2008-11-29

Schlingmann låter som Claes Borgström

Vad håller moderaterna på med? Det börjar bli lite väl många våta fingrar i luften nu.

Det är så självklart men behöver uppenbarligen upprepas: Att "ta vara på kvinnors kompetens" är inte att kvotera och därmed förminska betydelsen av kompetens. Är man oroad över att män kvoteras in är det snarare det man måste bekämpa. Moderaterna kan ju börja med att stoppa kvoteringen av män till högre utbildning, som år efter år sållar bort duktiga tjejer som kämpat för sina höga betyg.

Helvete vilket lågt utspel.

Fråga (till) doktorn

Det senaste året har jag råkat ut för en sak vid tre tillfällen när jag har tränat ganska hårt; dagen efter träning har jag fått svårt att andas och ont i bröstkorgen. Senast det hände var för snart två veckor sedan. Först nu känner jag att faran är över och vågar träna igen.

Nästan alla jag frågat förstår inte vad det handlar om. En sjuksköterska jag känner menar att det inte är någon fara. Men finns det något man kan göra för att förebygga det och vad kan det bero på? Ett ålderstecken kanske?

2008-11-27

Ohly får skäll av Saddamanhängare

Lars Ohly och Ulla Hoffman är på besök i Kurdistan/norra Irak, vilket räcker för att irritera dessa typer.

Uppdatering: Gûrgin har kollat upp de så kallade fredsduvorna.

2008-11-26

Peter J Olsson om svenskkontrakt

Föga förvånande säger han det bäst i debatten. Ni som ännu vacklar: läs! Jag fick ett samtal tidigare under dagen, från ett debattprogram på tv (och bad att få fundera) som ville ha en diskussion på temat. Synd att jag inte hade hunnit läsa och därmed inte rekommenderade Olsson. Han skriver:

Det är lite märkligt
med denna kombination av politiskt korrekta åsikter och budskapet att invandrare måste anpassa sig till "svenska åsikter" om de ska vara välkomna.
Den sortens försök att sätta sig på alla stolar brukar sluta med att man sätter sig pladask på golvet.


Helt riktigt. Nu är jag förvisso pk i ett sydsvenskt perspektiv. Men det vore uppfriskande med fler debattörer, som annars ogillar statlig kontroll över värderingar, i den här sortens diskussioner. Det är fortfarande ett undantag.

Kazmierska, Locko, Zaremba, Demirbag.....

...alla dessa exotiska namn! Är de inte lite väl många och lite väl framgångsrika? Natalia Kazmierska sätter fingret på ett fenomen inom mediebranschen, i det senaste numret av Expo.

2008-11-25

Ayn Rand-diskussion i Stockholm

Timbro ordnar ett evenemang kring Ayn Rands tankegångar. Jag och Boris Benulic får nöjet att utmana Randexperten Mattias Svensson. Den vill gå på det bör anmäla sig senast på torsdag!

2008-11-24

"Svenskkontrakt"?

Idén är knappast ny. På DN Debatt skriver också två moderater en sömnig text, inget i förslagen är några nyheter.

Vidare är Expressens tidigare politiska redaktör PM Nilsson "allt mindre kluven" till idén om svenskkontrakt, något som går i linje med hans numera något mjukare hållning till sd. Också bland liberaler och övriga borgerliga är det naturligt att folkhemspragmatiker och objektivister - som ju gärna pekar ut 'goda' värderingar - intar en ställa-krav-på-invandrare-hållning. Det finns även en nypa konservatism inom den här gruppen. Den väl omkramade Ayan Hirsi Ali säger sig exempelvis vara klassiskt liberal, men tycker i yttrandefrihetens namn inte att 'de' (muslimer) ska ha rätt att bränna 'våra' flaggor.

