2009-08-29

Nej, studenter är inte fattiga

...dagens kolumn.

Här är artikeln där märkeskläder, köpkaffe och snus målas upp som fattigdom.

Uppdatering:
Kjellberg skriver också några rader.
Zac's åsikter hamnar nära mina. Men jag heter Sakine, inte Sadine!
Och så Johan Ingerö som undrar om det kan vara grundvattnet...jag undrar också.
Lakes lakonismer kommenterar.
Missa inte heller Motpol.
Fredrik Axelsson från sydliga trakter.
Gulan Avci.
En Maria.
SFS:s nya ordförande Klas-Herman håller som väntat inte med.
Bloggen Like a bad girl should...

Apropå det sista inlägget, där det bland kommentarerna står:

"Hur verklighetsfrånvänd ajg än tycker att Sakine är så har jag inte lust att låna utrymme på min blogg till en diskussion där man benämner sin motståndare vare sig fnask eller husneger.
Det går att såga någon vid fotknölarna skiftligen eller verbalt utan att sjunka till deras nivå, eller för den sakens skull vara mesig."

OK, det är ju trevligt, men jag skulle aldrig häva ur mig den sortens primitiv rasism. ("Om en invandrare inte är kommunist är hon husneger".) Så har vi det klart för oss. "Fnask" har jag däremot inget emot att bli kallad. Kör på. Vad det nu har för relevans.

Uppdatering igen: Kloka rader på Svenskmillionaire's Blog.

2009-08-27

How I met (typ) Maria Ferm



Anders Wallner (finns i länklistan till höger) skvallrade om att Maria fyller år redan innan det dök upp på Facebook. Och undrade om jag ville skriva en rad om hur jag träffade Ferm för första gången. Jag minns inte riktigt. Förmodligen på Almedalen. Sen natt.

Men jag minns med säkerhet första gången jag hade kontakt med henne. Vintern och våren 2007 aktualiserades frågan om "Bara Bröst", ett nätverk där kvinnor badar topless. Reaktionerna mot företeelsen har varit absurda. Det har hetat att tjejerna "provocerar" och att det finns "befolkningsstrukturer" att ta hänsyn till. Dåvarande JämO struntade i den diskriminering toplessbadande kvinnor råkade ut för i kommunala simhallar som avvisade dem. Nuvarande DO vet knappt vilken fot hon ska stå på; klart är att bara bröst-frågan inte tas upp. Från feministiskt håll har det varit märkligt tyst.

Hur som helst: jag jobbade som debattredaktör på Expressen då, och försökte få tag i någon som ville skriva om ämnet. Wallner hade bloggat om vad MP i Malmö gör i frågan, så jag började där och hamnade hos Maria (som sedan gav mig uppgifter till två tjejer i nätverket). Intryck: Smart feminist. Det har inte ändrats ett dugg.

Ps. Att hon pratar ljuvlig skånska - min favoritdialekt - skadade förmodligen inte. Ds.

Ingerö om Nestius

Festlig beskrivning mitt i prick:

"Med korslagda armar och trulig upprorsmin tog han modigt och osjälviskt ställning för allt som var bra och mot allt som var dåligt. Ingen ström var för svag för att föra honom med sig, ingen dörr för öppen för att slås in.
Under sin mest megalomana period lät han sätta upp porträttbilder av sig själv på stans alla billboards. Stockholmarna uppmanades kontakta honom så att han kunde driva deras frågor 'mot makten'."

2009-08-26

Ruwaidianism

Jag hade missat "Vi behöver en ny myndighet" från tidigare i veckan. Här gäller det tydligen att ta i så att skjortknapparna spricker:

"Den nyliberala högern verkar väldigt oroliga inför tanken att aktivt motverka diskriminering och hets genom att kritisera de normer som ligger till grund.
Expressens krönikor Sakine Madon kritiserar Miljöpartiets idé med en myndighet för lika rättigheter med orden att myndigheter och statliga tjänstemän inte ska ägna sig åt opinionsbildning, de ska verkställa det som folkvalda beslutar."

