2013-04-28

Några ord om klass

Varje gång jag nämner pengar i en politisk text brukar det leda till intressanta reaktioner. Så även nu när jag skrev veckans Expressenspalt om att varken höger eller vänster förstår klass, och den som läser texten ser att jag nämner att vänsterns gräsrötter är undantaget. De ser något som väldigt många vänsterdebattörer, som lever medelklassliv och ser tillvaron utifrån den, inte gör. Ju finare tidskrift eller tidning tyckarna skriver för, desto tydligare blir luckorna.

Redaktör på tidningen ETC, Jonna Sima, som för övrigt - *trumvirvel * - bor på Södermalm, skrev i går att hon "ogillar starkt hur Sakine använder sin bakgrund för att landa i borg analyser". Malin Ullgren, DN Kultur-krönikör skrev först att man är "lite antiintellektuell" om man läser mig, men skrev även "sorry att jag tog i" (...och inte heller jag undviker tjuvnyp). 

Simas reaktion är egentligen den mest intressanta. Hon tror att jag landar i borgerliga analyser, eller försöker intala sig det. 

Ibland önskar jag att folk kunde se vad jag får för mejl och höra vad jag får för samtal. Skiljelinjen i de här frågorna går inte knivskarpt mellan liberaler eller vänster, eller borgerliga och vänster. Det har med perspektiv att göra. (För övrigt Sima, ser fram emot att du gnäller på att Åsa Linderborg "använder sin bakgrund" i Mig äger ingen).

Som jag skriver i texten: 

När jag på denna plats har skrivit om barnfattigdom har jag fått arga reaktioner från vänsterskribenter i större tidningar för att jag föreslår riktat stöd till barn via skolan och föreningslivet, snarare än höjda bidrag via föräldrarna.

Däremot brukar samhällsengagerade, bland annat vänsterpartister, från socialt utsatta förorter höra av sig och instämma. De vet helt enkelt att många föräldrar kämpar på i motvind, men också att det finns föräldrar som vänder sig till flaskan, cigaretterna, drogerna, spelandet. Eller föräldrar som inte vet hur mycket barnen behöver i svensk skola, som kostar pengar.


Chefredaktör för Arena, Mikael Feldbaum, (som för övrigt faktiskt inte bor på Södermalm, utan i Vasastan enligt Eniro...), skriver på Twitter: "Fattade inte @Sakine s kritik av Arena igår. Den som vill ha generell välfärd är inte 'äkta arbetarklass'?"

Nej då, arbetarklassen har olika åsikter och viljor. I mitt tidigare valdistrikt på Terapivägen i Flemingsberg brukade/brukar S få egen majoritet, och V brukade/brukar bli näststörsta parti. Personligen uppskattar jag många personer som har åsikter åt vänster, de finns i min familj och i min umgängeskrets. 

Så låt mig upprepa: Texten handlar om att medelklasstyckare är ovanligt dåliga på att företräda en klass de inte begriper. Det har att göra med vad man tar upp, vad man har för förförståelse och utifrån vilken vinkel man ser saker och ting. 

Jag hade aldrig vågat drömma om att leka språkrör för exempelvis Västerbotten, jag har bott här i några månader och lär mig ständigt nya saker. Man inser hur mycket det finns som man inte kan. Och kanske aldrig kommer att kunna. Samma sak gäller om jag skulle skriva slarvigt om medel- eller överklassens tillvaro. Det är väl respekt och ödmjukhet jag är ute efter.

Ni som tog åt av er av min text talar inte för arbetarklassen. Med er klassbakgrund/erfarenhet/kunskap och bostadsadress i Stockholms innerstad är ni fångar i er bubbla. Hoppas det klarnade nu.

Uppdatering: Det klarnade visst inte, för denna innerstadssocialist på Arena. Läs och roas. 

2013-04-23

Berättarministeriet (länk följer)

Restips för utomjordingar

Godaste maten: Varmkorv med ketchup, senap och rostad lök. Hampus, 11 år.

Så ser invånarna ut: Alla på jorden ser olika ut, för att vissa är djur och de är håriga, men vi människor har armar med mera. Ebba, 12 år

Jordens snällaste invånare: Många personer som jag känner är väldigt snälla och de flesta bemöter aliens ganska snällt. Om de blir rädda så är det för att de aldrig har sett en alien. Victor, 12 år.

www.berattarministeriet.se

2013-04-21

Agenda ikväll

Medverkar i samtal om S och turerna kring Omar Mustafa. Hoppas ni tittar!

Uppdatering: Här länk till inslaget.

2013-04-18

Uppdrag granskning på SVT

Medverkar i diskussionen om näthat och idén om en nätombudsman/nya lagar. Inslaget här. Jag kommer in i programmet efter 30 minuter.

2013-04-17

Janne Josefsson och fri debatt

Han har rätt. Så mycket felaktigheter och dynga som sprids om honom, på kultursidor och tramsprogram som "Tankesmedjan" på P3. Säger väldigt mycket om journalistkårens problem.

2013-04-13

Dagens spalt

...i Expressen fick bli en betraktelse över likheterna mellan Flemingsberg och Västerbotten. Förort och landsbygd har mer gemensamt än man tror.

2013-04-05

Om debattklimatet

Det här var en väldigt bra text.

Men det finns också en slags "konsensuselit" som skrämmer dem som vill yttra sig. Norrans politiska redaktör Sakine Madon, tillika fristående kolumnist i Expressen, skrev i en krönika häromdagen att flera av hennes journalistkollegor påpekat att hon är modig som vågar skriva om vissa ämnen. "Det skulle vi aldrig våga". Inte på grund av näthatet men på grund av att du stämplas som fiende och antifeminist om du har en avvikande åsikt.
Men du är inte antifeminist för att du inte håller med tongivande feminister eller kritiserar en feministisk organisation. Du är inte rasist för att du tycker det finns problem med invandringen och segregationen. Och du är inte antimuslimsk för att du vill motarbeta islams fundamentalistiska uttryck. Och även om jag är vit och inte har personliga erfarenheter av rasism så är jag inte rasist för att jag tycker att Stina Wirséns Lilla hjärtat är en häftig liten tjej - även om vissa hävdar att den bygger på en gammal rasistisk stereotyp.

2013-04-01

God morgon,världens panel

...från i söndags. Diskussion om vinstförbud för skolor och Jasenko Selimovic omdebatterade text i DN Kultur.