2010-05-29

Dagens kolumn: "Skattepengar åt hjärnspöken"



Who you gonna call?! Länk till texten här.

2010-05-26

Efterlängtat riksdagsbeslut om konstnärslöner

Hurra! Hoppas S tänker om och byter linje.

När jag skrev om konstnärslönerna tidigare i vår blev det ett halabalo. Bloggade även på Opinionsbloggen om reaktionerna. Bra att riksdagen inte vek sig.

2010-05-25

Underbart rolig tjej

GINA! Missa inte hennes Khadidje-klipp. Till exempel den när hon söker man till dottern Fadumah..

2010-05-20

Studio ett, P1, om lagen hets mot folkgrupp

Lyssna gärna vid 17-tiden idag, där bland andra jag - om inget märkligt inträffar - ska diskutera hetslagstiftningen. Aktuellt fall: nytt åtal mot en "Muhammedaffisch".

Jag tycker HMF-lagen är problematisk på många sätt; här en tidigare kolumn i tidskriften Expo.

Uppdatering: Här finns länk till inslaget!

Hederskultur




Via Henric Grubbström: "Låt inte din dotter bli ett billigt vin-luder". Sjukt.

Jag har också funderat på varför Systembolaget i sin antialkohol-reklam på tv alltid utmålar unga tjejer som offer för killar som vill ligga med dem. Vem behöver fina jämställdhetsplaner och prat om att "man får inte kalla tjejer för hora", när man möts av unkna värderingar från den välmenande vuxenvärlden? Så fort kommuner och myndigheter är med i bilden är resultatet fördomsfullt skit som "okejsex-nu", "Flicka-projektet" och liknande trams.

Uppdatering: Läs även kloka inlägg av Hanna Wagenius samt Yami och pandorna! + Satmaran.

2010-05-19

Nytt plagg



Tack för tips här på bloggen, fann till slut en fin t-shirt.

Heja Lönngården

Såg ett inslag på Aktuellt igår, om ett boende för hemlösa i Malmö. Inte vilket boende som helst, utan ett där man slopat nykterhetskravet. Så rätt tänkt! Dogmer och verklighetsfrånvända visioner räddar inte alla.

Uppdatering: Läs Avellan på Sydsvenskan.

2010-05-18

KD, ett konservativt bidragsparti

Igår lunchade jag med en konservativ debattör. Kommer KD formas till något slags statskritiskt republikanskt parti? Nej, det trodde ingen av oss. På kristdemokraten.com skriver Hardy Hedman en ledare med rubriken "KD är nerifrån och upp-partiet". Aha. Hedman igen:

"1 maj fanns på Expressens ledarsida en artikel av Sakine Madon med rubriken 'KD-bidraget är ett fiasko'. Sakine Madon har ofta väldigt klargörande och utmärkta beskrivningar av hur dåligt vårt samhälle fungerar för invandrare och minoriteter. Men den här gången är hon enögd. Hon väljer att döma ut Kristdemokraternas förslag att dubbla vårdnadsbidraget och att göra det obligatoriskt för kommunerna."

Jo, och jag behöver inte åka till nordvästförort för att se ur bidrags-Sverige och negativ segregation ser ut. I frågan om vårdnadsbidraget får vi nog vara överens om att inte vara överens. Jag tål det inte på något sätt.

2010-05-13

Jobbiga bostadsrättsföreningar

...och en dammig bostadspolitik. Och en hyllning till ägarlägenheten. Så kan man sammanfatta dagens kolumn, som äntligen tycks ha hamnat i pappret och på nätet.

2010-05-12

Avrättningar i Iran

Gurgin har skrivit bra och twittrar flitigt, även Nima Devish med flera har skrivit om de senaste avrättningarna av kurder i Iran. På Beyan finns en bra sammanfattning.

Manifestation imorgon torsdag 13 maj, 18:00 - 20:00.
Sergels Torg

Talare:
Dilsa Demirbag-Sten: Journalist, Författare & Debattör
Nima Dervish: Journalist, Författare & Debattör
Özz Nujen: Komiker, Skådespelare & Debattör

Konferencier: Mardin Heja Baban
Sång: Ala Riani

2010-05-11

Stockholm!

Lars Vilks attackerad i Uppsala

Tragiskt. Att respekten för oliktänkande brister förvånar inte, men det är lika tragiskt varje gång.

2010-05-06

Fortsatt fattigdomsdebatt

Dagens kolumn om lyxfällor och fattigdom, och om de bisarra reaktionerna på min kolumn om slösande.

Uppdatering: Karin Stensdotter,

2010-05-01

På Newsmill med en kulturkofta!

Koftan heter Jan Söderqvist. Rubriken "Clownen Manne och Jan Myrdal ska försörja sig själva" sammanfattar våra åsikter om konstnärslönesystemet väl.

Dagens kolumn om vårdnadsbidraget

Här.

Få saker retar upp mig som politikens nonchalans för barn som växer upp med usla livschanser (samtidigt som allt fokus riktar sig mot medelklassiga problem med "livspussel" och dylikt). Vårdnadsbidraget innebär att samhället dessutom subventionerar det.