OK, så enligt Yvonne Ruwaidas logik är man antingen för nya fluffmyndigheter, eller så är man för diskriminering och hets (!). Härligt. Inte nog med det får hon för sig att alla som är emot identitetspolitik och onödig statlig byråkrati är nyliberaler och "höger". Visserligen säger hon sig ha varit stressad tidigare i veckan, men...ändå.

2009-08-20

Niklas Ekdal har några poänger

"Boströms och Gahrtons fantasier avslöjar deras egen agenda".

Jag tycker i och för sig att Reinfeldt kunde vara ännu tydligare, eller snabbare rättare sagt, i Rondelltjattret. Men bortsett från det. Det här stämmer alltför väl: "Konspirationsteorier är ett av Mellanösterns absolut värsta problem."

Uppdatering: Jävligt intressant, apropå inkonsekventa "yttrandefrihetskämpar": här.

2009-08-18

Övervakningskameror

Artikel i SvD. I artikeln framgår det att:

"Nio av tio gymnasieelever skulle tillåta kameraövervakning på den egna skolgården och på vissa platser inomhus i skolan, under förutsättning att de visste att materialet bara skulle användas om något allvarligt inträffat (stöld, skadegörelse, mobbning, våld eller narkotikalangning) och om det var en av skolan utsedd säkerhetsansvarig som fick tillgång till materialet."

Jag skulle också ha svarat "tillåt" på frågan. Utan tvekan.

2009-08-15

Mina favoritkoftor

Dagens kolumn i Expressen: Varning för smakdomarna.

Zac skriver också kort. Och Segerfeldt.

Uppdatering: Uppsnappat från Twitter, där Johan Lundberg skriver:

"Sakine
Madon i Expressen sätter mig i samma bår som Hägglund och Linderborg. Det är nog bara Sakine som klarar av att navigera den skutan"


Är man en obotlig subjektivist, ohälsosamt förtjust i hysteriska MTV-program, så är man. Lundberg skrev för övrigt om Linderborg & Co på Newsmill häromdagen.

Uppdatering 2: Evelina summerar och skriver intressant om kultur och demokrati. Hon skriver bland annat:

"Om vi vill att demokrati och kultur ska ses som varandras växelverkande väktare så borde vi ha en demokratisk inställning till såväl utbud som konsumtion av kultur. Vi bör heller aldrig glömma att en demokrati består dels av majoritet och minoriteter, dels av elit och den stora massan, och att den bygger på ömsesidig respekt – bland annat för olika smak."

Uppdatering 3: Charlotte på Kamferdroppar håller, minst sagt, inte med mig. Hon skriver:

"I en kolumn i lördagens Expressen (”Varning för smakdomarna”, 15/8) lyckas Sakine Madon kombinera bilden av den tärande kultursektorn med en liknande utdefinieringsretorik. Under förevändning att vilja kritisera alla möjliga former av översitteri, såväl kristdemokraters moralism som elitistiska smakdomare på kulturarenan, passar Madon på att liksom Hägglund sätta sig själv i den ”vanliga människans” högsäte gentemot de där kulturtyperna. Av någon anledning ses det, skriver hon förtrytet, ”som en oantastlig rättighet att somliga kulturarbetare får lön för sådant de flesta av oss ser som en hobby”. De flesta av oss, vi, de vanliga, ”verklighetens folk”... Och bakom beklädnaden av hyvens vanlighet: vilket enormt förakt och vilken tanklös nonchalans måste inte ligga till grund för ett sådant avfärdande av just kulturellt/konstnärligt, till skillnad från allt annat, arbete. Vem är egentligen översittaren?"

Intressant, men jag vet inte exakt var jag har avfärdat "kulturellt/konstnärligt". Ifrågasättande är för övrigt inte förakt och nonchalans.

2009-08-14

Nyhetspanelen

Då var man tillbaks i Stockholm igen. Här länk till morgonens nyhetspanel på TV4.