktidning!

Åke

Anonym sa...

Hej Åke,

PKK har kränkt mänskliga rättigheter, men det är inget PKK hymlar om idag. Istället har de kritiserat deras tidigare sätt att föra kampen, där civila ibland kom i kläm. Idag har man försökt demokratisera organisationen och har lyckats bra mycket bättre än vad Turkiet har gjort.

Men vi kan jämföra PKK och Turkiet. Enligt människorättsgrupper så står den turkiska armén själv bakom den interna flyktingströmmen i Turkiet genom att bränna byar och döda civila (syftet var att flytta befolkningen, eftersom den gav stöd till gerillan).

Vad den turkiska regeringen gjort, till skillnad från PKK (som fortfarande uppmanar till en fredlig lösning), är att den turkiska regeringen genomfört en systematisk och medveten kampanj mot kurder där tiotusentals kurder fått sätta livet till.

HADEP var ett politiskt parti som stängdes av Turkiet, precis som HEP och DEP stängdes tidigare, och DEHAP stängdes senare av den "demokratiskt" regeringen i Turkiet. När Turkiet inte öppnar dörrar för en fredlig och politiskt lösning kommer de väpnade grupperna att få ännu starkare stöd.

Anonym sa...

en fråga till sakine: Varför tror du att Turkiet inte erkänner folkmordet på armenier fast de är så få i Turkiet?

Anonym sa...

Malin, du får säkert svar av Sakine småningom. Men jag ger dig mitt svar.


En sak är lätt att se. Det finns två direkta anledningen till att regeringen inte kan erkänna folkmordet. Den ena är att kemalisterna inom militären förmodligen skulle hitta på något.

Den andra, fullt tillräcklig i sig, är att de helt enkelt skulle göra sig omöjliga inför folket. Det finns en oerhörd motvilja bland majoriteten av den turkiska befolkningen att alls diskutera frågan.

Varför det är så är däremot lite svårt att förstå för mig. Det är på något sätt hårt bundet till den nationella myten.

sakine sa...

"Åke", jag är varken journalist eller objektiv. Jag är liberal och avskyr förtryck av oliktänkande och av människor som råkar ha fel kön, sexuell läggning, nationalitet, religion etc. Din logik verkar gå ut på att "du sa inget om nazism nu! Därför gillar du nazism eller??". Skärp dig.

I övrigt är det inte särskilt svårt att gissa sig till att jag står långt från allt vad kommunism heter. Att inte fler människor - generellt sett - än vänsterinriktade bryr sig om det som sker i Turkiet kan jag däremot bara beklaga (och det får stå för andra).

Sven hade ett bra svar till Malin. Varför kemalismen är så stark? Indoktrinering i tidig ålder. "Vi är överfolket." "Jag är bra, jag är rätt, jag är turk", "Det var vi som lärde omvärlden demokrati och mänskliga rättigheter"...etc.

Rabbla det från åk 1 och lev i ett samhälle där alla mäste tänka på det sättet och vips har du Turkiet.

Den som tror att det är en slump att Mein Kampf varit oerhört populär på sistone bland turkiska ungdomar, räck upp en hand. Det ser inte ljust ut inför valet i år.

Anonym sa...

Ataturk har redan fått sin rättmätiga plats på den internationella arenan som en av de största och viktigaste ledarna i världen...och han är också en av seklets viktigaste reformisterna.

Dst finns tusentals böcker/material (de flesta utländska) som just beskriver Ataturks storhet hans insatser som överstelöjtnant, generl därefter och sist som det nybildade Turkiets president.


...så lilla Sakine som knappt har läst historiska böcker som handlar om världshistoria skulle ha stora svårighter med att fatta Ataturks storhet, intelligens,reformvänliga attityd.

Nu vet de flesta som följer världspolitiken att i Turkiska parlamentet finns det 35 ledamöter med kurdisk påbrå, Turgut Özal som en gång i tiden var Turkiets president också var kurd och att kurder förekommer i alla yrkeskårer.

Förresten Sakine, glöm inte att rösta...det är val snart i Turkiet.

Alla som bor inom Turkiets gränser kallas för Turk ty de är medborgare av Turkiska republiken men om de dessutom känner för att tala om sin etniska tillhörighet så är det helt okej...och det finns sammanlagt 32 olika etniska grupper i Turkiet...(+Romer=33).

Kurder är bara en av de etniska grupperna.

5-10 procent av Kurderna som bor i Turkiet är för egen statsbildning...jag antar att dina föräldrar/släktingar också tillhör den här gruppern eftersom du är så himla angelägen om att svärta ned Turkiet på osakliga grunderutan historiska och statiska bevis...

