2013-01-29

Om näthat i P1:s Nya vågen

Länk till diskussion mellan mig & Bengt Westerberg, Magnus Linton.

19 kommentarer:

Kristian J sa...

En sak. Du sa: I Avpixlat uppmanas folk att uppsöka journalister där de bor (och störa?). Det har jag aldrig läst där (men det kan ju vara så ändå) Emellertid är det ett känt journalistiskt beteende att just dra omkring utanför någons boende, fotografera, filma, knacka på dörren, om det uppstått ett drev eller likvärdigt. Lika illa det kan man tycka. Eller kan det vara så att någon journalist lämnat ut personliga detaljer om någon, som sedan drabbas av inkastade stenar genom fönstret och därav detta uppmaningen i Avpixlat?


sakine sa...

Kristian, du tycks ha läst Avpixlat? Men visst: http://www.medievarlden.se/nyheter/2012/12/avpixlat-uppmanar-sina-lasare-att-uppsoka-journalister

Det är osmakligt och oansvarigt att trigga igång folk som inte har alla pommes på tallriken.

Anonym sa...

Förnuftigt argumenterat! Mycket bra!

sakine sa...

Tack! Men ha ett nick nästa gång:)

Gunnar sa...

"Det är osmakligt och oansvarigt att trigga igång folk som inte har alla pommes på tallriken."

Hur drar du slutsatsen att förekomsten av instabila personer skulle vara mer vanlig på sajter som Avpixlat än i journalist- och tyckarbranschen? De krönikörer som skriver på Avpixlat verkar vara betydligt mer stabila som personer än ett flertal av dem som upplåts plats i tex Aftonbladet eller Expressen.

Ska inte nämna några namn här, men ett flertal av krönikörerna i MSM har öppet vittnat om sina psykiska problem, har varit åtalade och till och med suttit i fängelse och går på diverse psykofarmaka. Låter det stabilt?

Anonym sa...

Att söka upp de man inte giillar, tex. SD-politiker, har ju den yttersta vänstern också sysslat med. Hela hatdebatten är ju väldigt inriktad på Avpixlats sympatisörer men vänsterns dito nämns inte.

bigmajk sa...

Tycker du briljerar som vanligt. Tycker det är ganska obehagligt att dom slår fast att feminister och antirasister är mest hotade, finns det någon fakta på det?

bra att du försökte nyansera debatten iaf.

Kristian J sa...

Min tanke var att det var lika fel att journalistfolk gör samma sak och har gjort så i långa tider d.v.s. att häcka utanför folks bostäder. Men mot det hade du ingen invändning. Som jag sa: det var lika illa.

sakine sa...

Kristian, du verkar inte ha haft en oberäknerlig "patriot" som trakasserar dig i ditt bostadsområde.

sakine sa...

Robert Persson, Bigmajk mfl, POLITISKT våld drabbar från både höger och vänster, jag hade gärna nämnt mer om det. Men här handlade diskussionen i första hand om näthat mot journalister.

Alla, tack för att ni lyssnar och kommer med kommentarer!

Kristian J sa...

Nej Sakine, ingen oberäknelig "patriot" eller journalist har trakasserat mig där jag bor. Det kanske beror på att jag inte är en journalist som skriver illa om folk eller att jag inte är sympatisör till något udda politiskt parti.

Det verkar emellertid inte som att du läser vad jag skriver. För tredje gången då: "Det är lika illa vem det än är som skapar bråk utanför ens bostad".
Det är väl ändå tydligt nog.

sakine sa...

Kristian, man behöver inte vara "en journalist som skriver illa om folk" på grund av deras åsikter för att få labila rasister efter sig. Det är mig själv jag pratar om.

Du behöver inte förminska hotet från dem som delar Breiviks världsbild, för att det finns idioter till vänsterextremister.

Kristian J sa...

1. Nej det är mycket möjligt. Jag känner bara till några skribenter som uttryck sig mycket generaliserande och svepande.
2. Nej, det är inte min avsikt och det har jag inte försökt.

Jag vet dessutom inte vilka som delar Breiviks världsbild.

Jag bor på landet och här är vi tämligen oskyldiga och godtrogna och fördjupar oss inte i skrifter skrivna av personer som förefaller vara fullständigt vridna. :-)

sakine sa...

