2007-08-31

"Årets förändrare"

Tidskriften Neo ordnar en kul grej: "Årets förändrare" ska utses. Jag nominerade två bloggare:

Ingerö har den klart mest spännande liberala bloggen. Självständigt, kritiskt tänkande och med ett kul språk. Han skriver utan "justeringar" (något pappersskribenter brukar vara tvugna till) - det förtjänar en guldstjärna.

Gudmundson, för att han står fast vid sina kontroversiella idéer, idéer som helt klart behövs i svensk debatt. Modigt och dessutom på ett snyggt sätt.

Dessa killar står aningen till höger om mig (varning, alla känsliga vänsterläsare!). Jag kanske har missat fler spännande personligheter och tyckare. I så fall: nominera fler!

Demonstrationer möter NA

Det här var spännande. Äntligen en debatt mellan berörda. Lyssna noga, den här diskussionen berör själva kärnan i konflikten.

Tack för tips, Lars!

2007-08-30

Heja Mana

Vänstertidningen Mana tänker publicera rondelhundarna.

"För att uppmärksamma tryckfrihetens dag, kungör vi på Mana-Antirasistisk tidskrift nu att vi i kommande nummer av tidskriften kommer att publicera konstnären Lars Vilks Muhammedbilder.

Vi väljer att publicera bilderna dels för att försvara yttrandefriheten, dels för att debatten runt dem blivit rasistisk och stereotypisk. Protesterna mot bilder av Muhammed, har kommit att förvandlas till ammunition åt den intoleranta högern.

Vi menar att det inte är bilderna i sig som kränker muslimer, utan det är den förmodade reaktionen hos muslimer – som i sig återger svenska samhällets föreställning av muslimer – som är kränkande och djupt rasistisk.

- Visst ser vi med oro på att muslimer idag behandlas på samma sätt som judar behandlades i 30-talets Tyskland. Men det faktum att Irans despotiska president, Mahmoud Ahmadinejad, haft synpunkter på Lars Vilks bilder har förvandlat det till en plikt att publicera dem, säger ansvarig utgivare Babak Rahimi."

Tryckfrihetens dag

Riksdagsledamöter vill begränsa tryckfriheten.

Hyckleri, skriver Expressen efter sin undersökning (dagligen har en riksdagsledamot intervjuats i tidningen).

För exakt ett år sedan publicerades min krönika "Pippi kränker kanske Atatürk" i Stockholm City, som ledde till en hel cirkus med bland annat en anmälan mot mig. Ärendet lades naturligtvis ner, kritik mot en stat är inte detsamma som "hets mot folkgrupp". Men med våra folkvalda och deras (bristande) känsla för tryck- och yttrandefrihet vet man aldrig hur det slutar.

Nu är Vilks teckningar på tapeten. I vanlig ordning duckar makthavare. Tryckfrihet? Mjaa...det är väl bara något vi säger?

2007-08-29

Vilks teckningar



...historien tycks rulla på. Och bli alltmer absurd. På fredag blir det en stor demonstration mot Nerikes Allehanda i Örebro.

DN:s konstkritiker Dan Jönsson skrev bra om cirkusen; Vilks har i själva verket ritat en karikatyr av det hycklande konstetablissemanget. Och "Sekulära muslimer" (bestående av en jeppe) fick förstås för sig att dra in sin väntade publicering (surprise!). Annars har inte så mycket spännande hänt.

I själva sakfrågan: Det är självklart att även religioner/profeter ska få kritiseras och förlöjligas. I en mångkulturellt samhälle accepteras ALLAS (inte bara Allahs) uppfattningar. Lika självklar som religionsfriheten är friheten från religion. Kränks folk av slöjor är det deras problem, och kränks folk av karikatyrer är det deras problem. Svårare än så är det inte.

2007-08-27

Politiskt våld

Det här är galet. Oavsett vem som drabbas måste det (yttrandefrihet, tolerans, markering mot våld) tas på större allvar.

Skriver mer om det i morgon.
Uppdatering: Idioter.

"Jävligt bra jobbat kamrater, själv anser jag att dem borde belönas, Skulle gärna vilja få kontakt med deras ledare eller någon av dem, någon som har upplysningar om det?
Sådana kamrater som dessa behöver fler kamrater i sin grupp, och vi är ett flertal som gärna går med"

Etcetera. Vi lär se en upptrappning av våldet, och många oskyldiga kommer att drabbas. Tack vare olika gäng snorungar som ballar ur.

Uppdatering: Dagens ledarkrönika på ämnet.

2007-08-21

Fy f------------

Sic.

Det blir ett ledarstick på temat i morgon. Skamligt är vad det är. Jag antar att det var gubbarna från Turkiska riksförbundet, väl insyltade i socialdemokraterna i Botkyrka, som inte fick "retas".

2007-08-20

Ledare om sd

Jäklar vilken debattråd. På frågan om sd kommer in i riksdagen svarar de flesta ja.

Egentligen är det viktigaste inte om de kommer in eller ej, det viktigaste är att bekämpa deras unkna åsikter.