Appropå bevis visa en enda källa som talar om att Mein Kampf skulle toppa listorna över de mest sålda böckerna...då menar jag statistik från bokförlag eller böcker som hamnar på top tio osv...

Du kommer inte att kunna göra det eftersom det också ingår i din/dina kurdiska bröders-systrars propoganda taktik!

...och Sakine en sista fråga...

Var inte dina kurdiska förfäder med och bildade Turkiska republiken 1923 genom att kriga mot invaderande krigsmakter som Ryssland, England, Tyskland, Grekland och Frankrike?

Alltså det som du försöker svärta ned så fort du har möjlighet till är faktiskt också en produkt av dina kurdiska förfäders blod och liv tillsammans med alla andra som bodde inom Ottomanska rikets gränser!?

En tankeställare...

sakine sa...

Du som inte skriver ut ett namn, mina tankar är mina och jag delar dem definitivt inte med alla jag råkar dela "blodsband" med. Sånt får stå för er bioligistnationalister.

Det är typer som du som gör mig så glad över att ha vuxit upp i Sverige.

En tankeställare? Tänk på du.

sakine sa...

Ps. Dina försök till "vetenskaplighet" genom att hänvisa till opinionssiffror (från var? Vem? Hur?) får mig att le. Hur tror du att den undersökningen går till i ett land där det är förbjudet att vara "separatist" (d v s uttrycka något som "kränker turkiskheten"? På TUFs debattforum kanske det där fungerar, testa där i stället. Ds.

Anonym sa...

Sakine, bra inlägg!

Anonym sa...

"Det är väl en lite bortglömd del av Europas historia att minoriteter i allmänhet hade det bra under det Ottomanska riket (inte minst religiösa minoriteter som t.ex. Judar"

Kanske i tidig histora.

Men man hade lagstiftad apartheid för icke-musilmer. I mer modern tid mördades 40 000 kristna maroniter, 500 kyrkor förstördes osv. Sen efter det sattes folikmordet på armenier igång med åtminstone många hundra tusen människor döda . Lästips: The History of the Armenian Genocide av Vahakn N Dadrian.

Sverige har en vidrig historia, Europa har en vidrig historia och Turkiet har det också. Varför hymla?

I övrigt skriver Sakine väldigt bra.

Anonym sa...


Kanske i tidig histora.

Men man hade lagstiftad apartheid för icke-musilmer. I mer modern tid mördades 40 000 kristna maroniter, 500 kyrkorVisst, de har alltid haft apertheidlagar. Fast under flera hundra år betydligt gynnsammare än resten av Europa. I viss mån var ju tom aprtheidlagarna gynnsammare för minoriteter än för de muslimska turkarna. Det var ju tex. ända fram till någon gång på 1800-talet förbjudet att trycka arabiska bokstäver. När det blev lagligt hade armenier, greker och judar tryckt tidskrifter på sina språk i sådär fyra hundra år i Istanbul.

De fick inte göra militärtjänst. Vilket också kunde upplevas som en frihet (muslimska turkar hade ofta värnplikt). Minoriteterna betalade naturligtvis också mer skatt. (En not är att minoriteter i Turkiet alltid har räknats i form av religioner. En religion är en minoritet. Det är en gammal tradition som sedan togs över av Kemalisterna och den principen har ju som bekant använts för att inkorporera 'bergsturkarna', även om man dag faktiskt säger kurder och inte bergsturkar. faktiskt.)

Anonym sa...

Sakine, Sven Holmström eller Jorden & arbetaren

Översätt nedanstående till svenska och publicera här.

“Türk’ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan’la kuracağı asil damarında mevcuttur"

Så får det självutnämda mest demokratiska folket ta del av vem/vilka som läser Mein Kampf samt även försvarar ideologin i Mein Kampf i både ord och handling.

Anonym sa...

De skulle avpollettera dig ganska snabbt i TUF forum Sakine. För du hade inte kunnat komma långt med dina standardfraser såsom "du är hjärntvättad", "du är turknationalist" så snabbt folk bemöter dina påståenden med saklig argumentation därborta. Sen att det finns en annan som har levt i Turkiet och vet hur det verkligen är där borta kommer inte att göra saken lättare för dig... ;-)

Anonym sa...

Mustafa K:

Ta gärna upp B när du har tagit upp A. Jag tänker bland annat på följande saker:

"Något annat intressant att tillägga är att i September så beslutade man i Diyarbakirs Storstadskommun att man skulle sätta krav att som anställd på kommunala arbetsplatser ska du vara tvungen att kunna både kurdiska och turkiska, om du inte kan kurdiska får du gå en kurs."

Observera att borgmästaren Abdullah Demirbas ständigt blir ställd inför rätt inför det turkiska rättsväsendet.

