2009-03-28

EU-kandidaters floskler

...skriver jag om på Expressen idag.

För fem år sedan examinerades magisteruppsatsen (finns via denna sida bland annat, "Bahceci" är alltså jag) som handlade om just förstagångsväljare och EU-val. Inte mycket har hänt sedan dess. Min gissning är att den politiska retoriken t o m har förvärrats.

Uppdatering: Rolf Van Den Brinks underhållande veckorapport.

"Veckans Uppläxning: Expressens Sakine Madon slaktar unga politiker som vill göra karriär i Bryssel. Inte särskilt väl underbyggt, men ack så brutalt och underhållande och, ja, ointegrerat"
Och Mary verkar också ha stött på den här sortens unga politiker.

Uppdatering 2: Waldemar skriver kort på Café Babel. Han skriver bland annat:

"Madon är rapp om flosklerna, fast problemet med den politiska debatten är att den varit så kopplad till JA och NEJ till EU tidigare. Valet till Europaparlamentet år 2009 är i mycket vårt första riktiga EU-val. Europa politikens förändrade förutsättningar har inte riktigt kommit fram till partierna. Efter valet 2004 så gick de europa skeptiska partierna framåt, inte de partier som ville lämna EU. Det öppnade för en europeisk debatt om ideologi och kärnfrågor, men att växla över var svårt."

Uppdatering 3: Karin Rebas skriver väldigt bra på ST:s ledarsida.

Vår?



Man börjar bli gammal när man drar fram kameran så fort man ser vårblommor. Nu har förvisso snön nått Göteborg, igen, men det ska väl försvinna snabbt.

Mitt i all min Stockholm-Göteborg-ångest släpper en gammal klasskompis/barndomsvän från Sollentuna "GBGVSSTHLM". Maia var bra på fotboll och cool på alla sätt, men minns inte alls att hon sjöng. Det gjorde hon kanske inte då.

Jag har ju varit ett slags nomadbarn som flyttat tusen gånger, mellan hem, länder och städer, men saknar alltid Stockholm.

2009-03-26

2009-03-20

Rör inte mitt höghus



Läste just den okontroversiella och torra FP-Artikeln på DN Debatt. Jag förstår inte vad alla hurrar och buar åt. För det första är riktigt usla hus inte vanligt i Sverige. De flesta förortsbor bor bra. Jag har själv bott/bor i de tjusiga husen på fotot ovan, bortsett från sabotage och att folk inte kastar sopor rätt är det fysiska ok. Det gäller alla svenska förorter vad jag vet. Det är alltså knappast standarden på själva husen som är "katastrofal" jämfört med råttfyllda innerstadslyor från stenåldern.

Ett vettigt förslag vore däremot att minska det fysiska glappet mellan förorterna och övriga staden - så kallade grönområden många innerstadsbor och diverse utvecklingsfobiker aldrig vill ska röras minsta lilla. De avståndsskapande ytorna är segregerande och isolerande om något. Ja, bortsett från att kollektivtrafiken (läs: pendeltåget) är opålitlig, arbetslösheten hög, bostadsmarknaden oflexibel etc.

Uppdatering: Peter Andersson (s) har också bloggat och känner igen fördomarna mot färgglada Grantorp/Flempan. Nog för att man vill undvika "jag har rätt för att jag bor här"-argument, men i det här fallet har han så rätt när han skriver:

Ett stort problem är att debatter om miljonprogrammets bostadsområden alltför ofta förs av personer som knappt sett Flempan, Rinkeby eller Fittja på vykort, än mindre varit där och absolut inte bott och levt där.

2009-03-19

"Sänk matpriserna, regeringen!"

Jösses. Om reglerna för bygglov är för hårda - vilket kan hända om lokalpolitiker ogärna vill att lilla Konsum ska konkurreras ut eller om politiker är emot storskalighet över huvud taget - vänder man sig till kommunpolitiker.
Men själva idén om att prisnivåerna är regeringens ansvar är rolig. Det råder redan en fri matvarumarknad, är nästa steg att regeringen ska placera ut statliga lågpriskedjor? Påminner om ett förslag i Botkyrka kommun om att kommunen skulle driva egna biografer. "Det är ju så dyrt och skattepengar är väl gratis".

2009-03-18

Sexköpslagen igen

David Munck skriver om sexköpslagen på Newsmill. Och nämner mig:

På Expressens ledarsida den 14 mars 2009, i vad som möjligen kan signalera en omsvängning i prostitutionsvänlig riktning hos den urbana liberalismen i Sverige, argumenterar Sakine Madon mot det principiella försvaret för sexköpslagen hos Maria Robsahm (f.d. Carlshamre) från feministiskt initiativ (tidigare fp). För Sakine Madon är det just "sexsäljarnas" rättigheter som står i fokus. Hon nämner Tyskland som gott prostitutionsliberalt exempel, men den globala bilden är inte entydig.

Kul att debatten fortsätter! Jag håller ju fast vid principen; lagen ska ge fan i att moralisera över kvinnors sexualitet. Kan också passa på att säga att jag skriver i egenskap av fristående kolumnist, åsikterna om sexköpslagen delas inte av ledarredaktionen i sin helhet.

2009-03-16

Intressant om Syrien

...och kurders situation, av Medya Hajo, på UNT.

2009-03-14

Sexköpslagen

Dagens kolumn.

Andra som skriver på temat är bland andra Louise Persson, Mattias Svensson, Blogge, Hans Engnell.

Uppdatering: Läs bloggen Fria Tankar och Hanna Wagenius som också tidigare skrivit bra om frågan. Och Engnell igen! Och Louise P igen.

Uppdatering igen: Charlotte Wiberg på Kamferdroppar bloggar och länkar till sin utmärkta City-kolumn.

2009-03-11

Små funderingar

Prostitutionsdebatten har ju halvputtrat på sistone, finns det en chans att lagen tas bort eller kommer den tvärtom att skärpas? Jag hoppas på det första.

Jan Björklund sa i morgonsoffan att hur barnuppfostras hemma inte är en fråga för politiker. Men det borde det visst vara. Är det något område där staten borde göra mer är det ju just när det kommer till frågor som rör barn. Är Björklunds hållning utbredd bland politiker? Förmodligen. Att detaljstyra vuxna människors liv verkar intressera mer.

I övrigt: skickar in uppdaterad ansökan till Polishögskolan nu. Behövde inte göra om simtestet och en del annat, ett nytt syntest däremot. Och klart optikern hurrade när hon såg blanketten hon skulle fylla i och stämpla. "Ska du bli poliiiis! Nämen så bra!!! DUUUUU med DIIIN bakgrund! Så braaa för Polisen!"

Åh hjälp, vad jag är less på att höra det där. Vad är det för fel på folk? Men träningen går bra.

2009-03-04

Romario och invandrarkillarna

Här en kortis på Expressen Kultur. Det är faktiskt första gången jag skriver en egen text på en kultursida! Bortsett från killarna: Tendensen till överdrivet hyllande av invandrartjejer är intressant. Bekväm positionering, gissningsvis.

(Jag gillar iofs inte "glöm aldrig"-budskap, det blir lite rosabandet över det hela, men rubbar är inte alltid enkla och sätts inte av skribenter.)