Att liberaler inte ens reagerar på hennes inkonsekvens säger en del om hur stark pragmatismen/folkhemismen/objektivismen/konservatismen ändå är också bland liberaler. Själv tycker jag spontant som Federley i kontraktsfrågan. Apropå moderaterna och alliansen har även Gudrun Schyman en poäng när hon i ett pressmeddelande skriver:

Om Moderaterna vill se mer jämställdhet i samhället måste de sluta att underblåsa bilden av ett "vi" och ett "dom" och sluta komma med särlösningar för utpekade grupper. Kunskapen om att vårdnadsbidraget kommer att hindra många invandrade kvinnor att yrkesarbeta borde vara tillräckligt för att avskaffa det. Att tillåta religiösa förskolor och etablering av religiösa vårdcentraler är ett andra uttryck för en konserverande särbehandling.

Precis som socialdemokraterna fastnar borgerligheten i fluffig symbolpolitik så fort det kommer till integrationspolitik, samtidigt som den praktiska politiken segregerar.

2008-11-22

Har en kolumn i dag...

...om synen på vuxna och omyndigförklarande.
Här är Citys artikelserise. (I PDF-varianten av tidningen finns fler småtexter, bilder och alarmistiska rubriker).

Maleandro bloggar också, och det känns extra hedrande att få beröm av Merit Wager. Merit är en av få skribenter som skriver helt utan krimskrams. Jag upptäcker till min glädje att även Nermin finns i bloggosfären (visst lär vägarna korsas igen!).

2008-11-16

Hörstadius om brandkåren

Läs Erik Hörstadius. Hehehe. Långt ifrån lika humoristiskt, om än på ett liknande tema, skrev jag om här. Polisutbildningen ska inte bara genusanpassas - den ska kulturanpassas också! Det är tydligen jätteviktigt att människor från en kultur där det inte simmas eller pratas svenska blir poliser. Diskriminerande är också för kvinnor, som vill bli poliser, att....springa.

Två myter om kondition

"Kondition är en färskvara"

Skitsnack. Har man haft bra kondition går det snabbt att återfå konditionen. För det behövs inga träningsveckor.

"All konditionsträning är konditionsträning"

Det är inte så enkelt att den som cyklar flera mil om dagen per automatik är hyfsad tränad för löpbandet. Märkligt, kan tyckas. Men så är det.

2008-11-15

Krönikör i Värmlands Folkblad

...skriver om Rosa bandet med mera. Skönt att fler ifrågasätter.

2008-11-13

Ordning och reda-fobi

Dokument inifrån har "granskat" rektorer och lärare som påstås överdriva ordning & reda i skolan. Men gång på gång överdriver programmet "skadan" som antas drabba barnet som skickas ut från klassrummet.

Vid ett tillfälle säger reportern, med gråten i hals, att det kanske inte är "tioåriga flickor" vi tänker oss som får gå ut från klassrummen. Eh, ursäkta..? Som om mellanstadietjejer inte kan vara pratiga och störa i klassrummen. Som barn fick jag lämna klassrummet vid åtminstone två tillfällen. Jag lovar: värre trauman än så kan man ha. Ännu sjukare blir det när programmet drar paralleller till barnaga i England.

Björklund förtjänar ofta kritik, jag är inget större fan. Den innehållslösa kritiken mot betyg på lärare är ett exempel på det ständiga fjäskandet för lärare. Inte heller gillar jag överdriven diciplin. Men när kommer Dokument inifråns Erik Sandberg göra ett granskande program om det pedagogiska etablissemang som försökt avskaffa betyg? Dokumentären "Förgrymmade barn" är ungefär lika nyanserad som ett skräckavsnitt av brittiska Super Nanny.

2008-11-12

Smart Ohly.

Säga vad man vill om Lars Ohly, men han har sina stunder.

"Vänsterpartiet vill höja skatten för låg- och medelinkomsttagare.

– Vi är övertygade om att det är en valvinnande fråga, säger Lars Ohly till SVT:s Rapport på tisdagen."

Valvinnande fråga?? Stackars, stackars Sahlin.