2007-08-17

Kränkt, kränktare, kränktas...

Dagens text.

För er som vet vad jag tycker och vad jag har skrivit är det inga större nyheter.

2007-08-15

Ja, min yttrandefrihet går delvis ut på att kränka andra

Oh, jag har fått svar från Sekulära Muslimer.

Uppdatering: Sanna Rayman har tydligen haft samma dialog. Märkligt.

Det verkar brista någonstans i dialogen. Jag vet inte exakt var.

Läsvärda bloggar

Jag skäms ibland över att jag inte uppdaterar min länklista här till höger tillräckligt ofta. Låt mig därför rekommendera några bloggar tillhörande några spännande personer;

Mattias Svensson - åter på Metro men den här gången i bloggform. Mattias är en av mina absoluta favoritliberaler, trots hans kärlek för Randtanten och objektivism. I höstas lyckades han lura mig - han sa att han hade tillfrågats om han ville bli kulturminister efter Cecilia Stegö Cilo (och jag trodde till slut på det! Min vilja hjälpte nog till). För er som inte känner till Mattias är han nyliberal så att det skriker om det.

Komikern Magnus Betnér. Yttrandefrihetsvän är han också, och tydligen en av lillebrorsans idoler. Bäst humor i Sverige just nu.

Helena Sandklef - med en blogg som jag nyligen har upptäckt. Hon har upplevt Kosovo, är intresserad av folkmord och till min stora lycka - av yttrandefrihetsfrågor!

Annars brukar vi mest vara en handfull liberala kufar som gnäller oss hesa. Apropå högerkuf så finns en sådan i Johan Ingerö. Han skriver så galet bra. Även om vi inte alltid är överens så är han oslagbar med udden riktad mot mot bortskämda studenter, kränkta gnällspikar och liknande typer.

Hax och Blogge är också underbara bloggare. LouiseP likaså. Äsch, mitt inlägg kommer ju aldrig att ta slut. Alla andra som jag inte nämnt men borde ha nämnt: säg till. Jag uppdaterar ju inte länklistan varje dag...

För övrigt kan jag nämna att jag skulle ha varit kär, om jag nu var lesbisk/bi, i Petra Östergren. Eller charmiga Syrran kanske. Ibland får man ju för sig att kära ner sig i sin motsats.

2007-08-14

Nästa karikatyrjidder?

Jyllands-Posten gör det igen. Ett lite annorlunda fall, men med samma problematik. Ska fri press och fri kultur gå före "rätten att slippa känna sig kränkt"?

Självklart ska det det.

Sekulära Muslimer i Sverige har ett blogginlägg som kommenterar Vilks rondelvovvar:

"Vad hjälper det om man har Lars Vilks “normaliserade kritikförhållande” när man saknar ett fungerande civilsamhälle, grundläggande fri- och rättigheter?"

Eh? Yttrandefriheten är ju just en grundläggande frihet.

"Min spontana kommentar är att den muslimska välrden inte behöver “karikatyrdemokrati” av Lars Vilks modell."


Och min spontana kommentar är att det sista demokratier behöver är "karikatyrdiktatur" med förbud av (vissa) karikatyrer, alternativt självcensur på grund av rädsla. Karikatyrdemokrati är för övrigt exakt vad religiösa diktaturer behöver.

2007-08-12

Dagens text

Här. Som ni ser finns en text om talet i Vaxholm också. Efter att ha kikat runt lite ser jag att somliga tyckte att Reinfeldt lät som en vänsterpartist. Sahlin lät som en engagerad socialliberal. Nästan som en äldre Birgitta Ohlsson.

2007-08-10

Humorbefriade politiker?

Kolla in här. Men kan ingen säga vad han skämtade om som var så hemskt?

Tv4 Stockholm och sundbybergssosse

Jag var nyss med i dagens nöjespanel, men mest intressant var nog debatten innan (samma länk) med b la en av avhopparna från (m) i Sundbyberg.

Pratade kort med honom, Michael Spira, i väntan på taxin hem. Han hetsrökte och såg ut att vilja prata av sig.

"Så det var mer en irritation och en markering mot interndemokratin inom moderaterna som avgjorde, än en kärlek till ditt nya parti?", frågade jag. Han svarade bestämt "ja, självklart är det så".

2007-08-09

Gästvänliga iranier...

Jag fick erbjudande att "join the Facebook group Svensk-iranier i Stockholm."

...eller ett assimileringsförsök? ;-)

Kommentar hos socialdemokratiska Folkbladet

En rolig insändare (?) här*. Apropå min text om Greider och sd.

"Sd:s välfärdsnationalism kan locka traditionella s- och v-väljare. Sakine Madon på Expressens ledarsida (7/8) citerar till exempel ur en intervju där vänsterdebattören Göran Greider diskuterar välfärd och invandring: "Ta till exempel USA. Där har det varit svårare att bygga upp välfärdssystemen för att det har varit ett ständigt invandrarland". (Ordfront magasin 7/2005) Och visst är det ungefär vad sverigedemokraterna hävdar. Fast sd uttrycker sig på ett grövre sätt förstås."