Ex: http://www.europarl.europa.eu/omk/sipade3?PUBREF=-//EP//TEXT+WQ+P-2006-2433+0+DOC+XML+V0//SV&L=SV&LEVEL=0&NAV=S&LSTDOC=Y

Detta är bara några få exempel av alla gånger han åtalats. Det finns hur många fall som helst där politiker från DTP åtalas, och i många fall straffas de.

Borgmästaren för Ameds storstadskommun Osman Baydemir blev t.ex. åtalad för att ha skickat gratulationskort på kurdiska under nyårfirandet.

En annan borgmästare för en mindre stad dömdes idag till två års fängelse för att deltagit under en begravning av en medlem i PKK.

osv...

Det är ytterligare en sak jag vill påpeka för dig. Du säger:

"De flesta som har någon slags opinion om kurdernas tillstånd i landet har aldrig en satt fot i Turkiet."

Har du satt din fot i Kurdistan? Jag åker ned till det kurder kallar för norra Kurdistan minst en gång om året. Jämför inte Taksim, Antalya eller Izmir med situationen i de kurdiska områdena. Kurder har det bättre i Turkiet än i Kurdistan.

Många som åker till Amed (som Turkiet har döpt om till Diyarbakir)tycker att situationen inte är bra. Då ska man tänka på att situationen i Amed är mycket bättre än exempelvis Hakkari, Sirnak, Lice, Wan, osv.

Och Mustafa, det är inte okej att jämföra ett tillstånd med hur det var under Cillers tid. Under Cillers tid vet vi hur många som avrättades på öppen gata av "okäna gärningsmän", eller folk som "försvann", eller människor som fick hela sina byar nedbrända osv... Det är ingen bra utgångspunkt för en bra jämförelse om du förstår vad jag menar.

Varma hälsningar

Anonym sa...

Kan ni skitätande korpar som äter ur samma skithög "göra" upp sinsemallan först .Innan ni utmanar Turkarna.

31 januari kommer assyrierna att inställa sig i Riksdagen omgärdad av bla förre talmannen Björn von Sydow.

Märk väl att ert öde inte kommer att vara bättre än serbernas!!

Ni ingår i den turkiska kultursfären precis som serberna.

Detta trots er turkfientlighet och islamfientlighet.

Namn byte etc hjälper föga när det gäller en kristen/sionists intresse...

till sist varför heter Diyarbakir amed och inte Turabdin om inte Diyarbakir.

OBS:Klargör genom historisk fakta ..

Anonym sa...

Det finns mer sk kurder i Sverige än det finns armenier i Turkiet.

25 000 armenier är ett av två minoritet i ett land med 80 000 000 invånare.

I sverige finns det minst 75 000 sk kurder.

Så den dagen Nalin Pekgul stiger framtill talarstolen i ruksdagen och framför sina åsikter på sk kurdiska den dagen kanske vi överväger att ge möjlighet att borgmästarna kan skriva gratulationskort på diverse dialekter.

Framtill till dess gäller den turkiskaNATIONALstatens författning.

sakine sa...

Det är ju det här som visar det intressanta: här skriver jag ett inlägg om YTTRANDEFRIHET [att det är rubbat att förbjuda åsikter] och vips har Turkiska riksförbundets (ink Tuf:s) ambassadörer blandat in precis allting. Jag förstår att ni gärna försvarar Turkiet in i det sista, men testa att åtminstone fundera över det jag skriver. Hur ser ni egentligen på förbudet av "kränkningar mot turkiskheten"? Ska man riskera fängelse för att ha kallat Ataürk för "galen general" te x?

Att erkänna folkmordet eller inte är inte det jag tycker ska vara prioriterat i diskussinen. Först och främst måste människor TILLÅTAS prata om det utan att riskera fängelse, tortyr eller kula.

Anonym sa...

Du får reaktioner från turkar för att du ljuger, inte för att du kritiserar Turkiet. Här är några exempel i detta sida;

"Indoktrinering i tidig ålder. "Vi är överfolket.""

Vart blir man indoktorinerad med att man är herrefolket? Jag har gått i turkisk grundskola, inte fick jag lära mig om detta. Klart att folk reagaerar när du skriver sånt...

""Det var vi som lärde omvärlden demokrati och mänskliga rättigheter"...etc. "

Jasså? Vart, när då? Åter igen, var lär man sig om sånt? Inte fick jag lära mig om sånt i skolan.

"Rabbla det från åk 1 och lev i ett samhälle där alla mäste tänka på det sättet och vips har du Turkiet."

Det märks att du inte levt i Turkiet särksilt länge. Det mest använda frasen annars då jag har bott i Turkiet varit "biz adam olmayiz"...

