2005-09-30

Turkiet - ett steg fram, två steg bak



Så här enkelt är det: Turkiet är ingen fungerande demokrati. Gå in på hemsidor tillhörande freedomhouse, människorättsorganisationer eller vad du nu litar på.

Nu är det aktuellt med EU-medlemsskapsförhandlingar igen. Diskussionen kring ett turkiskt EU-medlemskap låter i vanlig ordning som "Hitler införde ju bra sociala reformer om gratis glasögon...juh". Vilket kan ha sin poäng (att se det ljusgråa i det nattsvarta). Allt för många liberaler, dumt nog, hamnar dock helt åt helskotta i frågan. Maria Abrahamsson i morgonsoffan i morse är ett exempel.

En radiojournalist från Front frågade mig igår frågor i samma klass. Vet inte hur många gånger jag måste påpeka det, men här kommer ännu ett försök:

1. Turkiets demokratiska problem är inte religionen (snarare att man stödjer islamistiska terrororganisationer men förbjuder studenter att bära slöja).

2. Turkiets problem;
- historien (folkmord, förnekelse, folkmord och paranoia
- extremnationalism/fascism
- militärens makt över politik, juridik, media
- att folk är så hjärntvättade. det kommer att ta tid.

Det handlar inte om en stid mellan två folk eller religion, det handlar om en strid mellan demokrati och diktatur.

Så ja, då var det sagt, en gång för alla. Skippa nu myten om ett NATO-land som pysslar med hederlig terroristbekämpning eller att det är Islamismen som är den stora faran i Turkiet.

Jag är pessimist, mer pessimist än vad jag var för någora år sedan. En reform innebär ofta en rad paranoida ryck från nationalisterna. Det sorgliga är att EU har att välja mellan pest eller kolera. Likaså den plågade befolkningen i Turkiet.

Läs Gulan Avcis insändare: http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_10650394.asp

4 kommentarer:

sakine sa...

Skillnaden är att det i Tyskland är olagligt att förneka förintelsen. I Turkiet är det olagligt att påstå att det skett ett folkmord. (För övrigt det folkmord som inspirerade Hitler).

Listan kan göras lång.

Utvecklingen i demokratisk respektive diktatorisk väg är krokig, men man går alltid åt något håll. För tillfället går man åt fel håll. Turkiet är ett komplext land, där varken mordernitet eller sekularisering innebär ökad demokrati.

sakine sa...

Dah! Din expoit. Klart att organisations-, och yttrandefrihet ska värnas ;-)

Jag ser ju knappast Tyskland som ett föredöme i alla lägen. Men exemplet säger en del om den tyska statens syn på människoslakt resp. den turkiska statens syn på detsamma.

F.ö är alla icke-kemalistiska partier förbjudna i Turkiet.

Hm. Vad är det du delvis INTE håller med mig om?

sakine sa...

Nä, historien får vara hur nasty som helst (det lär oss att uppskatta demokrati), men den nutida HistorieFÖRFALSKNINGEN är ett problem.

Zzzzzzzzzzzz. Likaså förorter till StorStaden.

Fredrik Lindholm sa...

Ytterliggare argument mot Turkiet i EU är geopolitik (var så god att försök vakta den långa gränsen), konsolidering (vi har nog med egna problem i EU), kultur (spelar större roll än vad du tror.) Låt Turkiet bli en västerländskt land först och vänta minst 15 år. Sedan kan vi diskutera medlemsskap.

En viktig skillnad mellan Turkiet och Nazityskland är att Turkiet inte startade världskrig och att Nazityskland blev slaget i grunden (de hade inte så mycket att säga till om.)