Nu har det gått lite tid sedan jag satte min fot på en högskola alt. universitet. Tänkte läsa en kvällskurs på halvfart i höst. Ett tag hade jag planer på att läsa retorik på heltid, dagtid. Men nu inser jag att det blir lite bökigt om man vill jobba en del också. Det ska bli kul i vilket fall som helst. Och jag är inte ensam;
Från VHS hemsida
Totalt har cirka 230 600 personer blivit antagna till höstens högskoleutbildningar. Detta innebär att 89 procent av de cirka 260 400 behöriga sökande antagits till något program eller till någon kurs. 73 procent har kommit in på sitt förstahandsval. Av det totala antalet antagna är 63 procent kvinnor och 37 procent män.
6 kommentarer:
Underbart Saki!
Uppsatt hår, vita små sandaletter, knytblus och ett stort saftigt rött äpple (till fröken/magistern)liggandes in den nyinköpta ryggan.
Första dagen i plugget, hej oh hoo!
Nej då, skämt åsido. Det låter mkt intressant med retorik. Inte minst med tanke på den opiniosbildande funktionen vilken du lyckats tagit steget in i ordentligt. Roligt.
Men ser du ingen framtid inom forskning. Jag tänkte på statsvetenskapen. Universiteten/högskolorna söker ju titt som tätt doktorander samt amanuenser inom framförallt statsvetenskap och andra samhällsområden. Att antas till forskarutbildning fordrar "endast" grundläggande högskoleutbildning om minst 120 p (det gamla poängsystemet) varav 60 inom det aktuella området.
Lite nyfiken. Vad skrev du din C och ev D uppsats inom (avgränsat problemområde)?
Ha det gott!
Läs filosofi istället. Där lär man sig att argumentera riktigt - till skillnad från i retoriken där man enbart lär sig att övertyga folk (dessvärre är nog det senare viktigare som journalist - men det förra är avgjort ädlare).
Jag håller med Grue. Tänk vad underbart om alla opinionsbildare och politiker skulle gå en grundkurs i filosofi. Med lagom mängd argumentationsanalys, moralfilosofi, och logik. Vem vet, efter det kanske en politikerdebatt till och med kunde vara meningsfull.
Retorik är mycket väl värt att läsa. Man lär sig inte bara vältalighet, utan även tala i formella sammanhang, tala inför grupp, lägga upp argument, strukturer, osv. Alla opinionsbildare borde av rent egenintresse ha tagit några poäng i det.
Vad gäller statskunskapen, flåt, statsvetenskapen, skulle jag gärna vilja veta vilka universitet som söker doktorander.. Här i Uppsala sökte bara i år 75 pers 5 doktorandplatser. Universitetet behöver inte direkt leta efter villiga. Att bli anställd av institutionen i någon kapacitet är dessutom i princip omöjligt.
Men situationen kanske är annorlunda i andra delar av landet, även om jag tror att alla går på skrivna uppsatser och arbetsprov, inte bara grundläggande behörighet / kursbetyg.
Har läst retorik i Uppsala. Det var både trevligt och lärorikt och jag kan rekommendera något liknande till de flesta.
Att man skulle läsa filosofi istället kan jag inte hålla med om.
Intressant procentskillnad mellan könen!
Skicka en kommentar