"Den som tror att det är en slump att Mein Kampf varit oerhört populär på sistone bland turkiska ungdomar, räck upp en hand. Det ser inte ljust ut inför valet i år."

Vi snackar om en bok som har varit i toppen EN månad i ett bokförlag(bland många andra för övrigt) och så generaliserar du på detta sätt...

Förstår du nu varför den turkiska gruppen inte gillar dig? Jo för att du ljuger om landet och turkar och försöker svärta ner de. De som alldrig varit i Turkiet kanske köper det du säger här, men det skulle alldrig funka i tex. TUF forum...

Anonym sa...

Kofi Annan FN’s generalsereterare:

"Ytrandefrihetslagen är INGEN licens utan den ska användas med stort omdöme och ansvar!"

1. Åke Green, pingspastorn blev ju åtalad för sina åsikter om homosexuella…(han hade ju kallat dem för cancersvulst)

2. David Irwing, Brittiska historikern blev dömd i Österrike till 3 årsfängelse 20 februari 2006 eftersom han förnekade judeförintelsen.

……………………………………………………………………………………

Yttrandefrihetsgrundlag (1991:1469)…och tillfällen då man ställs inför rätta när man missbrukar sin yttrandefrihet:

1 § Bestämmelserna i 9 kap. 1-4 §§ tryckfrihetsförordningen om tillsyn och åtal skall gälla också i fråga om radioprogram och tekniska upptagningar och i fråga om yttrandefrihetsmål. Justitiekanslern får överlämna åt allmän åklagare att vara åklagare i yttrandefrihetsmål om ansvar eller konfiskering på grund av

1. olaga våldsskildring,
2. hets mot folkgrupp,
3. brott mot medborgerlig frihet,
4. olaga hot,
5. hot mot tjänsteman eller övergrepp i rättssak i tekniska upptagningar.

Rätten att väcka allmänt åtal får dock inte överlämnas när det gäller yttrandefrihetsbrotten hets mot folkgrupp eller brott mot medborgerlig frihet.

——————

…och paragraf 301 i turkiska lagen har mycket gemensamt med yttrandrefrihettlagens begränsningar…dvs punkten hets mot folkgrupp.

Obs! den famösa paragrafen 301 i strafflagen. ..enligt denna är det TILLÅTET ATT KRITISERA men INTE FÖRTALA den turkiska staten, dess institutioner och türklük, ett svåröversatt begrepp med betydelsen det turkiska väsendet eller stoltheten över att vara turk…

Kevin

Anonym sa...

Oh, en sista sak om TUF. Också här visar du din fientlighet mot den turkiska gruppen. Jag känner några av de, det är ett antal ungdomar som har i vissa fall offrat sina studier och ibland sina karriärer för att göra något ideelt för turkiska ungdomarna i Sverige och det enda du kan göra Sakine är att skriva skit om de i ditt forum. Försök göra nåt konstruktivt av ditt liv som dessa ungdomar. Du behöver inte stödja de eller hjälpa de men skriv inte skit om de åtminstone.

TUF(www.tuf.nu) som du försöker svärta ner här är ett av de bäst fungerande etniska organisationerna i Sverige idag

sakine sa...

Ni sköter min argumentation utmärkt själva. Bra (för jag har ont om tid).

Anonym sa...

"Ni sköter min argumentation utmärkt själva. Bra (för jag har ont om tid)."

Kul att du inte kommer med det vanliga "ni är turknationalister/chauvinister/hjärntvättade etc." typen av argument. Men hade gärna sett lite mer fakta och bevis om hur unga indoktorineras till att tro att de är "herrefolket"(kan du ge mig direkta översättningen av detta ord på turkiska, inte fan har jag någonsin hört eller läst om detta i grundskolan), att bara citera såna som Kurdo Baksi, Esref Okumus räcker inte.

För övrigt kan du väl också nämna om att TRF(fascister, chauvinister etc. enligt ett av dina tidigare inlägg) anordnade ett protestmöte tillsammans med Armeniska riksförbundet, Föreningen Ararat i Stockholm, Armeniska föreningen i Uppsala, Assyriska riksförbundet och Kurdiska riksförbundet... Hur kommer dete sig att "fascistiska turkar indoktorinerade i tron att de är herrefolket" inom TRF anordnar nåt sådant?

A, just det du hade ju "inte tid" att tänka på sånt... ;-)

Anonym sa...

Jag tror att det är väldigt svårt för en utomstående att veta vad som innebär att vara turk…

Vi har inte ngt som helst krav som i Sverige att man ska ha vissa gener eller att man ska prata flytande turkiska eller att man ska vara född i Turkiet med åtminstone en förälder som är turkisk…

Vi som har levt med olika civilisationer och blandat ihop oss med dem i tusentalsår säger bara en sak…

"Den som känner sig som turk är en turk!"…oavsett om man har bott i Turkiet i 5 år och talar jätte knagglig turkiska!

