2009-08-15

Mina favoritkoftor

Dagens kolumn i Expressen: Varning för smakdomarna.

Zac skriver också kort. Och Segerfeldt.

Uppdatering: Uppsnappat från Twitter, där Johan Lundberg skriver:

"Sakine
Madon i Expressen sätter mig i samma bår som Hägglund och Linderborg. Det är nog bara Sakine som klarar av att navigera den skutan"


Är man en obotlig subjektivist, ohälsosamt förtjust i hysteriska MTV-program, så är man. Lundberg skrev för övrigt om Linderborg & Co på Newsmill häromdagen.

Uppdatering 2: Evelina summerar och skriver intressant om kultur och demokrati. Hon skriver bland annat:

"Om vi vill att demokrati och kultur ska ses som varandras växelverkande väktare så borde vi ha en demokratisk inställning till såväl utbud som konsumtion av kultur. Vi bör heller aldrig glömma att en demokrati består dels av majoritet och minoriteter, dels av elit och den stora massan, och att den bygger på ömsesidig respekt – bland annat för olika smak."

Uppdatering 3: Charlotte på Kamferdroppar håller, minst sagt, inte med mig. Hon skriver:

"I en kolumn i lördagens Expressen (”Varning för smakdomarna”, 15/8) lyckas Sakine Madon kombinera bilden av den tärande kultursektorn med en liknande utdefinieringsretorik. Under förevändning att vilja kritisera alla möjliga former av översitteri, såväl kristdemokraters moralism som elitistiska smakdomare på kulturarenan, passar Madon på att liksom Hägglund sätta sig själv i den ”vanliga människans” högsäte gentemot de där kulturtyperna. Av någon anledning ses det, skriver hon förtrytet, ”som en oantastlig rättighet att somliga kulturarbetare får lön för sådant de flesta av oss ser som en hobby”. De flesta av oss, vi, de vanliga, ”verklighetens folk”... Och bakom beklädnaden av hyvens vanlighet: vilket enormt förakt och vilken tanklös nonchalans måste inte ligga till grund för ett sådant avfärdande av just kulturellt/konstnärligt, till skillnad från allt annat, arbete. Vem är egentligen översittaren?"

Intressant, men jag vet inte exakt var jag har avfärdat "kulturellt/konstnärligt". Ifrågasättande är för övrigt inte förakt och nonchalans.

3 kommentarer:

David Munck sa...

Lundberg i samma *bår* som Hägglund och Linderborg? Har de klöst varandra tills de alla började blöda? Vilken kulturfight!

Sakine: Självklart ska staten inte vara smakdomare, men den ska garantera mångfald och tillgänglighet. Att staten ska sponsra opera men inte James Bond beror inte på att opera är bättre än James Bond, utan på att James Bond klarar sig i alla fall.

sakine sa...

David, jo jag kan tänka mig att Linderborg klöser bäst, av de tre, irl :)

Till kulturfrågan: det finns oändlingt mycket kultur som inte står på egna ben. Jag tycker det är ett problem med en objektivistisk stat. Den delen får gärna krympa. Det är intressant hur elitismen - så fort kultur kommer på tal - ses som självklar. När den bakas in i "men alla ska ju ha rååååd" blir det nästan komiskt, när teater- och operasalongerna (med mera) är fyllda med folk som har det gott ställt. Bättre då att banta smakdomeriet, och att rikta kulturstöd till barn och unga.

Ulf sa...

Precis. Jag vill inte subventionera kultur för en välbeställd medel- och överklass. Kulturstöd ska väl hellre gå till sådant som breddar och väcker kulturintresse i andra grupper. Fast sedan kommer ju diskussion om vad som är kultur... Ge mig ett svar? Eller är frågan onödig?