2007-07-29

Plugg i höst

Nu har det gått lite tid sedan jag satte min fot på en högskola alt. universitet. Tänkte läsa en kvällskurs på halvfart i höst. Ett tag hade jag planer på att läsa retorik på heltid, dagtid. Men nu inser jag att det blir lite bökigt om man vill jobba en del också. Det ska bli kul i vilket fall som helst. Och jag är inte ensam;

Från VHS hemsida
Totalt har cirka 230 600 personer blivit antagna till höstens högskoleutbildningar. Detta innebär att 89 procent av de cirka 260 400 behöriga sökande antagits till något program eller till någon kurs. 73 procent har kommit in på sitt förstahandsval. Av det totala antalet antagna är 63 procent kvinnor och 37 procent män.

2007-07-26

En hora? Då kan DN inte länka

Louise skriver så bra.

"Samtidigt svartlistar ni inte personer - som mig eller Blogge Bloggelito - som ständigt kritiserar den svenska prostitutionspolicyn och skriver om vida känsligare och kontroversiella saker än vad Isabella gör. Men vi är ju inte horor. Det är väl det som är skillnaden."

Efter mycket tvekan...



Iskallt! Skitsommar.

Två jäkligt bra inlägg på Neo Blog

Richard Slätt om Sd och antisemitism.

Jonathan Leman och Fredrik R. Krohnman om medborgarjournalistik.

2007-07-23

I hate crocs

Med risk för att trampa någon på tårna, men hur kan folk gå omkring med dessa?

De förökar sig som mördarsniglar.




Precis som med mördarsniglar är det bäst att klippa dem itu.

2007-07-18

Morgondagens opinionsbildare

DI har en intressant radda personer, däribland många bloggare.

"Letar man efter framtidens opinionsbildare är det klokt att rikta ljuset åt två håll:
1. Platser som känns anti-etablissemang. (Bloggare som Elin Alvemark och tyckare som Aron Etzler.)
2. Personer med starka personligheter. (Som Zanyar Adami, Marcus Birro och Sakine Madon.)"

Det var som värst. Men har DI missat någon/några? Skrivit om ointressant folk?

Jag brukar själv tycka att exempelvis Resumé slarvar så fort de ska kommentera icke etablerade personligheter, inte minst när de skriver om bloggare. Och framtiden är alltid svår att spekulera kring. Vem som får komma till tals beror mycket på vad det är för frågor som hettar till framöver. Vad tror ni kommer att vara hett de kommande åren?

Intressanta inlägg efter knarktexten

Copyriot.

Ingerö.

Widar Andersson.

Eklindh.

Louise P.

Johanna Nylander.

Magnus Ljungqvists "medborgarjournalistik"

I Dagens Media skriver Fredrik R. Krohnman och Jonathan Leman om medborgarjournalistik.

Magnus Ljungqvist med bloggen Magnus tankar har hyllats som medborgarjournalisten som avslöjar och slår underifrån mot etablissemanget. I själva verket är han en lobbyist för socialdemokraterna:

"Den pristagare som är först ut i Sverige att belönas för medborgarjournalistik arbetar till vardags som pressekreterare åt socialdemokraterna på landstingsnivå i Stockholm. Magnus Ljungkvist är alltså, utan vidare tvivel, en politisk pr-nisse under sina arbetspass. Arbetsgivaren är Sveriges största parti.

Ändå presenteras Magnus Ljungqkvist, nästintill uteslutande, som bloggare. När såväl etablerad press som bloggosfären bevakar nyhetspriset nämns inte heller Magnus Ljungkvists yrke eller uppdragsgivare. Att slå underifrån som en medborgare mot etablissemanget är givetvis en gynnsam bild, vilket en skarp pr-man som Magnus Ljungkvist så klart förstår. Han fortsätter att odla myten om sitt oberoende genom att till Dagens Media säga: "Jag behöver pengarna att betala av alla år av bloggande utan att få betalt." Vi tvivlar på att socialdemokraterna betalar så pass dålig lön att Magnus Ljungkvist tvingas dryga ut kassan med att blogga."

Frågan är nu om PR-byrån Prime och Politikerbloggen visste om det här? Pinsamt i så fall.

2007-07-17

Hassela

Jag skriver om sekten i dagens tidning.

Söker man runt på internet finns många obehagliga inlägg att läsa på diverse forum. Det här exempelvis;

"Jag har varit föremål för en hel del olika "åtgärder" och jag har blivit inlåst och "behandlad" på otaliga ställen, där de flesta inte varit speciellt bra - men de begick inga övergrepp, så som Hassela gjorde, så de har jag kunnat förstå och förlåta sedan jag blev nykter och drogfri - no hard feelings.
Vad jag inte förstår, är varför ingen lyssnar till ungdomarna.. Det är så många som gått ut och berättat om vilket helvete de hade när de var där... Hur de utsattes för övergrepp av skilda slag, men ingen bryr sig.
Ett frågeformulär utskickat till alla som varit där, skulle vara högintressant."

Antagligen vågar i princip ingen ifrågasätta "kampen mot narkotika" som Hassela driver. Politiskt vore det ett självmord. Och vafan, de "tar ju hand om stökiga ungar!".

Jag hoppas att barnen/ungdomarna har anhöriga som hjälper dem och bryr sig om dem. Samhället gör det inte.