Det finns sammanlagt 32 olika etniska grupper i Turkiet +(Romer=33) och de flesta ser sig som turk med en viss etnisk tillhörighet.

Det är faktiskt väldigt svårt i dagens Turkiet att finna renrasiga turkar (de kom ju från mongoliet för 1000 år sedan…var ättlingar till Chengiz Khaan och såg ut som kineser).

Dessutom så blir vi väldigt glada om ngn med knagglig turkiska vill se sig som turk ty för oss innebär det underförstått att han mår bra i vårt land och tycker om vårt bemötande och att han känner sig hemma…

En stor skillnad jämfört med svensk mentalitet som kallar sina infödda utlänningar för 1.a generationens invandrare, andra generationens invandrare, tredje generationens invandrare osv…

Turkiska synsättet på turkiskhet skiljer sig egentligen inte så mycket från den amerikanska eller australienska eftersom dessa länder också har väldigt lätt för att infamna olika kulturer och få de att känna sig som en amerikan eller en australiensare.

…så kort och gott: alla som bor inom turkiets gränser är Turkar (den nationella identiteten-turkisk medborgare kallas för turk) samtidigt som de också har en etnisk tillhörighet (etniska identiteten). Alla är jätte välkomna att uttrycka det som är bekvämast för dem.

Vi har däremot svårt för separatister och terrorister som försöker bryta loss territorier från Turkiet med hjälp av falsk propaganda…Turkiet har internationellt erkända gränser!

Ungefär 5-10 procent av kurderna boende i Turkiet är anhängare av PKK (terroriststämplat av interpol, EU och FN).

Att bekämpa terrorismen har kostat turkiska staten 300 miljarder dollar de senaste 20 åren…och 36 000 människoliv…och 46 000 bombattentat.

Det är en mycket smärtsam historia för oss turkar (själv är jag också en blandning…mormor är circadssien, likaså pappas mormor. Farmors pappa är från Libyen…Ottomanska riket på den tiden. Farfar och morfar är turkar…och jag är 100 procent turk…

PKK har vållat stora skador i Turkiet. De har brännt våra skogar, bombarderat sönder våra sjukhus och skolor med motiveringen att det är turkiska staten som har byggt dem. PKK har mördat lärare, läkare och annat sjukhuspersonal med samma motivering.

PKK som är för egen statsbildning har inte förstått att deras anhängare har exakt samma rättigheter och skyldigheter som andra turkar och etniska grupper.

En liten parentes: kurder för övrigt finns i alla yrkesgrupper. I turkiska parlamentet finns sammanlagt 35 ledamöter med kurdisk bakgrund.

Turgut Özal som en gång i tiden var Turkiets president var också kurd.

Enligt SÄPO's källor är 9 av 12 kurder som bor i Sverige aktiva eller passiva anhängare av PKK.

Sist men inte minst! Turkiet är seklest värst drabbade land vad gäller terrorrism…

Anonym sa...

Kurder och andra minoriteter i "fascistiska Turkiet" idag...

DEPUTY PRIME MINISTER OF TURKEY and PRESIDENTIAL CANDIDATE Mr.Dengir Mir FIRAT:
Grandson of Sheik Sait, the notorious Kurdish revolter who was executed in 1925, costing young Turkish Republic the provinces of Mosul and Kerkuk.


PRESIDENT OF TURKISH PARLIAMENT Mr.Bulent ARINC:
Born in Manisa, his parents are originally from Tunceli and he's Kurdish.


FOREIGN MINISTER AND DEPUTY PRIME MINISTER OF TURKEY Mr.Abdullah GUL:
Born in Kayseri, his parents are originally from Siirt and he's half Kurdish - half Arab.


INTERIOR MINISTER OF TURKEY Mr.Abdulkadir AKSU:
He's born in Diyarbakir and he's Kurdish.


MINISTER OF EDUCATION Mr.Hüseyin ÇELIK:
Born in Van, he's a Kurd-Arab mix.


MINISTER OF PUBLIC WORKS AND SETTLEMENT Mr.Zeki ERGEZEN:
He was born in Bitlis and he's Kurdish.


ADVISOR TO PRIME MINSTER Mr.Cüneyt ZAPSU:
He belongs to one of the largest Kurdish tribes and is the nephew of Musa ANTER, a prominent Kurdish figure whom PKK leader Abdullah OCALAN sent a condolence letter upon his assasination. He's the closest person to the PM ERDOGAN.


