2005-07-05

På cykel till LUF-kongress i Skåne

Wow. Jag cyklade till Skåne. Det var faktiskt ganska skoj, med två storrökade fick jag tillräckligt med pauser och mer därtill. det deppiga är förstås att Sias kedja gick av i hålan Åtvidaberg. vi fick sova ute (utan sovsäckar och sånt) bakom en skolbyggnad. vilka luffare.

jag ringde in till p3 frank och berättade om vad vi pysslade med på midsommarafton. (fan, hittar inte filen). typ: vilse, på cykel, har sett bönder som skuttar runt.

LUF-kongressen -05: jag sitter kvar i FS (fick näst flest röster av fs-ledamöterna, wow. ödmjukt chockad). debatter som gick bra: språkkrav (fuck off), GMO-märkning, organdonation, sexköpslagen. mindre bra gick: världsfederation (jävla hell) och avkriminaliserandet av narkotikainnehav. Med andra ord gick det mesta(viktiga) bra.

Almedalen på fredag, får se vilka nissar som håller till där i år. Krönika till imorgon kommer att handla om G8-mötet och karusellen kring biståndsindustrin.

Och lillbrorsan ringde nyss från sitt sommarjobb. Undrar om det var herrkalsonger jag köpte? Hm. Skit samma.

20 kommentarer:

Fredrik Lindholm sa...

Men Sakine, om vi inte har en världsfederation så finns det ju större utrymme för ett självständigt Kurdistan...

sakine sa...

öh, jag skiter väl i ett självständigt Kurdistan om alla andra folk har det lika pissigt ;o)

Nä, men fan. Nu tar du och tränger in: det är en frihetsfråga att slippa kemalism, mullaism, baathism och annan crap.

Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik Lindholm sa...

Och kurder är, som genom en himmelsk försyn, fullständigt oförmögna att utöva dessa former av förtryck?

Och jag ser på SVT-text att svenskkurden Mehmed Uzun har hamnat överst på PKKs dödslista. Han har faktiskt inte kritiserat PKK direkt, bara tagit avstånd från våld som politisk metod i sitt författarskap. QED.

Men, vad fan. Lek Lloyd George och skapa ett Kurdistan. Det landet kommer förmodligen att få ett helvete från dag 1 så länge det finns ett PKK. Antingen tar PKK makten, eller så startar de ett inbördeskrig om makten. Vidare så kommer Syrien, Turiket, Irak och Iran att titta snett på Kurdistan i många år.

(Om det nu inte är så att du har en lösning i rockärmen som att köpa upp mark i Sydamerika eller några öar i Söderhavet.)

sakine sa...

Ja, visst är de pinsamma. Men du inbillar dig väl inte att pkk står för det kurdiska folket? ens det kurdiska folkets självbestämmanderätt?

lika fånigt som om jag skulle bedöma det svenska folket efter vad extrema vänster-, vegan-, eller nasseflummare tycker och gör. vad exakt har du problem med, när det gäller kurdiskt självbestämmande? finns det något/några negativa särdrag som du hakat upp dig på (och som du tror står för en hel nation/den styrande delen av nationen)?

Anonym sa...

Sakine vilse? Va fan. Köp en gps tills nästa gång. Hade själv med mig en till kongressen så jag inte skulle råka traska över till Danmark av misstag. Alright, jag vet att det är lite sent påtänkt, men jag visste inte att du har blogg.

Förresten, varför dök inte Leijonkungen upp? Tom Brukspatron' brukar hälsa på kidzen (dock inte i år).

Fredrik Lindholm sa...

Dina "extrema vänster-, vegan-, eller nasseflummare" är ingen maktfaktor att räkna med. Nog om dom.

PKK är inte pinsamma. Om dom vore några högljudda tomtar vore dom pinsamma. Fascistoida mördare är aldrig pinsamma. Och vad är det som säger att de skulle bli neutraliserade av ett självständigt Kurdistan? Vad är det som säger att ett självständigt Kurdistan skulle bli så oerhört mycket bättre än sina baathistiska och teokratiska tribalistgrannar? Var är de som hellre har USAs Founding Fathers som förebild än "social rättvisa"? Vem vet, kanske kurder är så bra att de kan förverkliga kommunismen utan att det blir blodbad?

