2010-10-27

Boris Benulic, den ende som begriper höger-vänster?

Jag är en av fem debattörer som skrivit egna texter som sammanställts i en rapport på Timbro: "Integrationens utmaningar". Mitt avsnitt handlar om att vi måste sluta särbehandla; staten ska vara "färgblind" och behandla mig som vilken annan medborgare som helst. Ungefär så. Väldigt klassiskt liberalt, varken mer eller mindre.

I dag ordnades ett seminarium på Timbro, som jag gärna hade varit med på om jag bara haft tid. Av oss som skrivit dessa texter skulle jag nog säga att en är tydligt borgerlig (Thomas Gür). Så varför inte använda ordet liberal kort och gott, i stället för "borgerlig" integrationspolitik? Kanske ses det som ett för luddigt ord? Jag vet inte.

Vad jag vet är att jag inte känner mig "borgerlig". I synnerhet inte kulturellt. Ska man definieras utifrån vad man röstar på för partiblock är det inte heller glasklart var min röst hamnar. Och jag skulle mycket hellre rösta på Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet, än på Miljöpartiet (även om det har hänt att MP fått någon röst). Av en enda anledning, och det är att MP saknar klassanalys. Alltså: jag är väldigt mycket liberal, "social libertarian" när jag gör ideologitester, men har svårt för den svenska höger-vänster-skalan.

När Nisha Besara sammanfattar Timbro-seminariet slår hon nog nästan rekord i att använda ordet "höger". Tja...

Jag undrar om inte Boris Benulic är den som begripit höger-vänster bäst. Han kallar sig marxist men blir av andra kallad borgerlig eller höger. Han låter precis som vuxna jag växte upp med. De har varit engagerade i socialistiska rörelser utomlands. Men de begriper inte mycket av vad svensk vänster pysslar med, alla gånger.

Benulic skrev nyligen denna fina text: "Som marxist är jag hellre exploaterad än bidragsberoende". Kom att tänka på den i dag, när ideologiska etiketter kastas runt hur som helst.

11 kommentarer:

Ovanliga vantar sa...

Överhuvudtaget så vill man väl bara ha etiketter på sig som känns rätt alt bra. Personligen skulle jag vilja rösta oftare och ha fler alternativ. Varje val kunde dessutom tex innehålla förutom partival även typ 10st särskilda folkomröstningar. Kanske skulle det ifs kräva valobservatörer från Kongo och Danmark. En etikett som du får av mej är du har smart humor. Det gör dej läsvärd och attraktiv.

Rupert Giles sa...

Som marxist så accepterar jag inte att valet för en växande andel av Europas befolkning ska stå mellan å ena sidan ett passiviserande bidragsberoende och å andra sidan osäkra och lågavlönade anställningar inom servicesektorn.

Beroende eller exploaterad? Båda innebär maktlöshet och ett omyndigförklarande av människan. Varför inte frihet? Varför skulle vi vara förmögna att fritt förvalta vårt arbete och vårt samhälle?


Vi måste åter ställa den grundläggande frågan: Kapitalism eller kommunism? En fråga som på samma gång är frågan om exploatering eller samverkan, underkastelse eller frihet, hjon eller jämlik medborgare.

Ida sa...

Höger & vänster uppdelning är tråkig. Väldigt monoton. Ensidig. Homogen.

Det känns som att man steriliserar mångfald inom tankar och resonemang.

Men vad sägs om vänsters liberaler och den liberala vänster? :-)

Jag ser det som en ny trend, eftersom folk vill gärna ta det bästa från både höger och vänster (vänster & liberaler). Behov för någon som ska stå mitt i mellan har blivit allt för större.

Man vill gärna skrika bland en polariserings-berusad folkmassa och beställa en stor & stark resonemang-cocktail, tack! :-)

Niclas Kuoppa sa...

Lyssna på serien i Tendens i P1 om integration.

Niclas Kuoppa sa...

Då Sakine är fotbollsdomare kanske hon är intresserad av Kaliber i P1 som sände ett program om våldet inom fotbollen. Inte läktarvåldet, utan spelarnas våld. Lagrell intervjuas och kallar fotboll för en kampsport. Det är fel, tycker jag. Den enda bollsport som kan kallas kampsport i någon mån är handboll. Handbollsspelare spelar dessutom inte döende svanen för en liten tackling. All heder åt dem för det.

Robert Stenkvist sa...

