2010-01-14

Kenan Malik!

Jag fick lyssna på bland andra Kenan Malik idag, på ett seminarium med titeln "Re-Thinking Multiculturalism". Strålande seminarium om ett spännande ämne.

Centralt är att Malik skiljer på mångkultur/diversity och "mångkulturell politik"
. Med det sista menar han vad vi i Sverige brukar kalla identitetspolitik. Man kan dra många paralleller till identitetspolitikens Sverige, av det han berättade om utvecklingen i England. När multikulturialism präglar politiken delas människor upp i kollektiv; människor börjar se sig själva i etniska och religiösa termer och kräver särlösningar. Gillade även en fin pik mot det "Islamkritiska" Melanie Phillips-gänget som har en tendens att sammanblanda värderingar och människor - precis som identitetspolitikerna.

Jag rynkar snabbt på pannan så fort jag hör debattörer och författare som beskrivs som "kritiker av multikulturalism". Men Malik är varken emot invandring eller "många kulturer" och olikheter i ett samhälle. Det han kritiserar är helt enkelt den förda identitetspolitiken.

Gissa om det behövs fler som Malik i debatten. I Sverige har vi exempelvis lagstiftning som delar upp oss; den till synes harmlösa hetslagstiftningen och dess tillämpning gör just det. DO och många andra beslutsfattare är marinerade i kollektivt tänkande. Även många medborgare har blivit det; föreningar bildas utifrån etnicitet och religion, "kränkningar" påstås till och med vara kollektiva. Från individuella fri- och rättigheter och likabehandling glider vi in i gruppernas samhälle.

Läs Dilsa Demirbag-Stens senaste artikel om just detta, hon talade också på seminariet liksom Per Svensson (numera på Sydsvenskan).

3 kommentarer:

Dennis sa...

Jag har länge irriterat mig på att det i debatten, i den mån det nu kan kallas för debatt, om multikulturalism sällan definierar vad som verkligen avses. Möjligvis är det ett svenskt problem, där multikulturalism har kommit att få åtminstone två olika betydelser precis som du skriver. I alla fall så vill jag tipsa om Chandran Kukathas, t.ex. hans Theoretical Foundations of Multiculturalism.

För övrigt så känns det som att det finns ett liknande problem när det handlar om man ska ha integration eller assimilering, där det sällan definieras vad man egentligen menar. T.ex. Dick Erixon anser liberalism behöver assimilering, fast det handlade mest om hans förvirrade uppfattning om innebörden av centrala begrepp.

sakine sa...

Tack för tips om Kukathas, Dennis!

Ja, folk rör verkligen ihop begreppen. Skönt att det finns debattörer som "reder ut röran". Tyvärr brukar ju multikulturdebatten inte ha plats för nyanser..

Anonym sa...

Sumpade dessvärre förlängningen som skulle publiceras på nätet, men har en intervju med Kenan Malik i Neo nr 6 - 2009.