Och Kurdistan är inte att jämföra med Västsahara, Tibet, Östturkestan, Östtimor eller Västra Nya Guinea. Det finns inget före/efter-datum, vilket gör det oerhört svårt

Uppstyckningen av Ottomanska Riket efter första världskriget samt skapandet av Israel visar att det inte finns någon gräns för hur kul man kan ha det när man skapar nya stater. Och då det inträffade t.o.m. innan mina föräldrar var födda har jag lyxen att inte behöva ta ställning till vare sig Balfourdeklarationen eller Churchills hicka.

Här är något bittert uppfriskande samt rena rama kräkmedlet om olika kulturer. (Jag hoppas verkligen att F&G fick en lapsus av chocken inför detta monasahlinande, typ)

Argumenten för ett självständigt Kurdistan är märkliga: Vi bor här. (Ja.) Vi har ett eget språk. (Ja.) Vi har en egen kultur. (Ja, men behåll bara det exotiska pyntet. Ju förr världen västerniseras, desto bättre.) Vi har alltid varit förtryckta när vi varit i underläge. (Än sen? Det är väl självklart att enda gången araberna och turkarna var villiga att förhandla med er var när ni hade ett militärt överläge. Men är det en garant mot internt förtryck?)
Sèvresfördraget. (Ett hopknycklat papper. Det blev Lausannefördraget istället.)

Men, för att återknyta till bloggposten: Utan visionen om en världsfederation så finns det ju större utrymme för ett självständigt Kurdistan. Eller hur?

sakine sa...

Cosimo, och vad är du för nisse på rätt spår, då?

Lindholm: jo da, för mig är PKK ett gäng pajasar.

Vad som säger att Kurdistan skulle vara bättre: Södra Kurdistan. Jämför det med resten av regionen. (Freedom H har gjort också en mätning, kolla in detaljer).

Du duckar för min fråga. Vad exakt är det du har emot ett kurdiskt självstyre? Är du nöjd med kartan som den ser ut i regionen, i dag?

Eller. Är det i vanlig ordning ditt sätt att gröta in dig i en diskussion utan slut?

sakine sa...

Btw, här har du en länk du bör ta till dig:

http://www.city.se/TT/TT.asp?Id=15246&pId=0

Det skulle förvåna mig om ett gäng vilsna kemalister skulle slösa energi på regimkritiska kurder.

...ante mig.

sakine sa...

Ytterligare info till herr Kurdexpert.

Mehmed Uzun: Jag har inte hotats av PKK
I ett uttalande till nyhetsbyrån DIHA säger den svensk-kurdiska författaren Mehmed Uzun att han inte tagit emot något hot från PKK och att uppgifterna om hoten kan vara en provokation. "Det här magasinet har relationer till JITEM och MIT" säger Mehmed Uzun till DIHA.

Den svenska nyhetsbyrån Tidningarnas Telegrambyrå (TT) skrev igår att Mehmed Uzun står överst på "PKK:s dödslista", en uppgift man fått från den turkiska tidningen Aksiyon som i Turkiet och norra Kurdistan anses ha nära kontakter med den turkiska militära underrättelsetjänsten MIT och den militära underrättelsetjänsten JITEM.

TT har varit i kontakt med Uzun per telefon. Till TT ska han enligt TT:s egna nyhet ha sagt:

" Eftersom jag har en bred publik här i Turkiet så vill PKK uppenbarligen mörda mig, säger Mehmed Uzun."

Till DIHA säger Uzun:

-Jag har inte gjort något sådant uttalande om att "Eftersom jag har en bred publik här i Turkiet så vill PKK uppenbarligen mörda mig". Jag är inte politiskt aktiv och mycket av det som skrivits känner jag inte till något om.


I TT:s nyhet som även publicerades på Svenska Dagbladets nätupplaga står det att PKK ska ha skickat en person till europa för att mörda Uzun, men att denna person fått kalla fötter och hoppat av PKK.

Till DIHA säger Uzun att han inte tagit emot något som helst hot från PKK och att han har hört att tidningen har relationer med MIT och JITEM.

- TT ställde ställde frågor angående detta. Jag sa att magasinet Aksiyon har gått ut med dessa uppgifter och att PKK inte har dementerat deras uppgifter. Varför kommer sådana uppgifter ut? Ligger staten bakom? Ligger JITEM bakom? Det vet man inget om. Försöker man framkalla en provokation? Jag är känd författare som läses av tusentals personer. Imorgon kan JITEM döda mig, men PKK kommer få skulden. Jag säger det igen, PKK bör gör ett uttalande med sin ståndpunkt i frågan.

