Koka torra smaklösa gryn på morgonen. Var tanken. Men jag klarar det inte! Förmår inte fixa det. Jag har till och med lagt havregrynen i en fin glasburk. Vad hjälper det?
Har ni idéer på vad och hur man kan göra (alltså, jag VET hur man lagar själva gröten)?
Eller ska man kasta eländet på en gång och vägra gröt för alltid? Vad ska man annars äta till frukost?
22 kommentarer:
Åh, jag äter också havregrynsgröt på morgonen, som jag förvarar i glasburk. Vi har nog mer gemensamt än vi tror. ;)
Havregrynsgröt är djävulens frukost. Det finns Croissanter av en anledning!
Vad ska man annars äta till frukost?
Ett halvt dricksglas Jack Daniels. Gott om kalorier, och värmer skönt under den mörkare delen av året. :D
I say it kids - HAVREGRYNSGRÖT är överlevarens föda - billigt, elementärnyttigt på många sätt Går fort att göra utan micro. När ålderskrämporna börjar sätta in (i ungefär 32 års åldern - "hjälp, har jag magsår"?)är det dags att gå till Netto, köa med vagnen fylld med en kubikmeter havregrynspaket. Gott? Nja, men inte smakar det väl illa heller,ganska neutralt, om inte lite nyttigt.
Klart att Jack Daniels var att föredra. Gärna med en Dunhill Early Morning Pipe.
Lubbe Ferrysson
Enda sättet att få havregrynsgröt aptitligt är med en stor sked hemlagad lingonsylt.
Skär ett äpple i fyrkanter, mosa ngra hasselnötter, koka med havregrynen. Lägg i en stor sked honung och lite mjölk, ät... till kvällsmat.
Ta en ostmacka istället till frukost, gröt är för läskigt på morgonen och krångligt.
Havregrynsgröt är som att äta papp, men jag brukar hälla på en fet klick äppelmos och sen bara skyffla in skiten. Funkar bra. Annars kan man alltid ta havregryn+äpplebitar+musli+2 dl vatten och sen stavmixra skite till en drink :)
Hade jag bara klarat av lite vätska och pipa hade läget varit lugnt. Men nu lyckas jag ju varken med det eller med gröten...
Jag var jättehungrig i morse och tänkte att nu jävlar ska jag fixa det här! "...På det femte ska det skeeee!!"
Det gick ändå inte. Men jag har ju varit grötmänniska, hur svårt kan det vara. Jag ska testa ett knep till: inte ha annan frukost eller frukt hemma. Då blir jag illa tvungen. Jag går inte ut hemmifrån utan att ha fått i mig något.
Tusen tack för alla tipsen.
Vilken sorts havregryn är det du försöker äta?
Havregrynsgröt är en grå klibbig massa. den måste piffas till för att bli ätbar. Lingonsylt eller rårörda lingon i är det som gäller! Går att kombinera med t ex äpplemos också.
Gott!
HAVRE(GRYN)(-SGRÖT)ligger på top 5 (WHO:s lista)om vilket baslivsmedel skulle passa över hela världen. Tillagningen,och konsistensen, får man lära sig jobba med rutinmässigt - Jag accepterar aldrig någon negativism när det gäller havregryn. Svenska gryn kan man till och med äta som dom är
Torkade aprikoser, hacka eller strimla. Langa ner när gröten börjar bli klar. Funkar fint. Eller en näve russin. Eller både och.
Eller, köp müsli av någon fin sort med lite russin & nötter eller nåt i. Går finfint att koka gröt på.
Eller, om du vill ha den riktiga vad-fan-är-det-här-gröten, gör som jag och langa i lite malen kanel och socker när den kokar. Smakar mer risgrynsgröt än nånting annat, vilket hjälper en ur den här "jag vägrar att äta det om det är nyttigt"-fällan.
(Som sista utväg: koka gröten i 50/50 Jack Daniels/vatten. Det funkar säkert. Tror jag.)
kör på mannagrynsgröt om du nödvändigtvis måste ha just gröt. fast det är inte lika nyttigt och tar längre tid. men fan så mycket godare.
John, jaa...men jag har sällan mjölk hemma (jobbigt att bära/handla). Visst ska mannagrynsgröt göras på mjölk?
Det är faktiskt lite godare än havregrynsgröt.
Gillade Martins tips också.
Anders, vanliga?? Axa. Utan rättvisemärkning. Vadå, finns det goda gryn också?
Haha, nej, det finns inga rättvisemärkta gryn. Men de fiberberikade är godare än de vanliga.
Personligen tycker jag att fiberhavregrynen (från Axa) smakar bättre än de vanliga. Krävs dock en stor sked hallonsylt och mjölk för att få in det.
Om du äter gröt för att vara nyttig ska du skippa mannagrynsgröten. Energin går ut för snabbt i kroppen och fiberhalten är mycket lägre än för havregryn.
Vad gäller de goa havregrynen så avskyr jag själv konsistensen hos havregrynsgröt kokt i kastrull av enbart havregrynsflingor. Däremot är en blandning av ca 50% vanliga havregryn, 25% rågflingor, 15% fiberhavregryn och 10% müsli med frukt och nötter som blandas 1:2 med vatten, kryddas med kanel och körs i mikron (2 min för 1+2 dl) enligt mig det bästa.
Havregryn, kruskakli, linfrön och hemlagad plommonsylt är mitt recept nästan varje morgon. Det är visst gott.
Det här tipset kanske kommer sent, ingen kollar väl en gammal blogg o dess kommentarer.
Men detta fungerar:
Ta hälften mjölk, hälften vatten till kokningen.
Det gör havregrynsgröten "mjukare".
Jag fick som barn alldeles för mycket och alldeles för ofta en klibbig gröt, men som uppvuxen bjöd min dåvarande på denna variant, som är alldeles utmärkt.
good luck!
Skippa gröten. Ät frukt!
Använd AXA-gryn och mjölk istället för vatten. Att använda mjölk är naturligtvis en litet dyrare vana, men ack så mycket godare det blir. Lägg i havregrynen i kastrullen när mjölken börjar bli varm och inte tidigare för att undvika att gröten blir alltför - ja - grötig. Müsli-tipsen ovan verkar intressanta. Måste prova det någon gång.
Skicka en kommentar