Så långt överens. Men så kommer detta:

"Sakine Madon skriver dock inget om att sd:s krav- och batongnationalism också kan locka borgerliga, konservativa väljare."


Men jag skriver ju om deras "högerdrag": "Släng in nationalism, värdekonservatism och skattelättnader" och "Partiet gillar välfärds(national)staten och är mot sänkta ersättningsnivåer i trygghetssystemen, samtidigt som de ifrågasätter Las och vill sänka arbetsgivaravgifter."

Hur balanserat som helst. Nämn någon socialist med "balans" i frågan? Antar att det blir knepigt. Att jag inte fick plats med en fördjupning av allt sd står för beror på att jag kritiserade debatten som förs snarare än något annat. Just kriminalpolitiken, familjepolitiken och invandringspolitiken finns det mycket att tycka till om. Ha tålamod.

*Tipstack till Grue

2007-08-08

Nyvald SSU-ordförande vill leda...

"Sveriges största ungdomsgård"

Uppdatering: Svt 07.45: "Sveriges största fritidsgård"

Om det vore så väl att kidsen leker och spelar pingis, i stället för att bli politiker.

Sveriges pinsammaste studentrepresentanter

Tänkte blogga om tomtarna på DN debatt, men varför uppfinna hjulet? Bra inlägg även här.

2007-08-07

Greider och sd samt Eu och yttrandefrihet

...skriver jag om i dag.

Uppdatering: Dennis skriver bra, Louise P likaså. Två personer med bättre koll på sd och sd-frågor än de flesta. Dennis skriver b la mycket riktigt att "Det är mer tal om hur hemska Sd är, var på den politiska skalan de befinner sig, än om den politik de vill föra löser några problem. Som det påpekats tidigare så finns det grundläggande problem med den svenska arbetsmarknaden som gör att invandrare, ungdomar och långtidssjukskrivna har det svårt att komma (tillbaka) in på marknaden och få ett jobb. Sverigedemokraterna har inte mycket till lösning på det problemet, men det kommer inte fram för debatten förs på fel sätt."

I övrigt; att harmonisera yttrandefrihets- och tryckfrihetslagar med Eu är dumt. Vi har redan lagen hets mot folkgrupp som måste reformeras/slopas, att inskränka yttrandefriheten i högre utsträckning vore idiotiskt. I Frankrike och i Tyskland bl a får man inte förneka folkmord. I Turkiet får man inte erkänna folkmord (på kristna, under första världskriget). Det är två sidor av samma mynt.

2007-08-04

Ung vänster och missuppfattningar

Nog för att jag aldrig har särskilt höga tankar om maktkåta ungdomsförbundare som tar sig själva på för stort allvar, men...det här är underligheter utöver det vanliga.

"då och då kommer små smygande borgerliga angrepp mot EU-kritiker, i synnerhet mot oss i vänstern. Senast i raden är Sakine Madon, fd LUF-are och nu inplockad Expressenskribentt, som försökt att klumpigt klumpa ihop den breda svenska EU-kritiken med Sverigedemokraternas rasistiska agenda och populistiska röstfiskanderi EU-missnöjets kölvatten. Detta gör Madon genom att samtidigt, och i polemik mot Göran Greider, påstå att Sverigedemokraterna inte är ett ekonomiska högerparti. Vadå? Skulle de vara ett vänsterparti, eller?"

Det sista är en intressant fråga som jag återkommer till. På papper.

Men i övrigt två klargöranden;

1) Jag är EU-kritiker, inte minst på grund av konstitutionen, handelsmurar och subventioner som går till ren idioti. Antar att missförståndet bygger på att Ung vänster utgår från att alla som kallar sig liberaler tycker samma sak? Inte så konstigt med tanke på den likriktning som finns inom den sekteristiska vänstern (antingen är du med oss eller mot oss; är du arbetarklass/invandrare eller kvinna som inte håller med oss tappar vi all kontakt med verkligheten!).

2) Att sverigedemokraterna är mot EU beror på att de är protektionister med våta drömmar om isolation och "en självförsörjande nation".

Att från vänsterhåll utmåla Sd som något annat än ett populistiskt invandringsfixerat parti - som flörtar med såväl vänsterväljare som konservativa väljare - gör mer skada än vad man troligtvis inbillar sig. Det är en desperat och oansvarig taktik.

2007-08-02

Greider, Glenn och i morgon kl 9.20

Göran Greider skriver på DN Kultur; "...sverigedemokraterna - sakpolitiskt ett högerparti där företagarintressen går före allt annat..."
Som liberal kan man ju bara skratta. Samtidigt kan man fråga sig om vänstermänniskor verkligen tror att Sd är ett ekonomiskt högerparti? På riktigt alltså.

Om Glenn och HBT-rörelsen skrev jag i dag. Glömmer ofta att länka och Expressens hemsida har kråglat lite.

Sist men inte minst: Glo på Tv4 (Stockholm) kl 9.20 i morgon. Jag ska - hör och häpna - vara med i en nöjespanel.