Uzun säger också till DIHA att det kan vara en komplott:

-Det här kan vara en komplott. Jag är en kurdisk författare. Jag har gjort stora insatser för det kurdiska språket och litteraturen. Världen känner till mig. Det kan vara en komplott mot det kurdiska språket och litteraturen.


TT skriver även att "Han [Uzun, Kurd.se anm] beskriver veckotidningen Aksiyon som "islamistisk" och med tvivelaktiga kontakter i undre världen och hos turkiska säkerhetstjänsten." Det framgår dock inte av TT:s nyhet om Uzun eller TT själva har ifrågasatt uppgifter från en tidning med "tvivelaktiga kontakter i undre världen och hos den turkiska säkerhetstjänsten".

I turkisk media är det inte ovanligt att man har starka band till staten eller statens säkerhetsstjänster. Den turkiska militären och staten brukar ofta utnyttja de starka banden även med privatägd media för att smutskasta PKK. Under kriget mellan PKK-gerillan och Turkiet 1984 till 1999 användes turkiska media som en del i den psykologiska krigsförningen mot den kurdiska befolkningen och PKK. För ett år sedan avbröt den kurdiska gerillan HPG den ensidiga vapenvilan som hade utlysts 1999. Sedan dess har turkisk media allt oftare spelat en roll i den psykologiska krigsföringen. Det är sällan internationell media tar uppgifter sådana här uppgifter från turkisk media och sprider.

DIHA: www.diclehaber.com

Anonym sa...

En italienare utan blogg. En fråga. Varför lägger ni i LUF ner så mycket energi på Mellan Östern? Vad skiljer regionen från t.ex. latinamerika? Blöder kurder mer än colombianska kokabönder?

sakine sa...

Latinamerika? Hm. Finns många engagerade, för att inte tala om Kuba och Venesuela. Personligen tror jag att få ungdomsförbund har den balans och bredd som LUF i utrikespolitik. I vintras tog vi upp "träskkineser" och täcker större delar av Afrika, Tjejenien, Balkan, assyrier/syrianer mm. Vad jämför du egentligen med?

Fredrik Lindholm sa...

Men då vi i Liberala Ungdomsförbundet har femtielva (tre) olika kampanjer per år; en förbundsstyrelse som i två år duckade för debatter; en medlemskår som knappt vet vem Bastiat och von Hayek är; ett allmännt förakt gentemot Timbro som har änglars tålamod; kräk som utger sig för att vara liberaler men som steker upp 1800-talets mögliga retorikpyttipanna; kollektivister som bara är ett steg från att säga "ödeskönsgemenskap" -då är det ju självklart att vi inte kan formulera stålblanka principargument för frihet. Bättre att komma med utspel om nya kartgränser.

Var det inte du som själv sade att kravet på ett självständigt Kurdistan stod i direkt proportion till förtrycket? Vad föredrar du: Att man slutar förfölja kurder så att staten Kurdistan framstår som mindre önskvärt. Eller att förtrycket fortsätter och ökar så att behovet av staten Kurdistan framstår som alltmer desperat nödvändig?

Och om man skall börja dra nya kartgränser, varför inte börja med att ge assyrierna ett hemland? Vi får helt enkelt pröva oss fram...

Och det är lätt för mig att sitta i ett av världens äldsta nationalstater och peka finger åt röran 3000 km längre bort. Men det är så att mellanöstern inte är ett optimalt område för nationalstater. Säger ordet balkanisering dig något? Vi kan inte hoppas på att en Gustav Vasa eller en Mona Sahlin kommer och ställer allt tillrätta. Däremot är USA en utmärkt förebild. Det finns inget annat land där felst olika folkgrupper har levt i största harmoni under längst tid. Ja, USA har haft otroligt mörka sidor. Men dom problemen löste amerikanerna själva. Och ofta genom att hänvisa till konstitutionen! (Folk utanför USA kan också hänvisa till den amerikanska konstitutionen, men det är inte samma sak.)

USA är ett märkligt land. Det bygger på en idé om frihet. Det är därför folk söker sig dit. Men varför framhärdar jag i min americofili? USA är ett undantag. Ett misstag. En historisk parentes. Det som gäller är pragmatisk, realistisk, kompromissande och kohandlande gaullism i olika former.

Jag kan inte för mitt liv säga att SA, SS, NKVD, al-Qaida, IRA, ETA, November 17 är ett gäng pajasar. Dom har mördat alltför många för att passera som "pajasar". Din axelryckarattityd gentemot PKK hjälper dig inte.