2007-07-10

Mobilisering mot narkomaner



Jag var nyss på en debatt anordnad av Mobilisering mot narkotika. Min meddebattör, som står i mitten på fotot, heter Håkan Ericsson och är chefredaktör på Gotlands Tidningar. Han hade helt missat Expressens linje i frågan om att avkriminalisera bruk och innehav av cannabis, och verkade både upprörd och förvånad över i princip allt jag sa. Enligt honom var det märkligt att Expressen kan driva en linje mot vad majoriteten av befolkningen tycker. Mot vad "andra stora tidningar tycker". Det är, vilket jag påpekade, en mycket underlig syn på vad en ledarsida - vars syfte är att opinionsbilda för sina idéer - ska ägna sig åt. Att följa vad "majoriteten tycker". Vad är då meningen med en ledarsida?

Märkligast i sammanhanget var dock en så kallade forskare, Thomas Lundqvist, som presenterade en ensidig bild av problematiken innan min debatt. Efteråt kom han fram till mig och skakade av ilska. Han var inte den enda. En av anordnarna till debatten var också upprörd och uttryckte att jag aldrig skulle ha bjudits in. När en bekant till mig i publiken ställde en fråga till min meddebattör fick han arga blickar av två män som sa "patetisk, patetisk, du är patetisk!". Bara för att han ifrågasatte synsättet "Vi ska jaga narkomaner" som en human inställning till människor som har fastnat i ett missbruk.

Att frågan väcker känslor är helt klart. Att somliga som tror på en restriktiv hållning till narkomaner beter sig som sekterister står också helt klart. Jag har aldrig varit med om någonting liknande.

Sahlin i går, KD i dag

Veckan fortsätter. Jag har i dagens tidning en ledarkrönika om Sahlins tal som hon höll i går kväll.

I dag är det kristdemokraternas dag. Ser på schemat ett ganska intressant seminarium om kollektivavtal. Började för några minuter sedan.

Hej hej.

2007-07-08

Fikat med MUF-ordförande

"En ultraliberal som du..."
Inte så höger som väntat. Han sa sig vara subjektivist och yttrandefrihetsvän. Men i invandringsfrågor lät han i det stora hela som en sosse. Här är hans blogg. Förbundssekreteraren Gustav var också med, han delade Lars Ohlys analys om TV-mediet (!) i en viss aspekt.

I övrigt har jag hunnit med en del lyssnande och minglande hos Företagarna.

Någon sa när miljöministern höll sitt tal att "Almedalen behöver klimatförändring". Mycket riktigt, vädret är hemskt. Regn och rusk. Men det hindrar inte från mingel/party strax vid hamnen.

2007-07-06

Kräver en "ursäkt"

Har redan fått många fina mejl, men också en hel dos knasiga. Några citat:

"Har precis läst Sakines ledare om Turkiet och blev ursinnig. Kan inte förstå att ni kan låta en så okunnig skribent skriva en massa saker om Turkiet. Texten är inte politiskt korrekt, då Sakine är en kurd som yttrar sig om Turkiet. Vilket innebär att hon aldrig skulle skriva ngt bra."

"Respektlöst!"

"Hon har skrivit om att det finns tortyr i turkiska fängelser, ja det kanske det gör men det finns väl även i Sverige och överallt i hela världen."

"så mycke som du kritiserar turkiet, va fan har du där o göra då, åk inte till turkiet om det är så att du inte gillar landet, eller hur."

"Turk milleti caliskandir, Turk milleti zekidir, Cunku Turk milleti birlik ve beraberlik guclukleri yenmesini bilmistir NE MUTLU TURKUM DIYENE"

"du kallade honom för en "galen general"."

"Hoppas att du och Expressen rättar dessa faktafel och är noggrannare med faktabeskrivningen i framtiden för det tycker jag att man kan man begära av en tidning som ser sig själv som seriös."

"Det påstådda folkmordet på armenierna..."

Och, naturligtvis:

"Jag tycker att Expressen omgående ska gå ut med en ursäkt."

Lycka till.

2007-07-05

Turkiet

Har problem. Det skriver jag om i morgon. Dinks rättegång, Turkiska riksförbundets paranoia och lögner, samt läget inför valet 22 juli.

Min kompis frågade hur jag egentligen tänkte. Men jag tror inte att det blir något större problem.

Och jag har ju ingen semester i sommar så jag behöver inte oroa mig inför någon Turkiet-resa.

Uppdatering: Här är texten.

2007-07-04

Jagvillha, jagvillha, jagvillha

Jag ville ha en ganska stor lya i Östberga. Det är ju ett ganska ofint område, vilket jag gillar, men samtidigt inte så långt från stan. Lägenheten var "nyligen såld" när jag ringde. Jag hade gärna hade betalat mer.

Min vanliga otur, alltså. Får nöja mig med att beklaga mig över bostadsmarknaden.

2007-07-02

Lite av varje

Jag har ännu inte hunnit nämna min glädje över att Integrationsverket slopas, men det kommer i min nästa text.

Dilsa skriver om Tel Aviv i Corren. Själv har jag mest bara varit i palestinska områden.

På lördag drar jag till Gotland! Hurra. Jag ber att få länka till förra årets Tips.