CHIEF ADVISOR TO PRIME MINISTER AND GOVERNMENT SPOKEPERSON Mr.Akif BEKI:
Recently appointed to this position from a conservative TV station. He's Kurdish.

Anonym sa...

Till MALIN:

"Varför kan inte turkar erkänna folkmordet på Armenier?"

....
Läs gärna www.tallarmeniantale.com som är skapad av en amerikansk historiker.

Svar:
Det fiktiva armeniska folkmordet:

Jo, därför att det som hände under första världskriget var ett inbördeskrig och inte folkmord som Armenier så gärna försöker ge sken av.

Armenier som bodde i östra delarna av Ottomanska riket gick ihop med Ryssar och delvis fransmän och krigade mot Ottomanska turkar i sitt eget land…

Alltså var de minst sagt förrädare…

(Obs! Lagen om avrättning av örrädare i krigstid avskaffades i Sverige 1972...rikets säkerhet!)

Varför gick Armenier boende i östra delarna av ottomanska riket ihop med invaderande krigsmakter?

Jo, därför att Armenier fick ett stort löfte om att de skulle ha regionen kring det heliga ARARAT för sig själva och bilda egen stat.

Ararat har enenormt stor betydelse för Armeniska ortodoxer eftersom de är övertygade om att de är de enda ättlingarna till Profeten Noah vars skepp statndade just på ARARAT (AGRI DAGI).

Vad gjorde Ottomaner när Armenier fick vapen, uniformer, pengar och ett stort löfte om egen stat av framförallt Ryssar (men delvis också av Fransmän).

Jo, Ottomaner deporterade dem till Syrien som då fortfarande tillhörde Ottomanska riket.

En viktig sak får man inte glömma…under samma period så förlorade 4 miljoner ottomanska turkar sina liv...år 1915!

En annan sak är att hittills så finns det INGEN INTERNATIONELL ORGANISATION eller KRIGSTRIBUNAL som har godkännt Armeniska erfarenheter som folkmord…utan INBÖRDESKRIG.

Farhan Haq som är FN’s språkrör satte punkt på det fiktiva armeniska folkmordet den 5 oktober 2000 genom att säga:

”Förenta Nationerna har varken godkänt eller signerat en rapport som betecknar Armeniska erfarenheter som folkmord.”

A recent comment on the U.N. position was rendered by, U.N. spokesman Farhan Haq on October 5, 2000 when he confirmed that the U.N. has NOT APPROVED or ENDORSED a report labeling the Armenian experience as GENOCIDE.

Läs gärna följande länk som är skapad av en amerikansk historiker:

www.tallarmeniantale.com
Läs också om Malta tribunalen-år 1919 som faktiskt släppte "de misstänkta" p g a BRIST PÅ BEVIS och DISKRIMINERING eftersom Ottomanerna hade krigat på Tyskarnas sida tillsammans med Österrike och Bulgarien och både tyskar, Österrikare och Bulgarer hade redan blivit släppta och åkt tillbaks till sina hemländer.

Läs gärna också “Armenia,Secrets of a Christian terrorist state” av amerikansk åklagare Samuel A.Weems...

samt Amerikanska hoistorikern Prof. Justin McCarthys böcker om Ottomanska riket där han upplyser den här frågan.

Du kan även läsa böcker av Amerikanska historia professorn Stanford Shaw.

...men läs framförallt

www.tallarmeniantale.com

som också är skapad av en amerikansk historia eftersom den är mest tillgänglig.

Anonym sa...

En liten korrigering av mig själv...hade lite brottom...

"samt Amerikanska hoistorikern Prof. Justin McCarthys böcker om Ottomanska riket där han upplyser den här frågan.

Du kan även läsa böcker av Amerikanska historia professorn Stanford Shaw.

...men läs framförallt

www.tallarmeniantale.com

som också är skapad av en amerikansk historia eftersom den är mest tillgänglig."

10:34 AM

..................
samt Amerikanska historikern Prof. Justin McCarthys böcker om Ottomanska riket där han upplyser den här frågan.

Du kan även läsa böcker av en annan Amerikansk historiker som heter prof. Stanford Shaw.

...men läs framförallt

www.tallarmeniantale.com

som också är skapad av en annan amerikansk historiker. Den är mest tillgänglig...

Anonym sa...

Hej Jorden & arbetaren

Vilka enormt vetenskapliga åsikter du har...:)

Jätte kul! Läser gärna dina roliga inlägg!

Kram på dig!

En stolt svensk som gärna stoltserar med sin svenskhet...

Anonym sa...

Malin:

"förövad i avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp som sådan"

Det här är folkmord, det Turkiet gjort mot armenier är inte folkmord. Så jag vore glad om du kunde skilja på de olika termerna.