P.S. Vad gäller Uzun så var jag, i likhet med alla andra, felinformerad. Däremot var jag inte förvånad. Det hade jag blivit om nyheten "PKK lägger ner vapnen och startar konstsimmarskola" hade kablats ut.

sakine sa...

...proportion till förtrycket? nä. förtrycket på världens största nation utan stat är sjukt j-a grovt. jag kommer inte på något land mer större förtryck mot sina minoriteter än Turkiet.

Det viktiga är klart att människor i frihet får leva. Konstigare än så är det inte. Som tur är förstår de flesta liberaler så pass enkla samband. Gärna ett fritt assyriskt/syrianskt land för min del.

Du trevar i dunkel. Gissar, påstår och vägrar ta in information som inte passar. Kanske dags att sätta sig in i frågan på allvar?

Fredrik Lindholm sa...

Europas två största minoriteter är tyskar och ungrare. Och ändå så hörs det inga röster om att rita om kartan. Det spelar ingen roll vad vi tycker om Versaillesfördraget -tåget har helt enkelt gått!

Lidande skänker en inte rättigheter. Och när det kommer till kritan är "Varför?" väldigt ointressant. Du kan ju låta någon bearbeta dig med ett järnrör. Efter fem minuter kommer du inte att bry dig ett dugg om plågoanden har ljus eller mörk hy; är höger- eller vänsterhänt; nynnar på hitliste-RnB eller Wagner.

Om folket i en provins vill bryta sig ur en diktatur och skapa en fri stat är det legitimt. Men om ett gäng, etniskt eller annat, vill bryta sig ur en stat är det inte legitimt.

Vad gäller Irak så står seccession inte heller på dagordningen. Där försöker man få till en fungerande federation. Under valet var det kurder i norra Irak/södra Kurdistan som hindrade andra folkgrupper från att rösta. Det visar att det fattas väldigt många indianer i deras kanoter. Ens om man så skapade en stat med den mest homogena grupp människor man kan finna så kommer det alltid att uppstå minoriteter och dissidenter. Därför måste en stat bygga på frihetliga principer som ger folk svängrum nog att vara excentriska.

Sedan kan man fråga sig hur värt det är att vara påläst om ens linje inte bygger på frihetliga principer utan mysticism (vi är plågade) och kollektivism (vi är en grupp) och kommer att leda till regional instabilitet och massdöd? Pandoras ask, på dig!

sakine sa...

...du säger det själv "diktatur". För kurder är Turkiet just motsatsen till frihet och demokrati.

Att du inte förstått det?

(Läs min krönika på onsdag).

Fredrik Lindholm sa...

Att turkisk polis kände sig tvingade att klubba ner kvinnor som hade någon demonstration inför kvinnodagen samt "valarbetet" i norra Irak visar ju att reflexerna varken är trevliga eller ytliga. De som tror att Turkiet kommer att bli medlem i EU de närmsta 10 åren har grova vanföreställningar.

Om Turkiet kunde liberaliseras och att man gjorde rent hus med den nuvarande adnimistrationens reflexer (se bara på dagens Ryssland), vad vore då motiven för ett självständigt Kurdistan? Och om man skulle dela på Turkiet och de två länderna drar i varsin riktning: Turkiet går med i EU och västerniseras, medan Kurdistan färdas in i mörkret mot "kurdiska" värderingar. Hur mycket värt vore det?

I väntan på Onsdag så finns det ett fint citat av Ayn Rand att läsa.

Och vilken statsvetarskola gick du på? Den pargmatiska eller den idealistiska? Inget i dina argument har sagt varför ett självständigt Kurdistan automatiskt kommer att bli en frihetlig och sekulär stat?

Fredrik Lindholm sa...

Nej, jag har inte negligerat dig. Jag letar efter en karta på hur en kulturantropolog ser på området. Och så har det ju startats en ny blogg...

sakine sa...

statsvetarskola? tja. jag dras/drogs till realism, positivism och kvantitativa undersökningar om beteenden.

Vad hade nu det att göra med min åsikt om Kurdistan?

Nationer finns lika mycket, alternativt lika lite; Ett folk är en grupp som ser sig som en grupp, vilket kurder gör starkare än många nationer.

Realistiskt? Tja. Det finns alla förutsättningar för självständighet inom en 10-20-årsperiod i norra Irak.

Den som lever får se.

Vad gäller Turkiet är väl mina "förhoppningar" väl kända.

Fredrik Lindholm sa...

Oh Herre Gud! Är du positivist?