2008-11-10

Liberati - kort kommentar

Det är alltid festligt med bråk mellan liberaler. Det finns så mycket att bråka om. Pragmatism eller ej, nyliberalism eller ej, socialliberalism eller socialdemokrati, elitism eller vanligt folk, randiansk objektivism eller subjektivism på gränsen till kulturrelativism...

Två av mina bloggfavoriter, bland andra, är inblandade i Liberatidiskussionen: Blogge ryter till, och LouiseP svarar.

Själv är jag tveksam till kombinationen liberalism + fp, fp är trots allt det parti det är.

2008-11-06

Halaldebatt

...på SvT ikväll. Hela diskussionen är så. Så. Så som den alltid blir i Sverige: pinsam.

För det första gör SvT bort sig genom att 1) söka tre muslimska integrerade tjejer med en stark tro när den muslimska gruppen är så heterogen, samt 2) byta ut ordet programledare mot "huvudrollsinnehavare".

För det andra hakar folk upp sig på handskakningsprylen. Men kom igen: Det är ingen rättighet att bli tagen på. Visst gör tjejerna bort sig genom att indirekt sexualisera Hamilton, men han har ingen rätt att ta tag i någons hand för att de råkar befinna sig i Sverige. Den som har problem med att röra vissa människor får slippa, men kan inte heller kräva att alla arbetsgivare eller andra i omgivningen ska acceptera det.

För det tredje verkar muslimska ungdomar inte riktigt förstå (?) skillnaden mellan oberoende programledare/reporter/journalist, och TYCKARE. Demirbag-Steen är en tyckare, och passar lika illa som programledare för Halal-TV som Cherin Awad.

Och för övrigt borde Awad, uppenbarligen en smart intressant person, intervjuas för den hon är. Hon har starka åsikter om särlagstiftning, muslimska vårdcentraler och mycket annat. Det vore intressant att höra henne utveckla tankarna i diskussions - eller debattprogram. I stället tramsar hon runt på SvT:s villkor, som "huvudrollsinnehavare" på Halal-tv. Det är synd.

Uppdatering: Jag såg programmet i går och undrar vad i hela världen Halal-tv:s programansvarige sysslade med. Först får tjejerna inte dyka upp i programmet. Sedan reser sig Sandberg, pekar och häver ur sig att Awad ifrågasätts för att hon är "svart" (?!). Också onsdagens Kvällspasset på P3 var intressant; där fnissar Awad att kritiken mot hennes uttalande är som "viskleken". Och undrar vem som började viska?

Det är knappast muslimskt att inte stå för vad man sagt eller vad man står för. Hur "pressad" man än kände sig. När alla dessutom kan ladda ner uttalandet från YouTube är det helt obegripligt att Awad och Halal-gänget låtsas att det regnar.

Uppdatering 2: Nu kan man inte se klippet på YouTube. Ett klipp på mig från SvT Debatt har däremot inte tagits bort. Hur väljer SvT:s censuravdelning vilka klipp som ska blockeras?

Uppdatering 3: Dagens (lördagens) kolumn.

Uppdatering 4: "Leffe45" (nej, jag kallas inte hetsare av någon), en förvirrad bloggare utgår från att jag är iranier (!). Akvileja om public service och Halal-tv.

2008-11-05

Obama

Wow, han vann alltså. Jag har varit ovanligt oengagerad (eller lugn, kanske är ett bättre ord) inför just det här valet; det finns drag hos såväl Obama som McCain som jag gillar. Jag har helt enkelt haft svårt att välja kandidat. Förra valet tyckte jag att det var på tok för tidigt för USA att dra sig ur Irak, och hade därför lättare att välja.

Det ska bli spännande att följa Obama framöver. I synnerhet i den internationella politiken. Joe Biden har dessutom en vettig syn på Kurdistan/norra Irak.

Ps. Berlin är en bra stad på nästan alla möjliga sätt. Tack, ni som gav bra tips inför resan. Ds.