2011-08-30

Flyttar till närförort

Det känns väldigt overkligt och ännu är inga papper undertecknade, men troligtvis flyttar jag till Johanneshov (nära Globen) nu i höst. Underbart på många sätt och vis. Den lilla trettonåringen som började tjäna ihop sina egna pengar genom att döma matcher har passerat trettio efter så många jobb och extrajobb att jag tappat räkningen. "Har du alltså inga studielån? Okej. Bolån då? Jaha, inte det heller!" hör jag bankkvinnan säga. Extra märkligt känns det när ingen i min familj köpt något så dyrt.

Vad flytten kommer att innebära vet jag inte, mer än att jag kommer slippa pendeltågsproblem och äntligen få fler vänner på besök, men helt klart är att alla år i Flemingsberg gett mig enormt mycket. Alla vänliga själar som jag träffat, alla språk jag hört och fenomen jag iakttagit och ibland skrivit om. Ens bostadsasress gör så oerhört mycket med en och för ens erfarenheter.

Och jag hoppas så innerligt att journalistkåren breddas och tar in fler röster framöver, inte minst från miljonprogrammen. Jag gled in som kolumnist i Stockholm City för att tidningen hade mod nog att släppa in en okänd 23-åring från Flemingsberg som spammade dem med udda texter. Det finns många fler, med minst lika mycket att berätta. Lyssna på dem och låt dem lyssnas på.

Jag tänker då inte låtsas vara något språkrör som så många andra, som någon gång satt sin fot i, eller för trettio år sedan bott i, ett socialt utsatt område.

2011-08-24

Artikel om förortsvandring i Mitt i Botkyrka



Lokaltidningen alltså. Roligt att de tar upp frågan. Jag är dock inte debattredaktör på Expressen, det var länge sedan, utan fristående kolumnist på ledarsidan. Och jag heter Madon.

2011-08-20

Kommer ut som statskramare

Barn är inte vuxna, och föräldrar vet inte alltid bäst. Segregationen bland barn är oroande. Dagens kolumn: Problemen med skilda skolor.

Uppdatering: Läs även Jerlerups bloggpost, och Eva Cooper som försvarar hemskolning och bloggen Storstad, av Marika Lindgren Åsbrink, om klass och skolresultat.

2011-08-08

Debatt i P1 morgon med Gringo-Carlos

Inslaget här!

Ja, vad jag tycker framgår nog tydligt..

Uppdatering: Nima Dervish festliga sammanfattning.

Efter radioinslaget har jag fått frågan (roligt!) om var man kan kika på min gamla rapport om identitetspolitik och förortsprojekt. Den finns som PDF här.

Uppdatering 2: Missa inte Vibeke Sprechts text i Sydsvenskan.

Kursen luktar särlösningsprojekt för stackars förortsbor lång väg. ”Guiden” Carlos Rojas försäkrar dock att det är precis raka motsatsen: nu ska politikerna få se att miljonprogramsborna inte behöver särskild hjälp utan bara samma förutsättningar som andra. För av någon outgrundlig anledning har makthavarna missat denna, av allt att döma revolutionerande, kunskap. Något den fulltecknade deltagarlistan också tycks skvallra om.

Och vidare:

Politisk välvilja ska inte ringaktas men väl omriktas från nedlåtande särlösningar till meritokrati. För att förstå detta behövs ingen skattefinansierad safari i Botkyrka.

2011-08-07

Engagerande mångkultur och identitetspolitik



Vad glad jag blir över att fler och fler debattörer lyfter frågan om identitetspolitik. Här ovan en läsvärd krönika av Johan Söderström (Borås Tidning 7/8). Han skriver:

"En väg bort från modellen är att lyfta fram individen istället för gruppen. Att sluta betala ut miljonbelopp till satsningar som särskiljer och buntar ihop människor i etniska grupper."

Hear hear! Apropå förortsprojekt ska jag i morgon bitti debattera frågan, apropå min kolumn "12 laxar för en natt i Botkyrka", med Carlos Rojas från Gringo. Ca kl 07.20 i P1 Morgon. Lyssna gärna.

2011-08-06

"Möt rasisterna med öppenhet"

Dagens Expressenspalt, om allas rätt att uttrycka sig & om praktisk antirasism.

Från dagens GP

2011-08-04

12 laxar för rundtur i Botkyrka

Dagens spalt, apropå förortsprojekten som ger mig utslag och Gringos återuppvaknande.

Uppdatering: När jag på Facebook försäkrar Rojas om att det är projektidéerna jag angriper och inte person, svarar han med "Heeey, jag blir alltid lika impad av dig när du låter som luffarna på politiskt inkorrekt..."

Någon är visst inte van vid kritik. Läs även vad han säger på Dagens Media.

Inte rundvanring? Låt mig citera inbjudan: "MIKLO bjuder in till en tvådagarsresa genom Botkyrka. Med start i kommunens landsbygd och avslut på ett miljonprogramstak, får du ett nytt perspektiv på det Sverige som få har kunskap om."

Fy mig, det här är som att sno godis från ett litet barn.