Det sista låter skönt, jag flyttar till Skellefteå i helgen men tror dessvärre att de som hör av sig som besatta och paranoida islamofober inte minskar i antal för det.

Kristian J sa...

Tillägg: Läste att Avpixlat var den största hatbloggen i Sverige. Gjorde en liten koll. 15 av 20 artiklar hade länkar till DN, SVT och andra tidningar runt om i landet som Avpix-skribenten hade kommenterat. Det "hat"-mässiga här, kan det vara en egen vinklingen? Har inte alla det? Om detta är "hat" så verkar det vara ett mycket tunt påstående. Påhoppen i media verkar vara ömsesidiga.

Handlar det om kommentarsfältet?
Kanske det, har inte läst dem. Alternativet är då att stänga kommentarsfältet om man inte gillar alltför uppskruvade åsikter, men vinner man något på det i realiteten? Får det folk att tänka om?

Det verkar fortfarande vara så att de som har tillgång utrymme på tidningar och andra offentliga media ännu inte förstår varför folk ute i landet blir upprörda över vissa saker som skrivs. Om man skulle försöka tänka i andra banor än "hat" skulle det nog vara enklare. "Hat"-generalisering är lika tokig som "invandrar"-generalisering.

sakine sa...

Kristian, du verkar ju läsa Avpixlat så jag förstår inte poängen med låtsasfrågor.

Kristian J sa...

Låtsasfrågor?? Fattar ingenting?? Jag försöker diskutera så gott det går. Läser du mellan raderna? Tycker du dig uppfatta en "agenda"? Handlade det inte om "näthat" Var den finns eller om den finns?

Mummel sa...

Jag tycker du har uttalat dig och skrivit balanserat om det s.k. näthatet. Det ska du ha heder för. Min åsikt är dock att näthatet till stor del kan förklaras av redaktionshetsen. Det har ju närmast blivit en sport bland journalister att hetsa upp sig och fräsa ur skit om folk som inte delar deras världsuppfattning.

Allra värst tycker jag att folket på Aftonbladet kultur är. Jag förstår att det finns ovettigt folk som gör rena galenskaper och börjar förfölja enskilda journalister. Det är inte okej. Men den här debatten om näthatet börjar allt mer kantra i riktning mot att strypa åsiktsfriheten i landet.

I Tyskland, vad jag förstår, talas det om att lagstifta bort anonymiteten på nätet. Flera tidningsredaktioner har också börjat dilla om att folk ska stå öppet för sina åsikter eller så ska de tiga.

Nätanonymiteten gör att många fler vågar uttrycka sin åsikt. Att folk vill göra det anonymt förstår jag mycket väl. I Sverige är, tyvärr, taket så lågt att det inte för många upplevs möjligt att uttrycka sin åsikt och skriva under med sitt riktiga namn.

Hela den här debatten om näthatet ger mig lite vibbar av 80-talets videovåldsdebatt. Det aggressiva tilltalet och den hårda jargongen har funnits så länge jag kan minnas på diverse nätforum. Ofta är det lite oklädningsrumsstämning på kommentarerna. Att det finns rena galningar är ju en sak. Men detta fåtal ska inte tas till intäkt för att strypa friheten och avskaffa anonymiteten på internet.

Ett nät som är lika vattenkammat och välartat (eller skitnödigt) som våra svenska dagstidningar vore tråkigt. Det här är en viktig fråga. Det är riktigt tråkigt att ett ensidigt elitperspektiv präglar debatten. Det är liksom journalisters, politiker och andra offentliga personer som i mångt och mycket talar om de värsta avarterna och nu verkar för, vad det förefaller, att strypa den fria debatten.

Den andra sidan av saken, att medborgarna blivit en makt och gör sin stämma hörd och ibland trycker till tyckareliten (vilket många upplever som befriande) talas det inte alls om. Men det är ju en viktig sida av saken som måste fram.

Jag tycker dock att det är mycket beklakligt om du eller någon annan journalist blir förföljd och trakasserad av idioter. Det tycker jag verkligen. Frågan är dock om detta ska leda till att yttrandefriheten på nätet ska strypas. Det tycker jag känns väldigt otäckt.

sakine sa...

Kristian, never mind, ledsen om jag missförstod dig.

Mummel, håller med dig i mångt och mycket!