Att du sen frågar flera ggr om samma sak tyder bara att du försöker tvinga fram ngt som Turkiet absolut inte kommer att erkänna. Inte än iallafall...

Jag kan fråga dig om varför Sverige inte erkänner folkmordet på samerna och finnarna?? När ska de göra det, ska de för alltid tystas och ha det gött så länge de är tysta??

Anonym sa...

Jorden & Arbetaren - Hur kommer det sig att fascistiska Turkiet och chuavinistiska turkar som är hjärntvättade i turkiska skolor om att de är "herrefolket" som Sakine påstor tillåter så många kurder i nuvarande regeringen?

Bara under 90-talet har ju kurder som Turgut Özal(President halvkurd), Ismet Sezgin(Inrikesminister), Hikmet Cetin(utrikesminister, politisk ledare för Afganisthanstyrkor) kunnat nå väldigt inflytelserika positioner i Turkiet. Landet har haft vid sidan av Turgut Özal presidenter som Ismet Inönu(president nr. 2, frihetskrigshjälte 1919-1922) och Fahri Koruturk.

Borde det inte störa ett folk som enligt Sakine är uppväxta i tron om att de är "herrefolket"?

Nä, lägg ner lögnerna...

Anonym sa...

Anonymois
Precis din påstående bekräftar att de kurdar lakeyer för turkiska du måste inse det inte Sakine inte heller Jorden & arbetaren

Anonym sa...

turkiska staden skullevara(fel mening)ovan

Anonym sa...

Turkiets väg till EU-medlemskap; hinder och utmaningar

Mordhotade personer föreläser i Sveriges riksdag om turkarnas folkmord på assyrierna.

Hrant Dink var inte ensam. Flera andra journalister och aktivister är hotade till livet för att de vill ha en öppen dialog om folkmordet på kristna under första världskriget. Två av dem kommer till Sverige onsdagen den 31 januari.

Rageb Zarakolu, journalist och publicist, är åtalad för samma ”brott” som Hrant Dink var. Zarakolu ska ställas inför rätta för landsförräderi på samma grunder som Dink. Zarakolu anklagas för att ha spridit kunskap om folkmordet som begicks mot assyrier, armenier och greker under första världskriget. Zarakolu lever, precis som Dink gjorde, med fara för sitt liv. Flera turkiska nationalistiska grupper har hotat att döda honom.

Sabri Atman, författare och forskare, lever på hemlig ort för att han mottagit flera dödshot sedan han publicerat sin bok om folkmordet. Atman har de senaste åren rest runt i världen och föreläst. Det har väckt starka reaktioner i hans forna hemland Turkiet.

Svenska Stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet och Assyriska Riksförbundet.

Det är ont om platser. Var vänlig och anmäl er i förväg.

Presskontakt och ackreditering: kansliet@hujada.com eller ring: 0707 177 569.

Med vänliga hälsningar
Kansliet

Anonym sa...

"Mordhotade personer föreläser i Sveriges riksdag om turkarnas folkmord på assyrierna."

För att rätta det en anonymous skrivit. Det är kurdernas folkmord på Assyrier och Syrianer och inte Turkarnas.

Det var kurdiska byherrar som lät döda alla de assyrierna och syrianerna och köra iväg de från sina byar..

Allt som görs i ett land kan inte enbart skyllas på turkar, I turkiet lever över 50 olika folkslag.

Just därför är inte den här föreläsningen någon bra... Det visar ensidig, fel sida av turkarna och Turkiet, visst kan folk ha den bilden men vore det inte bättre om man anordna något där både för- och motparter diskuterar och föreläser???

Då skulle jag ha deltagit iallafall... förresten varför delta den här gången, med en massa negativa personer, som bara ska smutskasta Turkiet å Gulan Avci s(PKK fanatiker)vägnar??

Hon kör ju bara med sin kurdpropoganda ändå och överallt... tur att Turkiet inte ändrar åsikt för såna som hon.

Anonym sa...

"Mordhotade personer föreläser i Sveriges riksdag om turkarnas folkmord på assyrierna."

De flesta "seminarier" som körs i Sverige om Turkiet är ett skämt. Man sitter och snackar om yttrandefrihet etc. Men den turkiska sidan får alldrig presentera sina åsikter i sådana sammanhang.

Jag förstår inte varför man låter riksdagen stå som värd för såna här charader... Ska ni göra nåt seriöst så får ni faktist bjuda in alla sidor, först då har ni den moraliska överläget att ni kan peka finger åt turkarna och tala om de för de hur de ska betee sig...

Kayser-i Rum

sakine sa...

Att tro att Gulan har kopplingar till PKK är bara löjligt. Det har man inte bara för att man kritiserar Turkiet.

