2012-06-23

Destruktivt spelmonopol

Skriver i dag om spelmonopolet, apropå Svenska spels aktuella reklam och annan bristande moral. Uppdatering: Nu har Svenska spel replikerat. Läs deras text här. Jag tackade nej till att svara, inte särskilt snällt att sparka på den som kastat sig mot marken. En godbit ur deras replik: "Möjligen för att hennes kolumn egentligen handlar om att förmedla den egna ideologiska övertygelsen – att staten inte ska arrangera spel. Den sortens övertygelse som bara personer utanför sidlinjen kan ha. Som det inte går att föra en debatt med."

2012-06-15

Varför pratar vi inte om Abbas och Mustafa?

Skrev en snutt i Expressen Kultur om den talande tystnaden när invandrarkillar hedersmördas.

2012-06-14

Liberalism, generaliseringar och invandring

Läsvärt av Johan Norberg och Dilsa Demirbag Sten. Det finns en tydlig konflikt i det ickesocialistiska lägret. Nyfikna frågade vad jag menade med att det liberala sfären har glidit i frågan om fri rörlighet, i Betnér Direkt om invandring och integration. DN-artikeln ger en hint. Och tidigare har jag skrivit bland annat "Islamofobi är inte liberalism" och "Liberaler sviker yttrandefriheten". Exempelvis: "Så här citerades han [Reepalu] i Sydsvenskan: "Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler. Samtidigt skulle jag önska att företrädare för muslimer i Malmö klart och tydligt säger att judarna i Malmö inte ska blandas in i Israel-Palestina-konflikten." (27/1 2010). För detta fick han rättvis kritik; judar har naturligtvis ingen kollektiv skyldighet att förhålla sig till vad den israeliska staten gör. Neuding påpekade att Reepalu var inne på en farlig väg. Men efter det nyliga terrordådet i centrala Stockholm skrev samma Neuding på Twitter att "avståndstaganden från muslimer" kan "GÖRA SKILLNAD". Hur var det nu, ska man önska avståndstaganden från oskyldiga människor för att de delar någon form av grupptillhörighet med förövare? Var det inte precis vad Reepalu gjorde?"

2012-06-11

Sweden Rock

Om nu någon undrar varför jag bloggat lite dåligt de senaste dagarna. Första gången jag var i Blekinge, det var kul! Sämst: regnet, ett blodsockerfall (svimmade) och att Mötley inte var så bra som jag hade hoppats att de skulle vara. Bäst: Fick tillbaks borttappad väska, bandet på bild & alla andra bra band. Samt alla roliga samtal med sydsvenskar. I vanlig ordning är människorna på rockfestivaler underbart trevliga.

Svenskhet i Radio 1

Inslag i Radio 1 med Hasse Aro och komikerna Hasse Bronthén och Marika Carlsson. Kände att jag drog ner humornivån några hekto..

Jakten på svenskheten

Min senaste kolumn handlar om svenskheten och Qaisar Mahmoods nya bok "Jakten på svenskheten". En hel del läsare tycks ha läst enbart rubriken och försöker ge mig tips på hur jag ska gå till väga för att bli svensk. Det var inte riktigt poängen :-)