Phuuu...jag tänkte inte kommentera, jag får bara alla på dåligt humör, men ändå. Det finns massvis med intelligenta människor som påpekat att den gamla höger-vänsterskalan är obsolet i dag. För det första så finns det två plan att mäta detta på, ideologiskt och ekonomiskt. Ekonomiskt är det fortfarande någorlunda relevant, även om t.ex. sossarna och M närmat sig varandra med stormsteg. Ideologisk har hela denna skala blivit fullständigt meningslös, vad exakt skulle ideologiskt vara mer vänster med sossarnas politik än t.ex. FP:s eller M.s? Den klassiska vänstern förespråkade inte ett bidragssamhälle, inte ens Marx var speciellt förtjust i det han kallade "trasproleteriatet" (läs bidragsberoende) om vi skall gå ända tillbaka till källorna. Den klassiska vänstern var emot massmigration o.s.v. det finns ingen klassiskt vänster och höger kvar helt enkelt.

Jag anser nog att dagens skiljelinjer mer går mellan olika eliter samt mellan den politiska och mediala eliten och folket. Nog många som inte gillar den analysen.

Jon W sa...

Hur menar du då med "den klassiska vänstern" Robert Stenkvist? Fackföreningarna byggde upp (eller försökte bygga upp) sjuk- och arbetslöshetskassor redan i slutet av 1800-talet. Skapandet av A-kassan, allmän sjukförsäkring och allmän pension var bland de viktigaste byggstenarna i Folkhemmet. Visserligen är inte detta bidrag utan socialförsäkringssystem men det kan ju knappast vara enbart socialbidrag och bostadsbidrag du talar om så jag antar att du helt enkelt använder uttrycket fel.

Sant är att Socialdemokraterna på den tiden också stod för full sysselsättning, det gör de inte längre. Men där skiljer de sig inte från Alliansen. De anser också att det måste finnas en s.k. jämviktsarbetslöshet som aldrig får underskridas.

Hur menar du emot massmigration? Kan du peka på var Marx förespråkade hinder för arbetarklassen att flytta vart de vill?

robert Stenkvist sa...

Ja Jon jag kan ha använt en del begrepp felaktigt. Alltså att leva på bidrag var inte Ok för den klassiska vänstern. Den fanns inom socialdemokratin innan Palme, alltså Erlander och bakåt.

Det stämmer att allmän pension var en byggsten för den klassiska vänstern, en byggsten dagens socialdemokrater själva monterat ned i.o.m. pensionsöverenskommelsen från 92 (tror jag). jag vill dock påpeka att den gamla pensionssystemet nog var för dyrt och måste reformeras. Men dagens system infördes utan någon som helst debatt eller belysning från media.

Fackföreningarna har spårat ur fullständigt. från början arbetade för sina medlemmars intressen, punkt slut. Nu gör de inte detta. Det är så mycket politik och politiskt korrekthet, samt annat inblandade i dagens fackföreningar så de har eroderat sitt egentliga uppdrag fullständigt. Jag har själv gått ur mitt fack, det var ett stort skämt. hade August Palm sett utvecklingen hos dagens fackföreningar hade han roterat som en galen hårddisk i sin grav.

Nu undrar jag var detta drar iväg, folk kan tro att jag är mer vänster än vad jag är. Dock känner jag vänsterns historia bättre än dagens dilletanter, verkar det.

Anonym sa...

Bra som vanligt Saki ...du var f ö även bra i spektakel-tv4 i morse (men byt till svt för fan).

Fast en kommunist som Benulic fattar höger först när jorden åter blir platt ;)

Johnny sa...

Jag tycker att nästan all politik är socialliberal idag, konservatismen är helt bort glömd.

Läste att den stora invandringen till Storbritannien medför att engelsmännen kommer att vara i minoritet 2066.

Det tycker jag vore oerhört tragiskt, till vilken nytta då? Ett folk, en kultur, ett land går i graven.

Liberalismen har liksom ingen spärr, klarar inte av att skydda värdefulla mänskliga kulturvärden och gemenskaper.

Chrisse sa...

Det du Johnny säger är att människan inte är föränderlig, att hon är och förblir en karbonkopia av sina föräldrar, evt pga av genetiken eller miljön eller bådeock. Såna där "analyser" som utgåt ifrån vad som sker idag och inte tar någon hänsyn till vad som kommer ske imorgon, vilket självklart är en omöjlighet att förutse, är något som bara miljörörelsen och nationalister tar på allvar.
Det är vetenskapligt ohederligt och bara fånigt eftersom det först och främst utgår från någon märklig tro att den mänskliga utvecklingen för första ggn i världshistorien stannar upp och förblir statisk.
Att hon skulle ge upp, sätta sig ner och säga "jag varken kan eller vill uppfinna och ifrågosätta något mer, för nu vet jag vad jag behöver veta!".

Men nu när du säger det, så, har jag den senaste tiden känt mig oerhört vallonsk..