2010-04-14

Aftonbladet Kultur. Aftonbladet Kultur!

...Martin Aagård har en underhållande replik av något slag på min kolumn om konstnärslöner.

Hysteriskt.

Jag debatterade frågan med en civiliserad debattör på SVT i morse, här är inslaget.

Uppdatering: Ytterligare en bloggpost, denna gången från Expressen Kultur. Margareta Sörenson inleder med: "Sakine Madon (Expressen Ledarsidan 14 april) tar Clownen Manne som exempel på att ingen vettig människa begriper sig på det här med kultur. Och konstnärslön, ”vad fan är det?”."

Oj, så svårt det ska vara att läsa det jag skriver. Jag citerade en bekant som inte förstod sig på konstnärslönesystemet. Förstår Sörenson skillnaden på "statlig konstnärslön" och "kultur"? Det är för många, med rätta, fullständigt obegripligt att 157 personer - de flesta helt anonyma - ska få lön hela livet för att göra ingenting. Eftersom förvånansvärt många kulturskribenter tycks ha grus i ögonen bjuder jag ännu en gång på länk till orginaltexten. Läs! Och försvara gärna konstnärslöner. Fånigheter om att jag hatar fattiga - som Aagård med sina grava klasskompex i sin innerstadsvärld antyder - och att min kritik mot konstnärslöner leder till islamofobi - som twittraren Esbati antyder - har förvisso ett humorvärde. Men är en aningens off topic.

Uppdatering 2: Skriver några rader om dessa turer på Opinionsbloggen.

Uppdatering 3: Haha, Fredrik Segerfeldt känner igen tongångarna och Johan Ingerö får mig att skratta ofrivilligt högt: "Hur kan kritik mot just detta tramsbidrag föranleda en hel kår av skribenter och tyckare att bete sig som Leila K på Ålandskryssning?"

9 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att även Jan Myrdal får del av detta så att vi kan betala honom livstidsförsörjning medan han nätverkar med Mohamed Omar, hatar bögar och frikänner förintelseförnekare från anklagelser om antisemitism.

http://sv.wikiquote.org/wiki/Jan_Myrdal

http://antigayretorik.blogspot.com/2009/02/omar-myrdal-och-stjartgossetillvaron.html

/Fisk

Matte sa...

Om vi nu ska ha konstnärslöner borde väl nomineringen ske lite mer demokratiskt. Alltså att vi får rösta fram vilka konstnärer som ska ha våra skattepengar.
Hur fungerar egentligen dagens urvalsmetod - vilka är smakdommarna?

Jon Brunberg sa...

Det är inte så konstigt att du får reaktioner på din artikel. Du tittar på en lista namn och drar en massa fördomsfulla och hånfulla slutsatser. Och sen tycker du att reaktionerna är hysteriska.

Har du samma åsikter om skattefinansierade pris för insatser på forskningens område? (jag vet inte om det finns några såna priser men det är väl inte omöjligt)

Robert Stenkvist sa...

Jag kan tänka mig en enda person som skulle kunna få mina skattepengar i form av en konstnärslön, nämligen Lars Vilks, men han är väl inte aktuell antar jag.

Esbati har möjligen underhållningsvärde, men det är också tveksamt. Varför ens nämna honom?

gitto sa...

Det var verkligen fantastiskt kul att se hur hela mitt twitterflöde förvandlades till "Ring P1" efter din kolumn. Jag förstår att det är ett sådant där hyperkänsligt ämne där argumenten lätt liknar ryggradsreflexer, men det var verkligen episkt komiskt!

Jag är inte för konstnärslönerna i dess nuvarande form eftersom jag tror att det finns betydligt effektivare och rättvisare sätt att premiera kulturen. Men då underblåser jag förstås kulturföraktet. :)

Roger sa...

Aagård skriver att du förmodligen inte hatar låpginkomstttagare eller konstnärer. Det var en onödig artighet; jag får definitivt intrycket av ditt pokulerande (på¨Expressen och här på bloggen) att du hatar och föraktar bägge sorterna, åtminstone så länge de inte klänger sig flera pinnhål uppåt.

Och han har alldeles rät i att Expressen på 2000-talet är en skräptidning som det inte finns anledning att läsa i annat än diagnostiskt syfte. Som en febertermometer i tidens röv.

BR sa...

"Esbati har möjligen underhållningsvärde, men det är också tveksamt. Varför ens nämna honom?"
Esbati borde väl klara sig på de slantar han bluffade sig till under sin ordförandetid i Vänsterns Ungdomsförbund, eller?

/BR

stettiner sa...

Roger,
För att få själsro får du låta bli att läsa Expressen och Sakines blogg, inte ens i diagnostiskt syfte. Jag läser inte Antisemitbladet och jag struntar i Esbatis blogg, på samma sätt som jag inte läser Nationalsocialisten. Har aldrig mått bättre....

Niclas kuoppa sa...

Finns det någon principiell skillnad mellan konstnärslön och presstöd, som flera stora och mindre tidningar står och faller med, om vi är överens om att både konstnärer och tidningspressen, idealt sett, bidrar till att den offentliga debatten mångfaldigas? Inte sällan är det ju konstnärer som skapar debatter i medierna. Nästa fråga blir då kanske, varför just dessa konstnärer? Ja vet inte, men samma fråga måste isåfall också ställas vad gäller utdelningen av presstöd. Varför just dessa tidningar?