2012-05-26

Leyla Zana

Dagens kolumn. Uppdatering: Läs även Beelzebjörns utmärkta bloggpost! Vet att det förmodligen är lite fånigt, men jag blir alltid väldigt glad över att det finns svenskar som förstår frågan.

2012-05-25

Nyhetspanelen i TV4

Det var ett tag sedan jag var med, men här kommer morgonens program. Jag fick dela ordet med Claes De Faire, Resumé, och Aftonbladets trevliga Karin Pettersson.

2012-05-22

Gårdagens Betnér Direkt om integration och invandring

Nervöst, men kul. Jag gillar när skillnader dyker upp i diskussioner, och här kan man väl verkligen säga att det finns olika åsikter. Om den övergripande debatten: Sällan har jag saknat liberala röster, som försvarar invandring, tolerans, likabehandling och öppenhet, som nu. Tack förresten alla som hurrat, skällt och ställt frågor. Länk till Eftersnack. Och nu ligger själva TV-programmet uppe!

2012-05-21

Etnisk svensk, jag?

När jag läste den väldigt intressanta kursen "Nationalism och etnicitet", på Södertörns högskola för över tio år sedan, fick vi lära oss att etnicitet anspelar på blodsband och ras. Häromdagen skrev jag att jag inte är etnisk svensk på min facebooksida. Få hade invändningar. En del nationalism - såsom den svenska och tyska - bakar in etnicitet i nationalismen. Andra - den amerikanska - gör det inte. Håller det på att förändras? En av de klokare debattörer jag vet, Nils Lundgren, skriver följande: "Min syn är att etnicitet är ett exaktare uttryck än utlandsfödda eller första generationens invandrare i detta sammanhang, även om det är svårt att kvantifiera. Låt mig ta några konkreta exempel. Sakine Madon, Maciej Zaremba, Dilsa Demirbag-Sten, Marian Radetzki, Nalin Pekgul och Theodor Kallifatides är alla födda utomlands, men är centrala gestalter i svenskt offentligt liv, inte som ledare för minoriteter, utan på grund av att de är etniska svenskar med lysande begåvning. Etniska svenskar? Javisst! De talar och skriver en lysande svenska, de är djupt förtrogna med Sveriges samhällsskick, seder och värderingar, maktförhållanden, politik och historia, litteratur, konst och populärkultur. De svänger inte rökelsekaren framför det svenska för att smälta in utan deltar med liv och lust i kritik och försvar av det svenska. Det är det som är definitionen på svensk etnicitet."

2012-05-16

Betnér Direkt

Ska jag vara med i på måndag. Från programmets Facebookgrupp: "I säsongens sista Betnér Direkt på måndag diskuterar panelen integration och invandring. Gäster är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, Sakine Madon, redaktionschef för Newsmill samt Andreas Heinö-Johansson, statsvetare. Dessutom gästas studion av komikern David Batra."

2012-05-12

2012-05-08

Vem vill ni höra mer av, och om vad?

Jag har vid några tillfällen intervjuat personer, som jag tycker har något intressant att säga, för Newsmill. Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör, om åsiktstolerans och att behandla sverigedemokrater som människor. Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, om att den konstnäriga friheten har krympt sedan Ecce Homo. Irchad Manji, muslimsk liberal feminist, om religionens roll i ett fritt samhälle. Marie Nordström, från Diskrimineringsombudsmannen, om ett fall där en kvinna ansågs diskriminerad från kockutbildning på grund av krav på att äta fläskkött. Journalisten Lars Adaktusson, som tycker sig se en problematisk vänsterdominans i journalistkåren. Magnus Betnér om gränsen för yttrandefriheten. Christer Sturmark, från Humanisterna, om hur omgivningen ser på och bemöter Humanisterna. Vilka andra skulle ni vilja höra mer av? Ge mig gärna tips.