2021-06-10

Intervjuad i Journalisten. Det här ska bli jobbigt. Och kul.

 

”Jag får inte hurrarop när jag försvarar nazisters demonstrationsrätt”

9 juni, 2021

 FOTO: Elisabeth Ohlson


Yttrandefriheten måste gälla alla, och fler måste våga debattera den. Det anser den politiska chefredaktören Sakine Madon som skriver en bok om yttrandefrihet och identitetspolitik.


UNTs politiska redaktör Sakine Madon har varit föräldraledig med tredje barnet och hunnit zooma ut lite från det dagliga skrivandet och kommenterandet. Nu passar hon på att skriva en bok om vikten av yttrandefrihet och ”hur identitetspolitiken snurrar till det”.

– Det är ännu inte valrörelse. Det känns väldigt roligt att få ta mig an en mer ideologisk fråga, säger hon.

Sakine Madon har länge varit engagerad i yttrandefrågor.

– Jag var ganska ung när jag dök in i den offentliga debatten i debaclet kring de danska Muhammedkarikatyrerna, 2006. Sedan dess har jag följt debatten om Lars Vilks och stött på censurkrav från så kallat progressivt håll. Jag tycker det är spännande. Historiskt sett har liberaler och progressiva varit de som drivit på för ökad yttrandefrihet, men, menar jag, med identitetspolitikens ökade popularitet och intåg är det märkligt nog personer som kallar sig progressiva som kräver mer tystnad och censur av olika slag.

– Å andra sidan har vi högerpopulister som gärna kallar sig yttrandefrihetsförsvarare. Men det är ihåligt, de är inga sanna yttrandefrihetsvänner. Ett tydligt exempel är holländska Geert Wilders som är väldigt mån om sin egen yttrandefrihet, men vill förbjuda koranen.

Vad vill du med boken?
– Jag är liberal, hela syftet är ett försvar för yttrandefriheten. Jag vill uppmuntra fler att ge sig in de här debatterna. De är inte jättelätta. Jag har länge debatterat frågan om hedersförtryck. Idag är det som att sparka in en öppen dörr, alla håller med om att vi ska bekämpa hedersförtrycket, men så var det inte för 20 år sedan. Idag är det andra frågor som är kontroversiella. När jag försvarar nazisters demonstrationsrätt möts jag inte av hurrarop.

Man kan ändå tycka att många redan debatterar de här frågorna?
– Å ena sidan ja. Men det är inte lätta debatter att ge sig in i. Det kommer gärna anklagelser om att man inte tar nazism eller islamofobi på allvar. Jag lever själv med skyddade personuppgifter på grund av hot från högerextremistiskt håll.

Ser du några konkreta politiska hot mot den svenska yttrandefriheten idag?
– Under våren har regeringen gått fram med olika förslag. Förbud mot förintelseförnekare har varit på bordet, liksom organisationsförbud för rasistiska och nazistiska organisationer. Det finns också politiker som vill utvidga hetslagstiftningen, till att kriminalisera koranbränning eller förintelseförnekelse.

– Och ska man tvingas leva som Lars Vilks för att man tecknar profeten Muhammed som han gjort? Det här är en mer komplex fråga än att vi har en stabil och stark lagstiftning. Ska vi ha yttrandefrihet måste den gälla alla.


LÄNK

Inga kommentarer: