2008-10-17

Betyg på lärare?

Utan att ha funderat tusen varv: jag är positiv till omdömen på lärare. Och jag förstår inte riktigt Björklunds argument att elever som kommit på kant med lärare kan "utnyttja" det. Jaha, och vad tror han att många lärare kan göra?

12 kommentarer:

roberth sa...

Helt fel! Lärare ska inte bedömas av elever. Vem tror att elever i den åldern kan ge en rättvis bild av sin lärare? Någon? Dessutom att idioten Ilmar säger sig vara inspirerad av en redigerad tv serie säger det mesta. Vad som kommer ske är att lärare som kräver ordning och reda kommer få dåliga betyg medans snälla meslärare komme få bra betyg just wait and se.

Mathias Sundin sa...

Ja, det är klart att även lärare kan missbruka den makten. Men risken torde väl vara större att 14-åringar gör det än vuxna lärare?

Laertes sa...

Major Björklund visar igen vilket oerhört lågt förtroende han har för Sveriges ungdom. Det är faktiskt lite sorgligt.

Anonym sa...

Jag håller med Roberth helt klart. Det hela känns fel och är bäddat för missbruk och orättvisa mellan lärare/skolor. En lärare får man ju ta förgivet är mer "vuxen" och ansvarsfull än tonåringar. Han riskerar också att förlora sitt jobb om han inte sköter sin tjänst något som barnen inte behöver oroa sig över.

Däremot tycker jag att diskussion mellan elev och lärare om deras utbildning är positivt och utvecklande. Anonym betygsättning ala prisjakt.se känns inte som det.

roberth sa...

Laertes skojar du med oss? Dagens ungdom vad är den? Vad vill den bli? Vad söker den? Det enda som verkar existera är att bli kändis eller vara med i nån såpa. Dagens ungdomar är fan så mycket mindre insatta och duktiga än den ungdomen vi hade bara för 10 år sedan. Dessvärre går det utför hela tiden pga den otroligt dåliga skolformen som sossarna skapat!

peanutring sa...

Så länge som man har subjektiv betygsbedömning så spelar det ingen roll vilka som får betygasätta vem.

sakine sa...

Jag vill minnas att man som elev hade en väl underbyggd uppfattning om sina lärare. En "sträng" lärare uppskattas ofta, elever känner av engagemanget från lärarens sida. Graden av rättvisa likaså (visst, snåla med höga betyg, men då ska du som lärare vara konsekvent).

Det borde t o m vara svårare för en lärare att hålla koll på alla elever, än det är för enskilda elever att bedöma läraren i fråga.

Många lärare runt om i landet skulle behöva inse hur de sköter sina jobb. Jag förstår inte varför det ska vara så känsligt. Ger en elev du haft en konflikt med betyget IG, so what? Det kan inte användas som ursäkt för att slippa tydliggöra hur du i det stora hela sköter ditt jobb.

Henrik Emilsson sa...

M. De flesta gillade de stränga lärarna eftersom de höll efter mobbarna och de som stökade runt.

Samtidigt gillade i varje fall jag också alkoholistläraren som vi hade i religion och kemi (vilken kombination) eftersom han bara kom 50 procent av lektionerna och när han kom producerade vi salmiak av ammoniak. Han hade, lat som jag var, fått högt betyg av mig i betygsättningen.

Jag tycker det är upp till varje skola och kommun om de vill ha lärarbetyg. Betyg på barnen är dock en nationell fråga, och betyg är enda sättet att få någon ordning och reda...

Anonym sa...

Ger man 14-15-åringar i uppgift att sätta betyg på sina lärare *ökar* man risken för bråk och stim i klassen, eftersom de vuxna blir tvungna att gulla och vela med ungarna och hålla tillbaka sitt kunnande och sin arbetsglädje när klassen inte är på humör (det behövs bara två.tre "kids med attityd" för att få snurr på ett klassrum!) Du gillar uppenbart inte bilden av velourläraren som vill vara barnens bästa kompis (alldeles bortsett från att den bilden idag, för manliga lärare, har övertoner av pedofili) men lärare måste ha möjlighet att diskret sätta ner foten innan det ballar ur helt och de tvingas ropa "Tyst i klassen!" som i nån tönt-tv-sketch. Det kan de kanske inte om de står i samma relation till ungarna som en hamburgerservitris till kundkön, eller?

Elevers åsikter om lärare kommer nog fram ändå -. tror du inte att det snackas i korridorerna eller att föräldrar kan tala med rektorn? - men lärare i Sverige har inte direkt för många verktyg att hävda sin yrkesroll och sin auktoritet i klassen. Rdan idag känner sig många oäkra på om man kan ha rätt att t ex avvisa en hopplös störfock ur klassrummet eller beordra elverna att slå av alla mobiler och mp3-spelare. Inför betyg nerifrån och mysshowen och maktlösheten tar över helt!

Anonym sa...

Min åsikt: Total hjärnsläpp.

Anonym sa...

Och kom inte och säg att "bara läraren har naturlig auktoritet, humor och folkvett så löser det sig nog". I skoldebatten i Sverige hänvisar man gärna till nyskapande plugg i Harlem och så (eller helt enekelt till amerikanska tv-dramaserier om skolan). Men det man missar är att lärarna i t ex KIP-skolorna ("Knowledge Is Power") har tydliga maktmedel mot elever som bara provocerar och stökar runt; de kan köra ut dem handgripligen eller tvinga dem till kvarsittning. Eller mäta ut "böter" för saker eleven förstör. Det kan i princip ingen lärare i grundskolan göra här hemma, inte ens en rektor, utan att riskera domstolssak. Alltså låter man oftast bli - och eleverna får se på.

Anonym sa...

Jag tycker det är helt rätt att elever ska få sätta betyg på lärare.
Men att de ska va någerlunda frågor som tex.Hur tror du att denna läraren hade kunnat undervisa bättre? haft mer uppgifter eller färre uppgifter osv. Och att man ska kunna sätta betyg på hur dom beter sig, jag menar lärare kan ju va lika kaxiga eller mobba elever lika mycket som elever. Dels så är inte tonåringar så "Iq" befriade så dom inte kan sätta en jämställande bild av en lärare. Elever som går i skolan och gör så att lärare får jobb "dels är man ju tvungen" men lärare ska ju sätta betyg på elever det vet ju alla, men att elever sätter betyg på lärare gör att dom kan förbättra deras jobb och utbilda bättre, och förstå sig in i elevernas situation. Att de kanske ska vara lite vänligare eller ta med lite mer uppgifter eller arbeten på lektionerna. Hälsningar från en elev i vmo. :D