2015-06-03

Fattigdom - varför agerar fattiga destruktivt?

Min recension av amerikanskan Linda Tirados Hand to mouth finns nu att läsa på Axess hemsida.

Varför agerar fattiga på ett sätt som gör saker och ting värre för dem själva? Tirado svarar på frågan. Vi skulle behöva fler röster som har erfarenheter av fattigdom, också i Sverige. Så mycket bättre debatten hade blivit.

3 kommentarer:

JFK sa...

Reagerade på en sak i din text. Du skriver att "Hon beskriver i huvudsak absolut – till skillnad från relativ – fattigdom". Hur kommer du till denna slutsats? Tirado lever gott jämfört med väldigt många människor på jorden, och väldigt mycket bättre än folkmajoriteten för bara 100 år sen. Ingen svälter i USA osv. Har man råd att röka är det givetvis inte fråga om absolut fattigdom.

Du skriver att "relativ fattigdom" på det stora hela är ointressant. Själv tycker jag precis tvärtom, "absolut fattigdom" är helt ointressant i rika länder som Sverige och USA. Den ideologiska implikationen av att ignorera relativ fattigdom är att det är oviktigt om medborgare ur lägre klasser får ta del av samhällets utveckling och välståndsökning eller inte.

sakine sa...

Tack för en bra fråga/kritik.

Jag tänker mig att hon beskriver sin hunger, svårigheten att i perioder få mat på bordet. Det finns säkert en teknisk term.

Det där om relativ fattigdom, det är så klart subjektivt. Har aldrig varit särskilt intresserad av "överklassen".

Alexander. O sa...

Precis som JFK påpekar så har levnadsstandarden i världen ökat rejält, och till exempel folk i USAs ghetton har tillgång till vatten, mat och tak över huvudet (vilket är allt de egentligen behöver) inklusive en massa annat skräp som Smartphones och diverse elektronik. Man kan ju ta upp detta om du nu vill gå in på ämnet från ett materialistiskt perspektiv, vilket är typ allt man hör dag in och dag ut idag (för att det är trenden av den nuvarande ideologin).

Irländare som bodde i de värsta slumområdena på Östkusten i tidiga 1900-talets USA klagade inte - de kom för att jobba, och när de väl fick jobb så förväntades de att slita. Och du kan ta upp exempel på Asiater (Koreaner, Vietnameser, Diverse Kineser) som emigrerar till USA med 2 par kläder och några få dollar, som jobbar varje dag i sina butiker för att betala för sina barns utbildning - folk som kommer från ingenting och jobbar upp sig till medelklass. Många Asiaterna, med sin Konfucianska inställning, har en väldigt strikt arbetaretik, och är anspråkslösa nog att inte bli några slarvande materialister.

Och inte för att försvara usla förhållanden och kapitalistiska samhällen som exploaterar fattiga människor. Jag menar då, på frågan till "varför agerar fattiga destruktivt", och mer så i dag - många människor saknar vägledning i sina liv, och materialismen äter upp vår andlighet. Och, ja, vi behöver mer medmänsklighet och solidaritet för att överleva.

Du kan resa till Iran och snacka med hemlösa barn som fått komma in på barnhem, och de är glada att bara få vara vid liv och få fira den belysande solen. Folk som varit med om krig och förödelse, men som ändå inte tappat tron och hoppet. etc. etc.

Det är ofta att identitet, social gemenskap och en stark familj håller människor på sina fötter. Det, och intelligens, vilja och tron på en högre kraft. Och ett av problemen med USA är just att deras typ av Neo-Liberalism har splittrat familjer, desintegrerat sociala communitys bland folk genom att abstrahera bort dessa ting med sin Individualism till en punkt där folk känner att det inte finns nånting att samlas kring, och samhället splittras med folk som blir väldigt utstötta och agerar dåraktig efter att ha utvecklat en förtvivlad nihilism gentemot samhället. För att inte tala om cyniska, bittra chefer som äger dessa snabbmatskedjor och köpcenter.

När det gäller Sverige så har vi ju en skyhög levnadsstandard. När jag var som fattigast klarade jag mig i 2 år på genomsnitt 50kr matbudget i veckan, då jag åt en måltid av ris och ägg varje dag, och det dög. Och förorterna är prydda med buskage, fina gräsmattor och gårdar att sitta på, och maten är billig och du kan ta dig runt hela kvarter hela vägen in till centralen bara genom att cykla - miljön är ett paradis jämfört med till exempel ett ghetto i Västra Baltimore eller en riktig sketen Favela i Brasilien. Med bara en dator/telefon och ett par ordentliga lurar så har du tillgång till hela världens bibliotek gratis på internet - all musik, film och litteratur i världen, och folk väljer istället att skriva idiotiska tweets och ägna sig åt kålsupande sensationalism. Vi måste bli bättre på att ta vara på det vi har.

Det är inte den materialistiska standarden som är huvudproblemet (alltså, hur mycket man har råd med); det är människan, vår nuvarande konsumentkultur och det genomsyrande ressentimentet som är det.

För övrigt ser jag gärna att Kapitalismen krossas helt och hållet - men det kommer inte att hända så länge som vi lever.