Att ta upp problem i ett land och i ett system är ett steg för att kunna förbättra. Ni fastnar i att ödlsa tid på att bekämpa kritikerna, som ni egentligen vet bara talar om hur de upplever Turkiet och vad de har utsatts för. Fråga er i stället vad ni kan göra för Turkiet så att det ett bra land att leva i och inte ett helvette för alla dem som inte passar in i "den turkiska mallen".

Jag håller däremot med er om att det behövs fler seminarier där alla parter och åsikter presenteras. Jag föreslog ett seminarium för TUF när jag var yngre men fick (naturligtvis) ett nej till svar.

Tack till "kansliet" som skrev inlägget om seminariet. Var och när är det?

Anonym sa...

Sakine!

Jag är visserligen svensk men jag har också åsikter om detta...

Det är väl inte du och dina kurdiska bröder och systrar som bor i Sverige som ska bestämma hur Turkiet kan "förbätra sig".

Turkiet är ett demokratiskt land med flerpartisystem och de folkvalda i Turkiet bestämmer hur politiken där ska utformas...

För att du ska förstå det lättare kan vi ge ett exempel:

Det är inte några med extrema åsikter i Turkiet som ska samla ihop några politiker och självutnämnda experter och bestämma hur politiken i Sverige ska se ut!!!

Det är de folkvalda i Turkiet och i Sverige som bestämmer det...
d v s regeringen och riksdagen precis som här i Sverige.

Är du bekymrad över Turkiet så ska du rösta istället!

Om du nu inte gör det så ska du flytta till Kurdistan och försöka utforma politiken där...
Chrtr

Anonym sa...

Oj, OJ, OJ1

Är det diskussionsmöte om Turkiet idag?

Det låter allvarligt...:)

Vet ni vad? Vi har ett speciellt ordspråk på turkiska som definierar oviktigheten av ett sådant möte...

KÖRLER VE SAGIRLAR BIRBIRINI AGIRLAR..:)

Jo, på svenska också:

"De blinda och de döva har en sammankomst för varandra!"

Lycka till med ert möte!

Puss på er alla kurder, armenier och Asssyrier som bor i Sverige som bara har ett enda syfte med allt detta;

ATT SVÄRTA NED TURKIET och BILDA OPINION PÅ FALSKA GRUNDER!

VILKEN GLÄDJE DET ÄR FÖR DEN SOM KALLAR SIG FÖR TURK=

NE MUTLU TURKUM DIYENE!

CAN

Anonym sa...

Vad löjliga är ni:)) Detta seminariets talara den som mordhotade är turkar och jag som sände det her kallalsen kom från en äkta turk och förtfarande bablar ni som papakojer att vara stolt över turk. Förstår ni inte 200.000 människor tågade mot den barbariet ägde rum i framför alla . Nu är det stadliga utredningar mot sina egna också avsläyas en efter en gå ur från eran spjelsängar och bilda er istället..
"NE MUTLU INSANIM DIYENE" "JAG ÄR STOLT ÖVER ATT VARA MÄNNISKA" människa"varken kurt varken turk eller nogåt annat än världsmedborgare min ras ingen betydelse..

Anonym sa...

Du gamla, du fria
Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad du var.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

Jag städs vill dig tjäna mitt älskade land,
din trohet till döden vill jag svära.
Din rätt, skall jag värna, med håg och med hand,
din fana, högt den bragderika bära.
din fana, högt den bragderika bära.

Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd,

för Sverige, den kära fosterjorden.
Jag byter Dig ej, mot allt i en värld
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden.
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden.

....................

Ytterligare en stolt svensk!

Vad är det för fel med att känna sig stolt över sitt land och sin svenskhet egentligen...

Titta på alla elitidrottare från alla möjliga länder som vinner guldmedalj...de GRINAR
t o m när deras flagga hissas upp och deras nationalsång börjar höras i högtalarna...så rörande är det när man verkligen känner samhörighet och kärlek för sitt fosterland.

De flesta amerikanare kan inte hålla sig för gråt framför amerikanska flaggan lyssnandes på amerikanska nationalsången...oavsett sammanhang!

De som inte känner den här känslan och innerliga kärleken för sitt land saknar oftast samhörighet med ngt land inkl. sitt eget hemland.

Kurdistan i Norra Irak väntar på er alla kurdkurder.

Ni behövs utan tvekan mer där borta för era kurdbröder och kurdsystrar...


Johan L.

Anonym sa...

"Turkiet fruktar både ekonomiska krav på kompensation och framtida territoriella krav från republiken Armenien som aldrig erkänt sin gräns med Turkiet."
Av Svante CORNELL
http://www.silkroadstudies.org/new/docs/publications/2007/0710UTRBL.htm

Mvh.
Laila Wolodarski