2011-04-13

Husen är miljonprogrammens sista problem



Diskuterade i morse frågan om huruvida miljonprogrammens höghus kan leda till kriminalitet, och hur betraktare utifrån ser på husen. Arkitekturkritikern Mark Isitt har skrivit en del om arkitektur och kriminalitet i GP. Inslaget där vi båda diskuterar finns på TV4!

4 kommentarer:

Bocken Bruse sa...

Jag åker förbi varje dag. Ska börja vinka. Samma örhängen som på bilden? Jättefina!

Jag upplever att de flesta miljonprogram rustats upp och blivit väldigt fina områden. Om det nu överhuvudtaget föreligger något problem så är jag övertygad om att det är av övergående natur.

Anonym sa...

Snacka om att leva i ett parallel-samhälle! - MUF-ordförande: Amilia Stapelfeldt ”De arbetslösa borde skaffa jobb och sluta gnälla”
http://www.dan-eriksson.com/2011/04/moderaternas-manniskosyn/

Mia.

arthur sa...

Jag tror att Du misstar Dig. Jag misstänker att arkitekturen och statsplaneringen i dessa områden är en av de viktigaste faktorerna bakom den ofördelaktiga sociala verkligheten i dessa områden. Faktiskt finns det ganska utvecklade teorier i fråga om detta.

Alternativet, att människorna som bor där är defekta, är för oaptitligt för att kontemplera. Man kan inte erkänna att man befinner sig där man inte vill vara utan att samtidigt erkänna att det funnits en väg dit vilket man måste om man skall hitta en väg därifrån.

Johnny sa...

Som jag förstår arkitekten, är att förorten saknar mycket av det utbud av affärer, butiker, caféer, restauranger, bio, etc som en stad erbjuder. Förorten är designad som en "sovstad" där sover man, men jobbar någon annan stans.

Jag växte upp i en mindre ort (2500 invånare) vid Göta Älv 24 km nordöst om Göteborg på 1960-talet. Vi hade en tågstation och kunde åka tåg till Göteborg, det gick även bussar. Det lilla samhället var väldigt levande och det fanns ett naturligt centrum med många olika affärer, konditori, kiosk, Vivo, Konsum, post, bank, bensinmackar, etc.

Sedan revs stationen, vägen breddades i fyra filer, nya villaområden tillkom, etc. Butikerna försvann när folk hellre handlade i Göteborg. Orten förvandlades till en livlös "sovstad" där folk bodde i villa och jobbade i Göteborg.

Saker och ting förändras, ibland till det sämre.