2012-09-01

Vill ha av andra-mentaliteten i offentliga kultur-Sverige

...handlar dagens Expressenkolumn om. Uppdatering: Kloka Fridah Jönsson ger lite perspektiv: Hur tänker folk? Vuxna människor sitter och skriver eller gör annat konstnärligt och tycker att STATEN ska betala det. Varför är det så svårt att jobba deltid på ett vanligt jobb och sedan SKAPA på den tid som finns över? Det gör ju pöbeln, alltså ALLA som inte jobbar med kultur.

6 kommentarer:

Kristian sa...

Något som borde tas upp och diskuteras mycket mer är de begränsande reglerna för extrajobb.

De extrajobb som inte förmedlas via kontakter går idag till största delen via bemanningsföretag. På grund av hur kollektivavtalet mellan bemanningsföretagen och ett stort antal fack har utformats, tar bemanningsföretagen numera i princip bara in studenter för extrajobb. Så här står det:

"Överenskommelse om visstidsanställning kan träffas med den som är studerande och med avtals- och ålderspensionär. Studerande ska skriftligen ha
styrkt att de är studerande.

Om arbetstagare särskilt begär det kan anställning på viss tid ske för att erbjuda möjlighet till återkommande korta anställningar. Detta avser arbetstagare med
annan huvudsaklig sysselsättning som önskar tillfälligt extraarbete."

Det är inte alls så säkert att konstnären in spe kan övertyga bemanningsföretaget om att man har en "annan huvudsaklig sysselsättning", och kan man inte det kan man glömma att hitta ett extrajobb.

Reglerna är förstås ännu mer begränsande för de som är arbetslösa. Du vill ha ett extrajobb för att få erfarenhet? Glöm det, du måste ha sysselsättning för att få mer sysselsättning.

Catarina sa...

Kloka ord men så länge skribenter på nyhetsplats tycker att konstnärerna har rätt så kommer inte debatten igång.

mobproduktion sa...

En kvinna i min närhet har varit textilkonstnär i över 10 år. Precis som så många andra konstnärer drivs av en inre kraft som gör att hon måste skapa. Ibland är hon med på konstutställningar med både kollektiv och för ett år sen hade hon sin första separatutställning. Hon har gått på flera konstskolor bl a HDK Göteborg. Ibland får hon stipendier men hennes huvudsakliga inkomst är att städa kontor på morgnarna. När hon kommer hem sover hon en stund då man och barn åkt till jobb och skola. Sedan har hon ca 4 timmar i sin ateljé för att sedan åka hem och umgås med familjen innan det är dags att lägga sig igen innan städjobbet.

Hon är inte speciell. Detta är vardagen för de flesta konstnärer; Lönejobb för brödfödan och sedan skapande. Att tro att rikemanstöserna Gyllenhammar och Lundell talar för konstnärskollektivet är således inte med sanningen överensstämmande.

Clam sa...

Rubriken Bortskämda kulturarbetare har oklar syftning. Jag vet att det inte är du som har satt den, men man får intrycket att damen på bilden är representativ för en stor grupp. Det hade varit lämpligt att ställa någon typisk fattig och kämpande konstnär mot den exklusiva gräddsurfaren.

Visst framgår det att du inte tror att konstnärer i allmänhet är gnälliga parasiter - men först djupt nere i texten. Intrycket för de flesta expressenläsare måste bli att tidningen visar förakt mot människor med konstnärliga yrken. De hinner bara skrocka cyniskt gillande innan de bläddrar vidare.

Men det här visste du naturligtvis redan.

sven sa...

Ursäkta ta inte in det här men liberal har en annan betydelse i USA. Det motsvarar vårt vänster.Därför kallar man i USA Rand för konservativ.

Anonym sa...

Hej Sakine

Då det inte längre går att kommentera på Newsmill, så får jag göra det här. Tack för denna tiden med Newsmill, det var många gånger kommentarerna som förde diskussionen framåt och när det inte längre är möjligt så blir det ganska ointressant att gå in på Newsmill i fortsättningen. Ännu ett vattenhål som stängs, nu är det väl bara SVD kvar. Ja yttrandefrihet ska vi ha om man bara tycker som vi, tycks den nya slogan vara i Sverige idag.

Tack för ordet

Vänligen Mats