2015-05-11

Dagens Nyheter: Äh, varför måste flickor dansa!

Humanisterna har dragit i gång en debatt om barn och religion, varpå jag skrev en kolumn i lördagens Expressen. Barnens rätt ska givetvis gå före föräldrarnas religiösa föreställningar. I texten skriver jag bland annat:

Härom året fick till exempel tre högstadieelever i Pajala i Norrbotten ”rätten” att slippa dansa på skolgymnastiken, med hänvisning till att de är laestadianer. Kammarrätten i Sundsvall körde över Skolverket. Som skäl angavs ”familjernas religiösa övertygelse”. Handen på hjärtat: Det är föräldrarnas religiösa övertygelse det handlar om. Barn kommer inte av sig själva på idén att det är omoraliskt att dansa.
Tidigare har religion godtagits som skäl för att tillåta hemundervisning. Judisk-ortodoxa föräldrar till fyra flickor hävdade att deras extremt strikta regler inte gick att kombinera med den svenska skolan. Efter många om och men - och efter en skärpning i skollagen - fick föräldrarna backa.
För några år sedan var Jönköpings kommun ute och cyklade när den slog fast att “muslimska skolbarn” skulle ”skyddas” från att exempelvis duscha nakna efter skolgymnastiken och sova över på klassresor. I Botkyrka kommun biföll nyligen den rödgröna majoriteten ett medborgarförslag, från en miljöpartistisk politiker, som uttryckligen hävdade att det behövdes speciella kvinnotider i simhallen för flickor så unga som nio år. Underförstått: barn från andra kulturer, såsom den muslimska, behöver könssepareras.
Dessutom tillåts ju en lång rad religiösa friskolor, exempelvis den som drivs av den kristna sekten Plymouthbröderna. Där isoleras barn till den grad att de inte ens får äta mat med andra än sektens medlemmar.

Dagens Nyheter tycker att Pajala-fallet inte är något att bråka om, och fyller en huvudledare under den fräsiga rubriken ”Ingen drunknar utan bugg”. I ledaren står det:

Detta rättsfall tas dock upp som skräckexempel när Sakine Madon i Expressen försvarar Humanisternas kampanj (8/5). ”Handen på hjärtat: Det är föräldrarnas religiösa övertygelse det handlar om. Barn kommer inte av sig själva på idén att det är omoraliskt att dansa.” Och visst är det så – vi är produkter av vår omgivning och för ett barn är föräldrarna en stor del i denna påverkan. Men det är fortfarande någon­ting samma barn måste förhålla sig till och i många fall känner sig hemma i. Ska då skolan köra över föräldrarna när deras traditioner och idéer inte stämmer överens med skolans? Ja, i de allra flesta fall. Dansfrånvaron är undantaget som bekräftar regeln.

För lite dans, till skillnad mot simundervisning, är inte viktigt. DN medger att grundregeln ska vara att barnens behov ska gå före föräldrars. Men hey, tre flickor som av föräldrarna inte får delta på dansen under gymnastiken? Inte behöver vi ”låsa in oss i stela paragrafer” som DN uttrycker det.

Barn riskerar inte heller att drunkna av att sitta i könsseparerade klassrum. Barn drunknar heller inte av att inte få åka på någon klassresa under hela sin skoltid. Eller kläs i så mycket tyg att de inte kan röra sig  fritt på skolgården.

Men är det därmed rätt att strunta i dem? Med Dagens Nyheters syltryggsliberalism, inga problem.

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Syltryggsliberalism". Ha ha en helt underbar beskrivning av DN:s hållning i denna fråga, bra skrivet!

Tomas sa...

Allvarligt, varför slänga sig med ord och påhittade begrepp som 98% inte greppar vad som menas? Kanske dags att förklara den kladdiga ryggen eller vad det nu är och sluta med sådana uttryck som stigmatiserar och stänger ute. Annars är ämnet i artikeln väldigt viktigt.

Anonym sa...

Har du aldrig hört ordet syltrygg förut Tomas? Jag ska ärligt säga att jag trodde det var vedertaget.

//Tore

sakine sa...

Det har varit så många som frågat om begreppet - så många att jag i en svag stund undrade om det var jag som hade kommit på det… :)

Anonym sa...

Bra sammanfattning Sakine. Vi ska naturligtvis inte bidra till en ökad segriation.

Anonym sa...

Sakine

Du måste ha fått vetskap http://blog.svd.se/ledarbloggen/2015/05/19/gastbloggatnuri-kino-terrorister-kan-fa-ga-fore-i-bostads-och-jobbkoer/m detta:

Snälla Sakine, du som har möjlighet att nå ut till väldigt många människor, gör något! Samla alla dina kolleger som är emot dessa förslag och försök att stoppa det. Jag skojar inte att ju fler svenskar som får reda på det här desto större upprorsstämning kommer det att leda till. Förslagen är så skräckinjagande och så sjuka i sitt innehåll att folk har svårt för att greppa det vad jag förstått efter att ha läst på sociala medier och forum. Gör någonting och det snarast och inte minst för alla offer för IS brutalitet i det här landet och i övriga världen. Själv har jag just nu svårt för att sova och känner mig helt tom inombords. Ursäkta mig att det här offtopic men jag var bara tvungen att skriva av mig och du kändes som rätt person att göra detta till. Mvh / Daniel svensson

sakine sa...

Daniel, jag twittrade hela kvällen om det där: https://twitter.com/Sakine (Har över 18000 följare varav många är journalister och politiker).
Har skrivit ett flertal artiklar om IS (googla mitt namn + islamiska staten).

Tyvärr bryr sig bara en handfull. Jag kan av olika skäl inte ägna mig åt frågan mer än jag gör.